Φρένο της Γερμανίας στην προστασία των καταθέσεων στην Ευρωζώνη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ NON PAPER


Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στο Λουξεμβούργο, οι Financial Times φέρνουν στο φως γερμανικό έγγραφο το οποίο περιέχει ενστάσεις του Βερολίνου σχετικά με το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

...Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την καθιέρωση ενός κοινού συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη.
Το non paper της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται κατά την ίδια πηγή να συζητηθεί στην σημερινή σύνοδο του Ecofin και αναφέρει ότι πριν υλοποιηθεί η πρόταση του Γιούνκερ, θα πρέπει να προταχθούν κανόνες για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης (για την επιβολή πειθαρχίας στις τράπεζες).
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία επιδιώκει το «τέλος εποχής» για τις διασώσεις, πλήρως ή όσο είναι εφικτό, πριν αποδεχθεί την ανάψηψη αμοιβαίας ευθύνης για την αντιμετώπιση κρίσεων, τόσο για τράπεζες όσο και για κράτη.
Η Γερμανία, σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα που θα διασφαλίζουν ότι ιδιώτες πιστωτές ή υπερχρεωμένες χώρες θα υφίστανται ζημιές και ότι δεν θα διοχετεύονται απλώς χρήματα από τα ταμεία διάσωσης προς τις τράπεζες. Το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης προβληματικών τραπεζών θα μπορούν πράγματι να υφίστανται απώλειες, χωρίς να προκαλούνται δικαστικές διαμάχες. Και θέλει, επίσης, να έχουν οι τράπεζες σημαντικά χαρτοφυλάκια τίτλων που θα μπορούν να «κουρευτούν», ώστε να αντιμετωπίσουν και τις πιο μεγάλες κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό απλώς σημαίνει την πλήρη εφαρμογή υφιστάμενων οδηγιών της ΕΕ και τη διασφάλιση ότι αυτοί οι νόμοι θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στις συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, η Γερμανία ζήτησε να υπάρξει «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 25 δις. ευρώ. Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» των καταθετών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη και θα προκαλούσε μία αλυσιδωτή χρηματοπιστωτική αντίδραση.
Πηγή: ethnos.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes