Τα τελευταία 8 χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα 500.000 νέοι επιστήμονες


Η δημιουργία ενός επιστήμονα μέσα από τη Δημόσια Παιδεία κοστίζει στους φορολογούμενους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ...μία τεράστια επένδυση που αξιοποιείται τελικά από ξένες χώρες οι οποίες δεν έχουν ξοδέψει ούτε μισό ευρώ για την εξειδίκευση αυτών των ανθρώπων. 

500.000 επιστήμονες σπουδαγμένοι με Ελληνικά χρήματα αναβαθμίζουν τις δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα ξένων χωρών ...αφήνοντας την Ελλάδα που επένδυσε πάνω τους να υποβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Η καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα για να σωθούν μερικοί τοκογλύφοι και μερικοί κερδοσκόποι ...είναι ανυπολόγιστη.

Παρακάτω σχετικό άρθρο της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" που αναδημοσίευσε "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ":


Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2008 έως σήμερα, εξαιτίας της κρίσης.
Τα στοιχεία-σοκ περιλαμβάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα «Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης», που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» και αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον αριθμό των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της κρίσης.
Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες φάσεις μετανάστευσης και αναλύονται οι μακροοικονομικές συνέπειες και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Η μετανάστευση και η φτώχεια είναι αδιαμφισβήτητα οι δύο πιο επώδυνες συνέπειες που βιώνει μια κοινωνία σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης», σχολιάζει στην εφημερίδα η Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος της ΤτΕ και συγγραφέας της σχετικής έρευνας.

Ηλικίας από 15 έως 46 ετών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από το 2008 έως σήμερα έφυγαν από τη χώρα 427.000 Έλληνες, ηλικίας 15-46 ετών. 
«Το 2013, παρατηρούμε τριπλασιασμό του μέσου όρου από το 2008 και οι μετανάστες ξεπερνούν τις 100.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το φαινόμενο συνεχίζεται με αδιάπτωτη ένταση το 2014 και οξύνεται περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2015», επισημαίνει η κ. Λαζαρέτου.
Το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων από το 2008 έως σήμερα, είναι το τρίτο πιο μαζικό που γνωρίζει η χώρα τα τελευταία 100 χρόνια. 
Έχουν προηγηθεί δύο ακόμη: Ένα το 1903 με 1917 και ένα δεύτερο το 1960 με 1972, τα οποία είχαν τα εξής χαρακτηριστικά. 

  • έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, περίπου 10 χρόνια, 
  • αυξημένη ένταση ως προς την ένταση της ροής και 
  • καθυστέρηση έναρξης του φαινομένου σε σχέση με τον χρόνο καταγραφής του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Τα τρία αυτά μεταναστευτικά κύματα, είχαν και έχουν όλα οικονομικά κίνητρα, με  εξαίρεση μέρος του δεύτερου κύματος, τα έτη 1969-1971, που οφείλεται σε πολιτικούς λόγους (δικτατορία).
«Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις φάσεις έλαβαν χώρα μετά μια έντονη υφεσιακή διαταραχή που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και των ανεπτυγμένων κρατών και τροφοδότησε τη μαζική φυγή ανθρώπων, νέων στην πλειονότητά τους, που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προόδου», σχολιάζει η κ. Λαζαρέτου.

Το προφίλ των Ελλήνων μεταναστών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία της έκθεσης αναφορικά με το προφίλ των ανθρώπων που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν σήμερα, συγκριτικά με εκείνους που μετανάστευσαν κατά τα δυο προηγούμενα κύματα. 
  • 1903 με 1917

Προορισμός: Υπερωκεάνιες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Βραζιλία και ΝΑ Αφρική)
Ηλικίες: Επτά στους 10 ήταν μεταξύ 15 με 44 ετών 
Φύλο: 8 στους 10 ήταν άνδρες 
Μορφωτικό επίπεδο: Η συντριπτική πλειονότητα ήταν ανειδίκευτοι εργάτες και αγρότες, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που απασχολήθηκαν στις χώρες υποδοχής συνήθως ως υπηρέτες και εργάτες.

  • 1960 με 1972

Προορισμός: Γερμανία και Βέλγιο 
Ηλικίες: 20 με 34 ετών 
Τι δουλειά έκαναν: 5 στους 10 δήλωναν χειρώνακτες, ενώ 4 στους 10 ήταν ανεπάγγελτοι. 6 στους 10 κατευθύνθηκαν στη Γερμανία και στο Βέλγιο και απασχολήθηκαν ως βιομηχανικοί εργάτες.
  • 2008 έως σήμερα... 

Προορισμός: Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μορφωτικό επίπεδο: Νέοι μορφωμένοι με επαγγελματική εμπειρία



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes