Κλείνουν περίπου το 25% των Τμημάτων Ασφαλείας για να εξοικονομήσουν 2.000.000 ευρώ τον χρόνο. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα ασφάλειας και φύλαξης. Οι αρχές δεν έχουν ιδέα ποιος ζει πλέον στην Ελλάδα, τα εγκλήματα δεν είναι δυνατόν να εξιχνιαστούν κι επομένως η ασφάλεια είναι πλέον πρόβλημα ιδιωτικού χαρακτήρα.
Όποιος φοβάται ...ας προσλάβει security. Για τους Υπουργούς όμως... θα φροντίζει πάντα το κράτος κι εννοείται με τα δικά μας λεφτά.
Στο θέμα αναφέρθηκε το "NEWS 247":
Τάξη στην γενικότερη αταξία των Υπηρεσιών και των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας επιχειρεί να φέρει με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προωθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται να κατατεθεί προς υπογραφή εντός του Φθινοπώρου.
Πρόσθετα, αναμένεται να προωθηθεί και ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος που θα αφορά γενναίες περικοπές και μετακινήσεις προσωπικού από την φύλαξη Υψηλών Προσώπων (VIP).
Στόχος του Υπουργείου είναι να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε Αστυνομικά Τμήματα διαφόρων περιοχών που λειτουργούν απλά ως γραφειοκρατικές Υπηρεσίες και προκαλούν «αιμορραγία» στον οικονομικό προϋπολογισμό του Υπουργείου να πάψουν να υπάρχουν και αντ’ αυτών να ενισχυθούν άλλα Αστυνομικά Τμήματα και Υπηρεσίες, από τα οποία όμως θα προκύπτει προσωπικό για περιπολίες στους δρόμους, αντί κενών Αστυνομικών Τμημάτων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όμως η Αστυνομία είναι η έλλειψη τουλάχιστον 7.000 αστυνομικών που προκύπτει από την πολυετή πλέον διακοπή πρόσληψης προσωπικού, παράλληλα με την συνταξιοδότηση άλλων, που έχει οδηγήσει σε πέρα από οριακά σημεία τις αντοχές της ΕΛ.ΑΣ. Αντίστοιχα, μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οχημάτων, περιπολικών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και πρόσφατα, ανάμεσα στους πονοκεφάλους των Επιτελών είναι η κατανομή προσωπικού και σε Hot Spots ανά την Επικράτεια.
Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο άλλωστε πλέον, η μεταφορά προσωπικού και οι αποσπάσεις από Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας σε Hot Spots για τις ανάγκες φύλαξης των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, δημιουργώντας όμως έτσι αντίστοιχα μεγάλα κενά στα ήδη υπάρχοντα κενά των Υπηρεσιών.
Αν και οδηγείται προς την τελική του διαμόρφωση το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, επιδέχεται ίσως κάποιων αλλαγών της τελευταίας στιγμής και όταν κατατεθεί θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ποιες Υπηρεσίες και Τμήματα καταργούνται ανά την Επικράτεια, σε γενικές γραμμές όμως αναμένονται «λουκέτα» και συμπτύξεις της τάξεως του 40%.
Λένε την αλήθεια οι αριθμοί;
Οι αριθμοί εκ πρώτης όψεως τρομάζουν, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για παράδειγμα στην Αττική, αναμένεται να καταργηθούν 20 τοπικά Τμήματα Ασφαλείας (71 από 91), ενώ από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα θα μείνουν 87 και 11 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ τα τμήματα Τροχαίας κατεβαίνουν στα 15.
Πιο συγκεκριμένα ανά την Επικράτεια, από 1153 δομές (Υπηρεσίας, ΑΤ, Τμήματα Ασφαλείας κλπ) αποφασίστηκε να μείνουν 891, περικοπή από την οποία θα προκύψουν 2.000.000 ευρώ το χρόνο στις δαπάνες. Αυτό το σχέδιο έχει μεταφερθεί στο ΣτΕ για να γίνουν κάποιες τελικές διορθώσεις. Θα παραδοθεί οικονομοτεχνική μελέτη και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Αυτό υπολογίζεται να συμβεί γύρω στις 15-20 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να αρχίσει η εφαρμογή του όλου προγράμματος από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβριου.
Κοιτώντας όμως δεύτερη φορά τα στοιχεία εύκολα προβληματίζεται κανείς εάν για τον πολίτη είναι προτιμότερη η απτή και ορατή φύλαξη από περιπολικά στην περιοχή του ή είναι προτιμότερο ένα αδρανές Αστυνομικό Τμήμα, ή ένα Τμήμα Ασφαλείας που κλείνει μετά τις 10 το βράδυ και ο λόγος ύπαρξής του είναι στην καλύτερη για των περιπτώσεων για καμία έκδοση νέας ταυτότητας.
Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτό το Α.Τ. Εξαρχείων χωρίς δυνατότητες περιπολιών, με μηδενικά αποτελέσματα τυχόν εξιχνιάσεων και μόνο λόγο ύπαρξης την «εκπαίδευση» την σκοποβολή με βόμβες μολότοφ από αντιεξουσιαστές ή είναι προτιμότερη η ύπαρξη περιπολιών στην περιοχή;
Είναι προτιμότερο στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας να υπάρχουν σε απόσταση λιγότερη του χιλιομέτρου τρία Αστυνομικά Τμήματα χωρίς δυνατότητες περιπολιών ή ένα με τέτοιες δυνατότητες;
Εντελώς ως παράδειγμα, είναι καλύτερο να υπάρχει το Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας με 18 άτομα προσωπικό και χωρίς δυνατότητες περιπολιών ή είναι προτιμότερο να φυλάσσεται η περιοχή από το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου και να βρίσκονται καθημερινά στην Ακράτα δύο περιπολικά;
Αυτές βέβαια είναι εξισώσεις που και στο παρελθόν προσπάθησαν άλλες πολιτικές ηγεσίες να λύσουν όπως με τα πολυδύναμα, αλλά δεν κατάφεραν και πολλά… Κάπου στην πορεία οι προθέσεις μένουν προθέσεις και πάλι κυβερνά το χαρτοβασίλειο όπου τα Αστυνομικά Τμήματα μοιάζουν περισσότερο με ΚΕΠ παρά με αυτό που προορίζονται να είναι…
Πόσες φορές έχουν ειπωθεί τα περί μειώσεων προσωπικού στους VIP και αποσπάσεων των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί και πόσες φορές στην πορεία απλά οδηγήθηκαν όλες οι προθέσεις στην ματαιότητα… Μήπως συμβαίνει και σήμερα και μάλιστα σε έντονο βαθμό, να κάνει κουμάντο στην Αστυνομία ό,τι έκανε πάντοτε σε κάθε είδους κρατική Υπηρεσία, δηλαδή το διαβόητο «βύσμα» και το Αρχηγείο μαζί με το Υπουργείο να ασφυκτιούν από τον συνωστισμό προσωπικού;
Θα αλλάξει κάτι αν για παράδειγμα ονομάσει κάποιος το Τμήμα Τροχαίας Κερατέας σε Σαρωνίδας και αυξήσει την χιλιομετρική του δικαιοδοσία, αλλά το προσωπικό του παραμείνει στα 8 άτομα δύναμη;
Θα αλλάξει κάτι αν ονομάσει κανείς την Τροχαία Ελληνικού σε Νοτιανατολικής Αττικής, της αυξήσει την χιλιομετρική δικαιοδοσία, αλλά αφήσει το ίδιο προσωπικό;
Οι στόχοι και οι αντιδράσεις
Βασικός στόχος του Υπουργείου είναι η εξοικονόμηση πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα κτηρίων και η σωστή κατανομή του υφιστάμενου αστυνομικού προσωπικού, όμως όπως οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, τίποτα δεν θα αλλάξει και δεν θα βελτιωθεί, εάν δεν δοθεί λύση στην κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, στην όσο το δυνατόν αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων κλπ…
Δύσκολα μπορεί να βρει κανείς πολιτική ηγεσία που να πέρασε από τα Σώματα Ασφαλείας και να μην οραματιζόταν την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., όμως οι προθέσεις δεν φτάνουν. Πρέπει κάθετα να αλλάξει η νοοτροπία του «βύσματος», πρέπει να υπάρξει κάλυψη κενών θέσεων, να φύγει η περιττή γραφειοκρατία από την ΕΛ.ΑΣ., να ανακουφιστεί από τις καθημερινές μεταγωγές ίσως με την ύπαρξη μίας και μόνης Υπηρεσίας, να πάψει ο αστυνομικός να καλύπτει με αποσπάσεις την κάθε πιθανή και απίθανη κατά καιρούς «ανάγκη» κλπ., κλπ.
Όλες οι αστυνομίες στον πλανήτη αυτόν έχουν δημιουργηθεί με κύριο γνώμονα την ορατή τους παρουσία εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. που όσο και αν οραματίζονται οι κατά καιρούς υπουργοί την αναδιάρθρωση της, πάντα δημιουργούνται στην πορεία οι ίδιες παθογένειες…
Τα προβλήματα της Αστυνομίας δεν λύνονται με προθέσεις αλλά με πολύ γενναίες αποφάσεις και το χέρι πρέπει να μπει στην τσέπη για να επιτευχθεί αυτό, αλλιώς δύσκολα κάτι τέτοιο μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα…
Σαν αρχικό σκεπτικό δεν είναι λάθος και σίγουρα σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει ως την μόνη σωστή λύση, αλλά επίσης σε άλλες περιπτώσεις μοιάζει απλά σαν τρύπα στο νερό. Δεν μένει λοιπόν παρά να περιμένουμε να δούμε στην πράξη πως τα κενά φύλαξης που θα δημιουργηθούν από το κλείσιμο Αστυνομικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, ανά την Επικράτεια, θα καλυφτούν από περιπολίες και αν αυτό θα έχει απτή και όχι θεωρητική εφαρμογή.
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου