Η Αθήνα αντιτάσσεται στη αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

© AP Photo / Θανάσης Σταυράκης
Μόσχα, 1 Ιουνίου - RIA Novosti. Η Αθήνα αντιτάσσεται στην αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ και κατά, είπε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα Νίκος Ξυδάκης.

«Το Πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε – τώρα είναι να εξετάσουμε και να διερευνήσουμε τις πολιτικές συνθήκες, υπό τις οποίες εισήχθησαν αυτές τις κυρώσεις. Σήμερα δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν όταν ξεκίνησε η Ουκρανική κρίση. Από τότε συνέβησαν πολλά γεγονότα, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο της συνύπαρξης, και έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης. Όλοι πρέπει προσεκτικά και αντικειμενικά να ενεργήσουν σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μίνσκ», — είπε ο ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης.
Υπενθύμισε ότι ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών σχέσεων των χωρών της ΕΕ ανήκει στην Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.
«Η Ρωσία είναι ο κύριος χορηγός της ενέργειας για την Ευρώπη και η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει σημαντικά εμπορικά συμφέροντα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ξυδάκης.
Ο διπλωμάτης είναι πεπεισμένος ότι «πάγωμα» των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα, είναι επιζήμιο και για τα δύο μέρη. «Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτή την κατάσταση προσεκτικά, με σύνεση να δούμε πώς μπορούμε να' ξεπαγώσουμε' τις σχέσεις μας», - τόνισε.
Το ερώτημα για το αν η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμποδίσει την έγκριση του επόμενου πακέτου των αντιρωσικών κυρώσεων, ο Ξυδάκης, δήλωσε: «Το ερώτημα είναι ακριβώς το αντίθετο: πώς μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση, να μετακινηθούμε από την αυτόματη ανανέωση για τις ουσιαστικές συνομιλίες και συζητήσεις. Θα πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τις χώρες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις κυρώσεις, καθώς και εκείνους που επιθυμούν την ακύρωση τους και θέλουν να ‘ζεστάνουν’ τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, τα επιχειρήματα που θα μιλήσουν από μόνα τους».
Νωρίτερα, μια παρόμοια δήλωση έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Siyyarto. Τόνισε ότι η χώρα «σίγουρα δεν θα πάρει αυτόματα τις αποφάσεις σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων». «Θέλουμε μια συζήτηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο», - δήλωσε ο Siyyarto.
Σχετικά με την πρόταση να εξεταστεί μια σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στην «συναντήση του Πότσνταμ» στο Γερμανο-ρωσικό φόρουμ στο Βερολίνο. Συνέδεσε τη διαδικασία αυτή με την πρόοδο των συμφωνιών Μινσκ για την Ουκρανία.
Το θέμα των Κυρώσεων θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 με 29 Ιουνίου.

Πηγή: tokoutsavaki/ria.ru


Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes