Τι σημαίνει «κρατικοποίηση τραπεζών» για τον ΣΥΡΙΖΑ; - Οι ιδιώτες θα έχουν τον έλεγχο – Τι θα συμβεί με την διοίκηση της Εθνικής;


Όσον αφορά τις διοικήσεις μόνο η διοίκηση Τουρκολιά στην Εθνική θα αντικατασταθεί ενώ για την ΤτΕ και το ΤΧΣ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά....

Του Πέτρου Λεωτσάκου

Η δημοσκοπική ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, υποχρεώνει έλληνες τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ξένους αναλυτές, να αρχίζουν να αποτιμούν τις εξαγγελίες, το πρόγραμμα και την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. 
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες και στις κατά καιρούς αναφορές περί κρατικοποίησης ή εθνικοποίησης, στις διοικήσεις των τραπεζών και στις διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Με βάση σοβαρές ενδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται σε κρατικοποίηση τραπεζών, εννοεί ότι οι ιδιώτες θα ελέγχουν το 51% ή πάνω από το 51% ακόμη και 67% δηλαδή καταστατική πλειοψηφία των μετοχών και το κράτος μέσω του ΤΧΣ να ελέγχει ένα ποσοστό μειοψηφίας περίπου 15-30%. 
Με το μοντέλο αυτό αφενός οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές με την μετοχή έννοια του όρου αλλά και το κράτος θα διαθέτει ένα ποσοστό μειοψηφίας σε πρώτη φάση καθώς δεν αποκλείεται από ορισμένες τράπεζες ακόμη και η πλήρη 100% ιδιωτικοποίηση. 
Τράπεζες όπως Alpha bank και Eurobank δεν αποκλείεται ακόμη να αποκτήσουν ακόμη και 100% ιδιωτικό χαρακτήρα σε βάθος χρόνου αν και σε πρώτη φάση, θα ελέγχει το κράτος μέσω του ΤΧΣ, ποσοστό μειοψηφίας και προφανώς με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια.  
Στην Πειραιώς λόγω του ισχυρού της ρόλου, είναι η πλέον η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη παρέμβαση στην εθνική οικονομία, οι ιδιώτες θα ελέγχουν τουλάχιστον το 51% έως 67% ενώ το κράτος μέσω του ΤΧΣ ποσοστό μειοψηφίας.
Και στην Εθνική θα υιοθετηθεί το μοντέλο της Πειραιώς, όσον αφορά την μετοχική σύνθεση. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε ελληνικό κόμμα έχει την υποχρέωση να γνωρίζει ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες από αρχές Νοεμβρίου θα περάσουν στον εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ, όπερ σημαίνει ότι ο ομφάλιος λώρος διασύνδεσης κράτους με τράπεζες όχι μετοχικά αλλά λειτουργικά θα κοπεί σε βάθος χρόνου. 
Όσον αφορά τις διοικήσεις το management της Εθνικής θα αντικατασταθεί αυτό είναι 100% σίγουρο ενώ ο Λάτσης ως μέτοχος μειοψηφίας του 1,03% ακόμη και να επενδύσει νέα κεφάλαια θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας και θα χάσει πλήρως τον έλεγχο που ασκεί στην Εθνική τράπεζα. 
Οι διοικήσεις των Πειραιώς, Alpha και Eurobank θα παραμείνουν. 
Το πρόσωπο που φέρεται ότι θα αναλάβει την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας είναι κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης, που για λόγους αρχής ακόμη δε θ αναφέρουμε το όνομα του. 
Έχουν υπάρξει κάποιες πολύ ανεπίσημες συζητήσεις καθώς ακόμη είναι νωρίς για να εξεταστούν τέτοια ζητήματα. 
Ωστόσο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για την απόλυτη ανατροπή, στο management της Εθνικής. 
Όταν θα έρθει ο καιρός, θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις. 
Η διοίκηση του ΤΧΣ υπό την Αναστασία Σακελλαρίου θα παραμείνει έως το 2016 που λήγει η θητεία της, ωστόσο ακόμη αυτό δεν είναι αποφασισμένο. 
Όσον αφορά την διοίκηση Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και αρχικώς σχεδιαζόταν να του ζητηθεί η παραίτηση υπό την έννοια ότι θα δήλωναν ότι αίρουν την εμπιστοσύνη του ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση. 
Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει και να μην ζητήσει αντικατάσταση Γ. Στουρνάρα από την ΤτΕ, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν καθοριστικοί, η στάση του διοικητή της ΤτΕ σε μείζονα θέματα οικονομικής πολιτικής θα κρίνουν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το συμπέρασμα είναι ότι οι κρατικοποιημένες τράπεζες κατά το ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται ως ιδιωτικοποιημένες τράπεζες αλλά με παρουσία του κράτους μέσω του ΤΧΣ στα μετοχολόγια τους με μειοψηφικά πακέτα μετοχών. 
Όσον αφορά τις διοικήσεις μόνο η διοίκηση Τουρκολιά στην Εθνική θα αντικατασταθεί ενώ για την ΤτΕ και το ΤΧΣ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
Πηγή: bankingnews.gr 

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes