Νόμιμο το «χαράτσι της ΔΕΗ» αποφάσισε ο Άρειος Πάγος


Κι αν το Σύνταγμα δεν καλύπτει νομικά την αρπαγή της περιουσίας... υπάρχει πάντα ο Άρειος Πάγος των διεφθαρμένων καμματόσκυλων... που θα το παρακάμπτει για να διευκολύνει τους τοκογλύφους... με πρόσχημα το δικό μας ...«Δημόσιο Συμφέρον».

Ακολουθεί σχετικό άρθρο από το "ΕΘΝΟΣ":



Αποφεύγει τελικά η κυβέρνηση το δημοσιονομικό σοκ που θα της προκαλούσε τυχόν υποχρέωση επιστροφής τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στους φορολογούμενους, καθώς χθες η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (ΑΠ) -σε αντίθεση προς τις αρχικές ενδείξεις- έκρινε τελικά συνταγματικά ανεκτό το «χαράτσι της ΔΕΗ» που καταβλήθηκε τη διετία 2011-12 μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τη φορολόγηση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Στην υπόθεση που εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ολομέλεια του ΑΠ υπό την πρόεδρο Β. Θάνου, η εισήγηση του Δ' τμήματος, που προήδρευε την προηγούμενη χρονιά, ήταν να κριθεί το «χαράτσι» αντισυνταγματικό (αντίθετα προς την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2012), με συνέπεια στην τελική δίκη στον ΑΠ να επικαλεστεί ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τον κίνδυνο «να βρεθούν στον αέρα» όλα τα κυβερνητικά προγράμματα και οι σχεδιασμοί, αφού η αντισυνταγματικότητα θα άνοιγε τον δρόμο για αξιώσεις επιστροφής τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ. Ανατροπή
Ωστόσο, η αρεοπαγιτική εισήγηση έμεινε τελικά «στα χαρτιά» και η Ολομέλεια (με ψήφους 18-2) ανέτρεψε ως εσφαλμένη την πρωτόδικη απόφαση, με το σκεπτικό ότι δεν επρόκειτο για ανταποδοτικό τέλος αλλά για έκτακτο φόρο διετούς διάρκειας που επιβλήθηκε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ομως στην πραγματικότητα το μέτρο μόνο έκτακτο δεν αποδείχθηκε, αφού επαναλήφθηκε το επόμενο έτος με νέα ονομασία (ΕΕΤΑ) και τελικά ενσωματώθηκε στον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ). Ετσι, η έμμεση «μονιμοποίηση» του μέτρου μπορεί στο άμεσο μέλλον να οδηγήσει σε κρίσεις αντισυνταγματικότητας όσον αφορά την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes