Πανούσης: «Οι ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας είναι αστείες»

Μόνος δρόμος σωστός ο Ευρωπαϊκός


«Να μου πουν τώρα τι θα κάνουμε με τόσους πρόσφυγες στα νησιά» - «Είμαι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Δεν ζούμε στην εποχή του Ενβέρ Χότζα»  - Δέχομαι πόλεμο για τις απόψεις μου, βουλευτές βρίζουν υπουργούς και δεν πέφτει το κεφάλι τους, είπε στο Mega

«H ρήξη με τους εταίρους θα είναι εθνική καταστροφή. Πρέπει να πάμε σε συμφωνία, ακόμη κι αν αυτή είναι επώδυνη», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης όσον αφορά στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης, ο οποίος κρατά σημαντικές αποστάσεις από άλλους ομολόγους του στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν το αντίθετο. Σημειώνει ότι μια χρεοκοπία θα γυρίσει τη χώρα στη δεκαετία του ’50 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ζούμε στην εποχή του Ενβέρ Χότζα και της Αλβανίας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οσο για τις ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας, είναι αστείες».
Εκτιμά ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ωστόσο αποκαλύπτει ότι το υπουργείο του και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν τη σοβαρή κρίση που θα φέρει μια χρεοκοπία ή μια απόφαση περιορισμού των αναλήψεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο που έχει καταρτιστεί αφορά στη φρούρηση και στην ασφάλεια των τραπεζών, καθώς και σημαντικών εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών!
Ο κ. Πανούσης μιλάει για τη νέα Αστυνομία που οραματίζεται επισημαίνοντας ότι πλέον στις πορείες και τις συγκεντρώσεις δεν θα υπάρχουν ΜΑΤ αλλά ειδικές ομάδες διαπραγμάτευσης, ενώ, αναφερόμενος στο καυτό θέμα της μετανάστευσης, παραδέχεται ότι κινδυνεύει να χαθεί ο έλεγχος. Τέλος, αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οδεύει προς ανεξαρτητοποίηση καθώς το μοντέλο των υπερυπουργών έχει αποτύχει και δεν ξεχνά να αφήσει αιχμές κατά του νόμου Παρασκευόπουλου, με τις αποφυλακίσεις χιλιάδων κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι σε έξι μήνες πολλούς από αυτούς η ΕΛ.ΑΣ. θα τους συλλάβει και πάλι. 

«Ρήξη ίσον καταστροφή»
- Ποια είναι η θέση σας για τη διαπραγμάτευση; Εχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο. 
Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά ούτε και στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Ακούγεται από επίσημα χείλη, νομίζω το είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι δεν ήμαστε έτοιμοι. Ακούστηκε επίσης από επίσημα χείλη, θα πρέπει να το είπε ο κ. Μητρόπουλος, ότι δεν πίστευαν ότι θα βρούμε τέτοια αντίσταση. Εχουμε τα δίκια μας, τα καταθέτουμε σε αρχηγούς κρατών και ευρωπαϊκούς λαούς. Είμαστε στο σημείο μιας δύσκολης καμπής που δεν μπορεί να περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και το γεγονός ότι όταν πέσει αυτή η υπογραφή στη δική μας πρόταση, έτσι ώστε να μην είναι μνημόνιο αλλά η πρόταση της Ελλάδας, πώς θα βγούμε; Εχεις -ως κυβέρνηση- τριάμισι χρόνια για να διορθώσεις τις αδικίες, διάφορα ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Εάν τυχόν πέσεις τώρα, ας το πω έτσι, μαχόμενος ηρωικά, θα χάσει η Αριστερά την ευκαιρία να δείξει πώς διοικεί το κράτος ολόκληρο, όχι πώς διαπραγματεύεται. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα φαρμακεία, στα νοσοκομεία, στα γήπεδα έχει να κάνει η Αριστερά, να δείξει το άλλο πρόσωπο. Τριάμισι χρόνια. Αρα να εμμένουμε σώνει και καλά σε κάποιους αριθμούς -επαναλαμβάνω, εξαιρώ μισθούς και συντάξεις-, που με το 1% προφανώς ή 2% παραπάνω θα φέρουν κάποια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά θα έχεις μια αριστερή διακυβέρνηση που θα τα λύσει.
- Αρα είστε υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Προφανώς. Δεν ζούμε στην εποχή του Ενβέρ Χότζα και της Αλβανίας. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ρήξη θα είναι ρήξη όχι με μία χώρα αλλά με όλες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτές τις ιστορίες περί Κίνας και Ρωσίας εγώ τις βρίσκω αστείες. Δεν μπορείς να κάνεις παιχνίδια κόντρας σε αυτή την Ενωση. Θες να βγεις; Βγες. Να μου πεις, πού πας. Πού θα πας μόνος σου; Οταν βγεις, νομίζεις ότι βγαίνεις μόνο από το ευρώ; Δεν βγαίνεις από όλα τα ταμεία για τους πρόσφυγες; 
- Ο κ. Λαπαβίτσας επανέφερε την άποψη περί αποχώρησης από το ευρώ... Τι να πω, δεν μπορώ να κρίνω τους άλλους. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να γυρίσουν στο 1950, να γυρίσουν. Απλώς να είναι υπόλογοι. Ξέρετε, αυτό που δεν αντέχω στην Ελλάδα είναι η ανοησία και η ανευθυνότητα - αν φορολογούνταν, δεν θα είχαμε ανάγκη από άλλα λεφτά. Να είναι κανείς υπεύθυνος. Να λέει «το είπα αυτό», να εφαρμόζεται, να καταστρέφεται η χώρα και να λέει «εγώ φταίω» και να αυτοκτονεί. Διότι δεν μπορείς να τα λες αυτά σε μια χώρα ως μια πρόταση που έχεις θεωρητική και μετά να βγάζεις την ουρά σου απέξω ή να πηγαίνεις στο εξωτερικό ή να έχεις δέσει τον γάιδαρό σου με χρήματα έξω ή τίποτ’ άλλο και να λες «μια ιδέα είχα, ρε παιδιά, δεν ήταν ανάγκη να την πάρετε στα σοβαρά».

Το απόρρητο σχέδιο για το capital control
- Υπάρχει κάποιο σχέδιο ασφαλείας για την περίπτωση που φτάσουμε σε capital control και χρεοκοπία; Προφανώς και υπάρχει. Και από την Αστυνομία υπάρχει πάντα και με εμένα ως υπεύθυνο πολιτικά. Υπάρχει αυτό το σχέδιο αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί τίποτα. Αλλά προφανώς υπάρχει. 
- Αν η κατάσταση με τους δανειστές φτάσει στα άκρα και υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε το λεγόμενο capital control, εσείς, ως προϊστάμενος της δημόσιας τάξης, έχετε ασχοληθεί με αυτό το σχέδιο; Πλήρως. 
- Εχετε επεξεργαστεί το κείμενο; Πλήρως. Και όταν λέω πλήρως, όχι μόνο έχει σχέδιο η Αστυνομία αλλά κάνει και συσκέψεις ad hoc. Πλήρως. Και όχι μόνο γι’ αυτά που λέτε, για τράπεζες και ΑΤΜ, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και αν υπάρξουν προβλήματα με πρεσβείες, δημόσιες εγκαταστάσεις. 
- Το σχέδιο τι περιλαμβάνει; Αν σας το πω, δεν θα είναι σχέδιο. 
- Αν σας σταματούσε ένας πολίτης στον δρόμο και σας εξέφραζε τον φόβο και την ανησυχία του, τι θα του απαντούσατε; Δεν πάμε στα βράχια, ρε παιδιά. Γίνεται μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας σκληρούς. Γιατί είναι εταίροι. Αυτά που ακούω, ότι είναι τοκογλύφοι κ.λπ., πώς ζήσαμε πέντε χρόνια; Με τι λεφτά; Από τον πλούτο που παράγουμε; Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η Ελλάδα σωστά διαχειρίζεται, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα πρέπει με το πρόγραμμα των 47 σελίδων όπως θα διανθιστεί και θα γίνει 50-60 με τις προτάσεις και των άλλων να τελειώνει τη διαπραγμάτευση. Το μέλλον είναι μπροστά μας και πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω. Αν λειτουργούμε με όρους παρελθόντος ή με όρους ισορροπιών ανάμεσα στα μέσα και στα έξω, θα πάμε σε εθνική καταστροφή. Εγώ πιστεύω ότι η ρήξη είναι εθνική καταστροφή. Ο άλλος σου λέει «ρήξη είναι, δεν βαριέσαι»... 
- Αρα εξακολουθείτε να υποστηρίζετε αυτό που είπατε ότι κάποιοι πολιτικοί πρέπει να εξεταστούν από ψυχίατρο; Ναι, εντάξει, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι θέλω να ξεχωρίσω τη διαφορετική άποψη γιατί κάποιος μπορεί να αποδείξει με πολύ καλύτερο τρόπο από μένα ότι εγώ κάνω λάθος. Σας είπα, θα αποδεχτώ το λάθος μου, θα ακολουθήσω την απόφαση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Ομως αν έχουν κάνει λάθος αυτοί, επαναλαμβάνω, υπάρχει και το Σύνταγμα. Λοιπόν, άρα δεν μπορείς να παίζεις με έναν ολόκληρο λαό για να περάσεις τα ιδεολογήματά σου. Δεν μπορείς να παίζεις. Και κάποιοι παίζουν με ιδεολογήματα. 

Οικονομική κρίση και Αστυνομία
- Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Αστυνομία και την Πυροσβεστική; Τεράστιες δυσκολίες. Γύρισα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και μίλησα σε πυροσβεστικά τμήματα. Αυτοί οι άνθρωποι, με αυτές τις ελλείψεις, δεν μου έκαναν αυτή την ερώτηση. «Κύριε υπουργέ, έχουμε μεράκι, έχουμε ταλέντο, έχουμε κέφι. Εχουμε φιλότιμο, θα τα βγάλουμε πέρα». Αυτοί οι άνθρωποι. Ο πυροσβέστης που θα μπει στη φωτιά. Αυτός δεν έχει πρόβλημα. Που εδώ που τα λέμε, έχουμε πρόβλημα: από λάστιχα, μάνικες και κράνη μέχρι αλεξίσφαιρα. Εχουμε πρόβλημα. Κι όμως, δεν είπε κανένας «δεν πάω να αστυνομεύσω γιατί έχει λήξει το κράνος μου». Δεν το είπε. Εμείς μουρμουράμε. Προφανώς έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλω να πάω στο ποιος το έκανε το πρόβλημα και πώς είχε αφεθεί τόσα χρόνια... 
- Σε ποιον βαθμό επηρεάζει την ασφάλεια και την τάξη της χώρας; Να σας πω ότι χωρίς ανθρώπινο υλικό θα το επηρεάσει. Να σας πω να πάρουμε άλλους χίλιους αστυνομικούς. Αν οι αστυνομικοί έχουν πεσμένο ηθικό, τους βρίζουν, τους προπηλακίζουν κ.τ.λ., δεν πά’ να ’ναι χίλιοι παραπάνω, λιγότερη ασφάλεια θα έχουμε. 

Μεταναστευτικό
- Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι έχουμε αύξηση 469% συγκριτικά με πέρυσι. Ετσι είναι οι αριθμοί. Αυτή τη στιγμή καταστρέφονται δύο χώρες. Η Λιβύη, που δεν μας αφορά, με τους μετανάστες να πηγαίνουν στην Ιταλία, και η Συρία, που μας αφορά, με τους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό πώς θα μπορούσε να το προβλέψει κανείς, ότι θα γίνει ένας εμφύλιος και είναι οι ISIS. 
- Αυτό όμως δεν έγινε τον Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή είναι 2 εκατομμύρια στα παράλια της Τουρκίας από τη Συρία που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Για σκεφτείτε να σου έρθουν 300.000, θα καταστραφεί το κράτος, όχι η μεταναστευτική πολιτική. Δηλαδή αν σου έρχονται 3.500 κάθε Σαββατοκύριακο, τι να κάνεις; Να τους πνίξεις; Γύρισα όλα τα νησιά, τους καταυλισμούς, είδα τα πάντα και εκεί που λες κάπως έχει στρώσει η δουλειά, σου ’ρχονται 4.000...
- H αύξηση κατά 469% οφείλεται μόνο σε αυτό; Ναι, οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες. 
- Δεν οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική; Μα πείτε μου μια λύση. Πείτε πως εγώ αύριο αλλάζω την πολιτική. Αν μπορούσε, η διεθνής κοινότητα να τους σταματήσει στην Τουρκία πριν έρθουν. Οχι όταν έρχονται εδώ. Οταν έρθουν, δεν υπάρχει λύση. Ούτε θα τον πνίξεις, ούτε είσαι απολίτιστος, ούτε βάρβαρος να τον αφήσεις να τρώει σκουπίδια. 
- Πόσο επικίνδυνα γίνονται πλέον τα πράγματα; Νομίζω ότι χάνεται ο έλεγχος. Χάνεται ο έλεγχος πια. Η Ευρώπη δεν βοηθάει. Σκεφτείτε συνθήκες ρήξης στην Ελλάδα. Θα έχεις αυτά που θα έχεις να ελέγξεις, ΑΤΜ κ.λπ., και την ίδια ώρα έναν ασταθή Ερντογάν, όπου ήδη έχουν αυξηθεί πολύ οι πτήσεις, να σου βγάλει ένα πλοιαράκι στο Αιγαίο και να έρθουν από την Τουρκία 300.000. Δεν υπάρχει κράτος. Διαλύεται το κράτος. Αυτά, λοιπόν, κάποιοι πρέπει να τα καταλαβαίνουν. Λένε πράγματα τα οποία έχουν άλλες επιπτώσεις. Οταν κάνεις ρήξη με την Ευρώπη, θα σου κόψει τα ευρωπαϊκά ταμεία, γιατί τώρα γι’ αυτούς με κάποια λεφτά κάτι κάνεις, πού θα βρεις προϋπολογισμό για 300.000; Θα τους πνίξεις; Τι θα κάνεις με το Αιγαίο; Θα το αφήσεις; Δηλαδή αν πας σε ρήξη, βλέπουν μόνο τη μια πλευρά, το αν θα έχεις ψωμί και φαΐ. 
- Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται έξι μήνες από τη λήξη των εξάμηνων αδειών παραμονής των μεταναστών. Ο αστυνομικός τι θα κάνει, θα τους συλλαμβάνει; Θα δοθεί παράταση. Θα προσάγεται. Θα του δίνεται παράταση και θα συνεχίζει το εξάμηνο. Ατέλειωτο το πρόβλημα. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά δεν λύνεται από την Ελλάδα. Είσαι δε σε δύσκολη θέση, γιατί αν ήσουν αυτή τη στιγμή σε μια οικονομική ευμάρεια θα μπορούσες να παίξεις αλλιώς. Είσαι στριμωγμένος οικονομικά, σου ρίχνουν κι αυτό στο κεφάλι, άντε να κάνεις συμμαχίες και συσχετισμούς δυνάμεων στην Ε.Ε. 

Αποφυλακίσεις
- Τον τελευταίο ενάμιση μήνα αποφυλακίστηκαν 2.132 άτομα κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου. Και δεν είναι μόνο ελαφρές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ανάμεσά τους είναι και ο «βιαστής με την τυρόπιτα». Θα σας πω το εξής για τη διάταξη: πιστεύω ότι οι αποσυμφορήσεις που γίνονται στις φυλακές είναι αναγκαίες. Εχουμε 3, 4, 5 νόμους την τελευταία εικοσαετία. Δεν είναι σωφρονιστική πολιτική, δεν βοηθά σε τίποτα. Δηλαδή το 60% της υποτροπής σε αυτή τη χώρα αυτό δείχνει, αν μπήκαν 2.000 ή 1.200 θα ξαναμπούν. Ενα αυτό. Δεύτερον, οι ποινές είναι ατομικές, άρα και οι αποφυλακίσεις πρέπει να είναι ατομικές. Είμαι εναντίον των μέτρων αποφυλάκισης γενικώς. Οποιος έχει τέσσερα χρόνια βγαίνει, όποιος έχει επτά χρόνια βγαίνει σε τρία χρόνια κ.λπ. Είμαι εναντίον αυτών, ως εγκληματολόγος είμαι εναντίον. Πρέπει να ξέρεις ποιους βγάζεις, με τι κριτήρια τους βγάζεις και όχι με το χρονικό κριτήριο. Διότι κάποιοι μπορούν να βγούνε, κάποιοι δεν πρέπει να βγούνε. Γι’ αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μια κατάσταση που να δείχνει ποιοι βγήκαν, με ποιες ποινές και πώς ακριβώς πορεύονται. 
- Σας έχει ενημερώσει ο κ. Παρασκευόπουλος; Εμένα προσωπικά όχι. Ως προς τον αριθμό, ότι βγαίνουν τόσοι, το ξέρουμε, ως προς το ποιοι βγαίνουν, όχι. 
- Είναι δηλαδή ποιοτικό το θέμα. Ναι, το ποιοτικό μέρος ότι βγήκαν τόσοι δεν το έχουμε. Δεν με ενημέρωσε. Δεν ξέρω αν έχει ενημερώσει την Αστυνομία ή αν έχει το νου της. Καλό θα είναι όμως σε έξι μήνες να ξαναδούμε αυτή την ιστορία. Και τι ακριβώς θα έχει γίνει με αυτούς που βγήκαν. 

Αλλαγές στην Αστυνομία
- Πέντε μήνες στο υπουργείο, τα ΜΑΤ συνεχίζουν να οπλοφορούν, διμοιρίες κλείνουν τον δρόμο στο Μαξίμου, η ομάδα ΔΕΛΤΑ δεν καταργήθηκε, χιλιάδες αστυνομικοί στις φρουρές πολιτικών, τα κέντρα κράτησης μεταναστών ανοιχτά... Τι άλλαξε; Είχα πει από την πρώτη μέρα ότι δεν καταργώ υπηρεσίες χωρίς να έχω έτοιμη την αντιπρότασή μου. Θα σας δώσω λοιπόν και μια είδηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σχέδιο που περιλαμβάνει μια ομάδα διαμεσολάβησης η οποία είναι ήπιας διαχείρισης. Σε μια συγκέντρωση, σε μια πορεία διαμαρτυρίας, δεν είναι ανάγκη να έχεις αστυνομικούς με κράνη, όπλα κ.ά., έχεις αστυνομικούς που απλώς επιτηρούν και διαμεσολαβούν έτσι ώστε να είναι ήρεμη η πορεία. Μετά θα έχεις μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία πάλι δεν θα έχει να κάνει με κράνη, όπλα και ασπίδες, γιατί κάποια στιγμή σε κάποια εκδήλωση κάπως χάνεται ο έλεγχος. Δεν χρειάζεται να ασκεί κανείς καμία μορφή βίας. Αν τυχόν χαθεί ο έλεγχος και πάμε πλέον σε βίαιες ενέργειες των άλλων, είσαι υποχρεωμένος ως πολιτεία να έχεις έναν τρόπο παρέμβασης. 
- Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές έχοντας συγκεκριμένες θέσεις για την Αστυνομία. Μέσα στο κόμμα υπάρχουν πολλές φωνές αναφορικά με τον ρόλο της. Και δύο και τρεις και τέσσερις. Το ζήτημα είναι ποια θέλει ο πρωθυπουργός να εφαρμόσει. Ποια είναι η κυβερνητική εντολή. Ο κάθε άνθρωπος, το κάθε μόρφωμα, η κάθε ομάδα μπορεί να έχει τις απόψεις της. Το ερώτημα είναι αυτή τη στιγμή ότι όταν λέει κάποιος να αφοπλιστεί η Αστυνομία πρέπει να μας απαντήσει και το ποιος θα εφαρμόζει τον νόμο και την τάξη. Διάφορες ομάδες ενόπλων πολιτών; Οταν λέει «θα πρέπει να καταργηθούν τα ΜΑΤ», πολύ ωραία... Οταν γίνονται κάποιες τρομοκρατικές ενέργειες ή βανδαλιστικές πράξεις στα γήπεδα όμως ποιος θα παρεμβαίνει; Η τοπική κοινότητα; Οι οργανώσεις-βάσεις ή οι επιτροπές αγώνα; Αρα, λοιπόν, όλα αυτά εγώ πραγματικά τα ακούω να έρχονται από το πουθενά και να πηγαίνουν στο πουθενά. Αλλο πράγμα είναι να δεις πότε μια Αστυνομία δεν πρέπει να έχει όπλα, και θα το δείτε, άλλο πράγμα είναι να πεις πως θα αναδιαρθρώσουμε τις μονάδες τις αστυνομικές για να μην ασκούν βία και έχουν εντολές, και θα το δείτε, και άλλο πράγμα τα ιδεολογήματα «αν έχεις αριστερή κυβέρνηση, δεν έχεις ανάγκη από Αστυνομία». 
- Η ΕΥΠ με απόφαση του πρωθυπουργού μεταφέρεται από τον κ. Βούτση σε εσάς. Είναι το πρώτο βήμα που δείχνει ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανεξαρτητοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών; Το θέμα που έγινε ήταν τεχνικό και έπρεπε να λυθεί. Η διαβεβαίωση που υπάρχει είναι ότι θα αυτονομηθεί το υπουργείο. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο του. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αυτονομηθούν και άλλα υπουργεία. Το μοντέλο του υπερυπουργού με τους από κάτω δεν περπατάει. Αρα, λοιπόν, πρέπει να ξαναδούμε το μοντέλο της διακυβέρνησης. Μόλις τελειώσει αυτή η ιστορία, που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει και ανασυγκρότηση και ανασχηματισμός, νομίζω ότι θα ρυθμιστούν όλα. 

Εγκληματικότητα
- Είχαμε έναν 80χρονο νεκρό, θύμα άγριας συμμορίας που τον λήστεψε και τον δολοφόνησε. Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα στατιστικά στοιχεία που βλέπουμε ακριβώς τι εγκληματικότητα έχουμε και τι δεν έχουμε. Το δεύτερο είναι η αίσθηση που πρέπει να έχει ο πολίτης ότι η Αστυνομία συλλαμβάνει τα πάντα. Είδατε τι έγινε στη Χερσόνησο, τι έγινε στον Βόλο. Καθημερινά εξαρθρώνει σπείρες, ομάδες, άτομα, κυκλώματα, συμμορίες. Τώρα ότι κάποιοι έκαναν αυτό το ειδεχθές έγκλημα χθες ή κάποιος θα κάνει κάποιο άλλο, δεν υπάρχει καμία κοινωνία χωρίς έγκλημα. Αλλά αισθάνεται κανένας σήμερα, παραδείγματος χάριν, ότι έχουμε όπως είχαμε κατά καιρούς ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, δολοφονίες συνεχείς; 
- Ο Ελληνας δεν κοιμάται πλέον με τα παράθυρα ανοιχτά. Αυτό έχει τελειώσει. Δεν είμαστε στη δεκαετία του ’50. Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, ότι θα ζήσουμε με όρους ’50, παρακαλώ να σταματήσει. Και ο κάθε κάτοικος να προσέξει λίγο και τον εαυτό του και τον πλαϊνό του. Είναι κάτι που είναι εισαγόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει μπει μέσα στην κουλτούρα την εγκληματική και η Αστυνομία κάνει το παν να το χειριστεί. Από την άλλη μεριά, ο κάθε κάτοικος πρέπει να κάνει κάτι. Δηλαδή οι παππούδες ή οι γιαγιάδες που πάνε στην τράπεζα και αποσύρουν λεφτά γιατί φοβούνται ότι θα κλείσουν οι τράπεζες ή διαδίδουν και φωνάζουν ότι έχουν αποθέματα σε μια αποθήκη, σε ένα μαξιλάρι, θα πρέπει να προσέξουν. 
- Είχαμε δύο περιστατικά με αστυνομικό που στραγγάλισε το παιδί του και μια αυτοκτονία σε κέντρο του Μενιδίου. Τι γίνεται με το θέμα της εξέτασης των αστυνομικών από ψυχιάτρους; Ηρθε στο γραφείο μου ομάδα του Παντείου και θα κάνουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας. Είναι πολύ πεπαλαιωμένο το σύστημα ελέγχου. Και αν είχαν σύστημα ελέγχου στην εισαγωγή, δεν υπήρχε σύστημα ελέγχου για να δει την πορεία. Κατά την πορεία τι ακριβώς κάνει ένας αστυνομικός. Ωστε να ξέρουμε και τα συμπεριφορικά. Οχι μόνο να δούμε αν είναι διαταραγμένος. Αλλά γενικά να μάθει πώς να συμπεριφέρεται. Και στον εαυτό του πώς να συμπεριφέρεται, όχι μόνο στους άλλους. Την άλλη βδομάδα θα έχουμε έτοιμο το πρωτόκολλο. 
- Θα εξεταστούν αστυνομικοί; Η ομάδα του Παντείου θα μας φτιάξει το μοντέλο και μετά θα προχωρήσουμε με το ΚΕΜΕΑ στην εφαρμογή.
Πηγή: protothema.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes