Τα βρήκαν Ισραήλ και Τουρκία. Για διπλωματική νίκη, μιλά η Άγκυρα


Το Ισραήλ είναι συνηθισμένο να σκοτώνει και να μην πληρώνει. Επειδή όμως χρειάζεται τους Τούρκους, όχι μόνο ζήτησε συγνώμη για τη δολοφονία των Τούρκων Ακτιβιστών... αλλά θα αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες με 20.000.000 δολάρια. Επιπλέον θα επιτρέψει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας 10.000 τόνων στη Γάζα από τους Τούρκους.

Είναι μεγάλη χώρα η Τουρκία κι έχει διαπραγματευτική δύναμη. Γι αυτό και θέλουν να τη διαμελίσουν όπως έκαναν με τη Γιουγκοσλαβια κλπ. Και μάλλον είναι και η μόνη χώρα που ουσιαστικά στήριξε τους Παλαιστίνιους. Όλοι οι άλλοι ψιθυρίζουν τρεις λέξεις και μετά συνεχίζουν να γλείφουν τον πισινό του Νετανιάχου...

Διαβάζουμε σχετικά στο "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ":


Ισραήλ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών με τις δυο πλευρές να ανακοινώνουν πως θα ανταλλάξουν πρεσβευτές το ταχύτερο δυνατόν μετά την κρίση στις σχέσεις τους η οποία διήρκησε περίπου έξι χρόνια και ξεκίνησε μετά το περιστατικό του Mavi Marmara και τον στολίσκο στη Γάζα.  Τη δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σημείωσε και διευκρίνισε ότι θα υπογραφεί αύριο, Τρίτη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια στους συγγενείς των θυμάτων και σε αυτούς που τραυματίστηκαν από την αιματηρή επιδρομή το 2010 ισραηλινών κομάντος σε ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα από την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ακτιβιστές.
Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μη στρατιωτικής φύσης αγαθά στη Γάζα και ένα πρώτο φορτίο 10.000 τόνων βοήθειας θα σταλεί την ερχόμενη Παρασκευή, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ.
Η εξομάλυνση των πολιτικών και διπλωματικών δεσμών με το Ισράηλ θα είναι η προτεραιότητα στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές που προσφέρει η συμφωνία αυτή για την εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων.
Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επικερδείς συμφωνίες στη Μεσόγειο για το αέριο, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από τη Ρώμη ότι η συμφωνία αυτή θα έχει "τεράστιες" συνέπειες στην οικονομία του Ισραήλ και ότι χρησιμοποιεί τη λέξη τεράστιες "σκοπίμως". "Θέλω να πω θετικές συνέπειες, τεράστιες".
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα σήμερα από τη Ρώμη παράλληλα με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που επιβάλλει εδώ και δέκα χρόνια η χώρα του στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχει η Χαμάς, θα παραμείνει σε ισχύ βάσει της συμφωνίας αυτής που συνήφθη με την Τουρκία.
"Πρόκειται για ένα θέμα ασφαλείας που είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είχα την πρόθεση να συμβιβαστώ πάνω σε αυτό. Έχει ουσιαστική σημασία για να προληφθεί η ισχυροποίηση της Χαμάς και να παραμείνει όπως ήταν και είναι", σημείωσε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνεχίσει να φτάνει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των λιμανιών του Ισραήλ.



Διπλωματική νίκη Τουρκίας, λένε πηγές από την Άγκυρα για τη συμφωνία με Ισραήλ   Διπλωματική νίκη της Τουρκίας χαρακτηρίζουν στο ΚΥΠΕ πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου τη συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ που επιτεύχθηκε χθες στη Ρώμη, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν χωρίς η Τουρκία να υποχωρήσει από τους δύο όρους της για αποζημίωση των θυμάτων και για άρση του εμπάργκο στη Γάζα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά από την απολογία το Μάρτιο 2013 το Ισραήλ συμφώνησε να αποζημιώσει τις τουρκικές οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά και να επιτρέψει στην Τουρκία να παρέμβει για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η Τουρκία θα συμβάλει ώστε να γίνουν οικοδομές στην περιοχή και νοσοκομείο για 200 ασθενείς. Επίσης θα γίνουν βήματα για να λυθεί το πρόβλημα ενέργειας και νερού στη Γάζα, προγράμματα από την Τουρκία και στη Δυτική Όχθη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συμφωνία δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Χαμάς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει παλαιστινιακό λαό και το παλαιστινιακό κράτος και εκφράζει την ικανοποίησή της επειδή εκπρόσωποι Παλαιστινιακής Αρχής και Χαμάς εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Τουρκία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε χθες βράδυ με τον Μαχμούντ Αμπάς και τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Πηγή: philenews.com

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes