Το Ισραήλ περιορίζει τις διπλωματικές σχέσεις με δώδεκα κράτη

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanjahu κατά τη κυβερνητική συνεδρίαση της Κυριακής © Dan Balilty/AP/dpa
Μεγάλη η οργή του Ισραήλ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εποικιστική δραστηριότητα. Δεν θα υποδέχεται πλέον τους υπουργούς ορισμένων χωρών. Για τον Trump τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν «μονάχα ένα κλαμπ».

Στην οργή της για το ψήφισμα των Η.Ε. κατά την εποικιστική της πολιτική περιόρισε η ισραηλινή κυβέρνηση τις διπλωματικές της σχέσεις με δέκα χώρες – όλες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και επιβεβαίωσε τις αναφορές μιας σειράς ισραηλινών μέσων ενημέρωσης όσο και του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNN. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα «μειωθούν προσωρινά» οι επισκέψεις κυβερνητικών μελών των κρατών εκείνων που υπερψήφισαν το ψήφισμα και θα παγώσουν οι εργασίες με τις εν λόγω πρεσβείες. Οι διπλωματικές σχέσεις πάντως δεν διακόπτονται. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών δεν θα επιτρέπεται πλέον να «ταξιδέψουν στο Ισραήλ, ώστε να ενημερωθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την γεωργική τεχνολογία, και στη συνέχεια να κάνουν στον ΟΗΕ ό,τι θέλουν».



Σύμφωνα με τις αναφορές πρόκειται για τις διπλωματικά υποβαθμισμένες χώρες Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ουκρανία, Αγκόλα, Αίγυπτος, Ουρουγουάη, Ισπανία, Σενεγάλη και Νέα Ζηλανδία. Όλες τους είχαν υπερψηφίσει την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα το οποίο καλεί την άμεση διακοπή της δραστηριότητας του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι οικισμοί δεν διαθέτουν καμία νομική βάση και θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το κείμενο (του ψηφίσματος).




Ισραήλ – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όπως σταματήσει η εποικιστική δραστηριότητα.
Με 14 θετικές ψήφους καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ που συνήθως ασκούσαν βέτο, απείχαν από την ψηφοφορία. © Foto: dpa

«Δε θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»
Ήταν η πρώτη φορά από το 1979 που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική πολιτική. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν τους φόβους τους ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τις δυνατότητες της δίωξης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επιπλέον θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις σε προϊόντα προερχόμενα από εβραϊκούς οικισμούς. Το ψήφισμα κατέστη δυνατό κυρίως από την απόφαση των ΗΠΑ να μη κάνουν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας τους, αλλά να απέχουν.
Ακόμα πιο ξεκάθαρη υπήρξε η κριτική του Netanjahu στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, με τον οποίο διατηρεί εδώ και καιρό μια εξαιρετικά τεταμένη σχέση. Ο Obama έσπασε την καλή παράδοση των ΗΠΑ να μην «υπαγορεύσει στο Ισραήλ τους όρους της ειρήνης», δήλωσε ο Netanjahu την Κυριακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέφεραν τάχα ένα «επαίσχυντο χτύπημα» στο Ισραήλ. Ενόψει της κριτικής, ότι αντιδρά δήθεν υπερβολικά σχετικά με το θέμα, πρόσθεσε ο Netanjahu τη Δευτέρα: «Δε θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο».
Προηγουμένως είχε ήδη δώσει την ρητή εντολή να γίνει επανέλεγχος όλων των υποχρεώσεων του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Στη συνέχεια ο Netanjahu κάλεσε πέραν των δέκα πρέσβεων και τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ David Shapiro και χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτή τη συνάντηση «μεροληπτική» και «επαίσχυντη». Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ron Dermer από την άλλη, ανακοίνωσε στο CNN, ότι θα παρουσιάσει «αποδεικτικά στοιχεία» στον διάδοχο του Obama, Donald Trump, ότι ο Λευκός Οίκος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη σύνταξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ φρόντισαν ώστε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενωθούν για «αυτή την επίθεση» κατά του Ισραήλ, δήλωσε.

Trump: «Τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν μονάχα ένα κλαμπ»
Ο εκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump παρενέβη μέσω Twitter στην αντιπαράθεση. «Όσον αφορά τον ΟΗΕ: Μετά τις 20 Ιανουαρίου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά». Σε ένα άλλο Tweet σχολίασε γενικότερα τον ρόλο του ΟΗΕ: «Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τόσο μεγάλες δυνατότητες, αλλά προς το παρόν αποτελούν μονάχα ένα κλαμπ, όπου μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν άνθρωποι. Είναι τόσο θλιβερό!»


Οι παρατηρήσεις αυτές δεν εκπλήσσουν σχεδόν καθόλου τους παρατηρητές της μεταβατικής περιόδου στην Ουάσιγκτον. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες όρισε ο Trump τον σύμβουλό του David Friedman πρεσβευτή του στο Ισραήλ – έναν άνθρωπο που διατηρεί στενές επαφές με το ισραηλινό κίνημα των εποίκων και υποστηρίζει τις θέσεις της ακροδεξιάς στο πολιτικό φάσμα του Ισραήλ. Σ’ αυτόν αποδίδουν πολλοί και την φιλοεποικιστική ρητορική του μελλοντικού προέδρου. Σχεδόν έναν χρόνο πριν ο Trump είχε δηλώσει ότι στη σύγκρουση με τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές ήθελε να διατηρήσει μια «ιδιαίτερα ουδέτερη» στάση. 

















Πηγή: zeit.de
Μετάφραση: ΑΖ

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes