Άμυνα κατά των λοιμώξεων παρέχει το μητρικό γάλα


Το μητρικό γάλα προστατεύει τα βρέφη από διάρροιες και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ωτίτιδας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η μαμά προσφέρει περισσότερη προστασία έναντι των μολύνσεων του αυτιού θηλάζοντας παρά αντλώντας το γάλα από το στήθος της με το θήλαστρο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διάρροιας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Research Institute στο Nationwide Children’s Hospital.
«Δε θέλουμε οι γυναίκες να σταματήσουν την άντληση του μητρικού γάλακτος, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία ή κατευθυντήριες γραμμές για το κατά πόσο η άντληση του μητρικού γάλακτος αποτελεί ισοδύναμο υποκατάστατο με τη σίτιση στο στήθος. Αναμένεται να γίνει περισσότερη έρευνα για αυτό», δήλωσε η Δρ Sarah Keim, επικεφαλής της μελέτης στο Κέντρο Biobehavioral Health του Research Institute στο Nationwide Children’s Hospital.

Η έρευνα
Συνολικά, δεδομένα από 491 μητέρες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, στο «Journal of Pediatrics». Στη μελέτη, δε συμπεριλήφθηκαν οι μητέρες που δήλωσαν την πρόθεσή τους να ταΐζουν το μωρό αποκλειστικά με μπιμπερό. Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, τρεις στις τέσσερις γυναίκες συνδύασαν θηλασμό και τάισμα με άντληση του μητρικού γάλακτος, κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής των μωρών τους.

Οι διαπιστώσεις
Οι ερευνητές –λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες– διαπίστωσαν ότι αποκλειστικός  θηλασμός του βρέφους, για διάστημα ενός μόλις μήνα, συσχετίστηκε με μείωση κατά 4% της πιθανότητας ωτίτιδας, ενώ για διάστημα έξι μηνών, διαπίστωσαν μείωση 17% στις αντίστοιχες μολύνσεις.
Διαπιστώθηκε επίσης, αύξηση κατά 14% περίπου του κινδύνου εκδήλωσης ωτίτιδας στα βρέφη που δε θήλασαν αποκλειστικά αλλά τράφηκαν για ένα μήνα με το γάλα της μαμάς τους που αντλήθηκε με θήλαστρο.
«Αν και δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές πώς μπορεί να συνδέεται η ωτίτιδα με τη σίτιση με μπιμπερό, θα μπορούσαμε, ίσως, να υποθέσουμε ότι συμβαίνει αυτό επειδή δημιουργείται αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με μπιμπερό, που στη συνέχεια μεταφέρεται από τη φιάλη στο μέσο αυτί του βρέφους, όσο διαρκεί το τάισμα και καθιζάνουν οι μολύνσεις στο αυτί», εξήγησε η Δρ Keim.
Σχετικά με τη διάρροια, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, είτε θηλάζοντας είτε μέσω θήλαστρου, για έξι μήνες, είχαν περίπου 30% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διάρροιας, ενώ τα βρέφη που τρέφονταν, τους πρώτους 6 μήνες, με έτοιμο γάλα είχαν 34% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διάρροιας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης διάρροιας, σημασία έχει το μωρό να τρέφεται με βρεφικό γάλα, ενώ ο τρόπος ταΐσματος δεν παίζει ρόλο.
Παράλληλα, η μελέτη κατέδειξε μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαφορές που συνδέονται με τα πρότυπα διατροφής. Οι μητέρες που θήλαζαν τα βρέφη τους βρίσκονταν σε καλύτερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση από ό, τι εκείνες που τα τάιζαν με έτοιμο βρεφικό γάλα.
«Η τελευταία αυτή διαπίστωση συμφωνεί με προηγούμενη έρευνα που έδειχνε θετική συσχέτιση μεταξύ του κοινωνικοοικονομικού status και του θηλασμού. Η έναρξη και η διάρκεια του θηλασμού μπορεί να εξηγηθεί από το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση από τις μητέρες στις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης», κατέληξε η Δρ Keim.
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας είναι ενδιαφέροντα, οφείλουμε, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι στην πρόθεση κάθε γυναίκας είναι να θηλάσει το μωρό της. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, παρά την προσπάθεια της νέας μαμάς, για διάφορους λόγους υγείας ή άλλους, η γυναίκα δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με ενοχές. Η επιστήμη σήμερα, μας δίνει εναλλακτικές με τις οποίες διευθετούνται οι περισσότερες δυσκολίες.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes