Εβραίοι καταδικάζουν βρετανική πανεπιστημιακή συζήτηση σχετική με το Ισραήλ και το Διεθνές Δίκαιο


Το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον έγινε φορέας απειλών για να ανακαλέσει τη χορηγία του σε ένα συνέδριο, στο οποίο αμφισβητείται η νομιμότητα του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.

Το τριήμερο συνέδριο που τιτλοφορείται «Διεθνές Δίκαιο και το κράτος του Ισραήλ. Νομιμότητα, υπευθυνότητα και ιδιαιτερότητα» έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα «διερευνήσει τη σχέση πόνου και αδικίας στην Παλαιστίνη ως προς την ίδρυση και προστασία ενός κράτους τέτοιας φύσης και θα θέσει το ερώτημα τι ρόλο θα πρέπει να παίξει το Διεθνές Δίκαιο σ’ αυτή τη περίπτωση».  
«Είναι μοναδικό γιατί αφορά την νομιμότητα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ».
Ο συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χόμπαν, γνωστός υποστηρικτής του κράτους του Ισραήλ, ζήτησε από τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου να αποσύρει τη χορηγία, χαρακτηρίζοντας το συνέδριο «προκλητικό».
Επικριτές λένε ότι η εκδήλωση αυτή μπορεί «να επηρεάσει την ελκυστικότητα της Νομικής Σχολής σε μελλοντικούς Βρετανούς και ξένους φοιτητές».
Μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενου αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ίδρυμα επιμένει ότι η εκδήλωσή του δεν έχει να προσθέσει ούτε θα προσθέσει τίποτα σ’ αυτόν.
Το Προεδρείο της εβραϊκής κοινότητας ωστόσο υποστηρίζει ότι το συνέδριο «ξεπερνά κάθε όριο του παραδεκτού».


Κρίνοντας από τα ονόματα και τους διαφημιζόμενους ομιλητές, οι ιθύνοντες της Εβραϊκής Κοινότητας δήλωσαν ότι το συμπόσιο «αναφέρει ρητά πως πρέπει να αμφισβητηθεί η νομιμότητα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ», ανέφερε η Jerusalem Post.
Σε μια επιστολή προς το πανεπιστήμιο οι ιθύνοντες της Εβραϊκής Κοινότητας κατηγόρησαν τη Νομική Σχολή του Σάουθαμπτον ότι «χρησιμοποιείται ως ακαδημαϊκή πλατφόρμα για την προώθηση, όχι μόνο της νομιμοποίησης των παλαιστινιακών εθνικών δικαιωμάτων».
«Ποιο άλλο κράτος στην παγκόσμια κοινότητα των εθνών – δημοκρατικό ή τυραννικό – υποβλήθηκε ποτέ σε τέτοια κριτική; Το συνέδριο μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αγωνία. Θα δημιουργήσει αναμφίβολα μεγάλο πρόβλημα στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε το εβραϊκό Προεδρείο.
Προέτρεψαν το πανεπιστήμιο να επανεξετάσει το θέμα αναβάλλοντας την εκδήλωση.


Παρά την έκκληση και το αίτημα που υπέγραψαν σχεδόν 3.000 άτομα, το πανεπιστήμιο επέμεινε στην προγραμματισμένη διεξαγωγή του συνεδρίου. 


Σύμφωνα με πηγές του Jerusalem Post, ο Χέιζελ Μπιγκς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον, απέρριψε το αίτημα.
Αν και ήδη ο τίτλος του συμποσίου έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα, η εκδήλωση ούτως ή άλλως δεν θα λάμβανε «καμία ρητή απόφαση», δήλωσε ο Μπιγκς.
Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση βρίσκεται στο «τελικό στάδιο της προετοιμασίας», το συμβούλιο της εβραϊκής ηγεσίας ή το Δ.Σ. των Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων είναι ευπρόσδεκτα να προτείνουν κατάλληλους ομιλητές, καθόσον το ίδρυμα θα είναι «ευτυχής να λάβει τις υποψηφιότητές τους».


Το πανεπιστήμιο έλαβε σχεδόν μια ντουζίνα επιστολές από εβραϊκές οργανώσεις και βουλευτές που του ζητούσαν ν' ακυρώσει την εκδήλωση.
Ωστόσο μια πηγή σχετική με την εβραϊκή αντιπροσωπεία δήλωσε στο Jerusalem Post ότι είναι σαφές ότι το πανεπιστήμιο «δεν πρόκειται να υποχωρήσει».
Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε «δεσμευόμαστε στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία του λόγου και τις ελευθερίες του προσωπικού και των φοιτητών να συμμετάσχουν με ένα ευρύ φάσμα απόψεων».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι «η συζήτηση και η κριτική σκέψη» είναι θεμελιώδους σημασίας για το ίδρυμα, και πρόσθεσε ότι οι ακαδημαϊκοί έχουν την «ελευθερία της έρευνας» ενώ «λαμβάνουν δεόντως υπόψη την ανάγκη του αλληλοσεβασμού».
«Το συνέδριο έχει ως στόχο να εξετάσει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Διεθνές Δίκαιο σε πολιτικούς αγώνες και να λειτουργήσει ως πλατφόρμα της επιστημονικής συζήτησης, χαιρετίζοντας ακαδημαϊκές συνεισφορές ενός φάσματος με προοπτικές», είπε ο εκπρόσωπος. 
Πηγή: rt.com

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα περιεχόμενα του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes