Ο Κορκονέας επιμένει ότι είναι αθώος... Παραιτείται ο Κούγιας


Ο Κούγιας παραιτείται από την υπεράσπισή του. Και ποιοι υπερασπίζονται την οικογένεια Γρηγορόπουλου; Η "επαναστάτρια" Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με τον επίσης "επαναστάτη" μπαμπά της Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Αναφέρει σχετικά το "NEWSIT":



Την παραίτησή του από την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα κατέθεσε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας στο Mικτό Oρκωτό Εφετείο Λαμίας.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωσή (βλέπε παρακάτω) του, ο γνωστός δικηγόρος διαφώνησε με τον κατηγορούμενο στην υπερασπιστική γραμμή της υπόθεσης. Όπως επισημαίνει αναλύοντας τους λόγους της παραίτησής του αποσβολωμένος άκουσε τον κατηγορούμενο να λέει στην πρόεδρο στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ότι είναι αθώος, ότι δεν δέχεται την κατηγορία και πως δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο.
Απαντώντας πάντως ο Κορκονέας αρνήθηκε την έκφραση αυτή και πρόσθεσε πως στην συγκεκριμένη στιγμή δεν τον κάλεσε κανείς να ζητήσει συγνώμη.
Το δικαστήριο όρισε νέους συνηγόρους υπεράσπισης τον Βαγγέλη Ανδρούλα και τον Νίκο Καραφέρη, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλαν μεθοδεύσεις και πως κάποιοι δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια.


Υπόθεση Κορκονέας: Παραιτήθηκε ο Κούγιας... από LAMIASTARGR

Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΓΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
(δια της κας Προέδρου Εφετών, κας Πάνταινα)

ΔΗΛΩΣΗ
Αλεξίου Κούγια, Δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Εφέτες, κυρίες και κύριοι ένορκοι,
Όπως Σας είναι ήδη γνωστό, ανέλαβα την υπεράσπιση του κατηγορουμένου δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του για τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας εις βάρος του αειμνήστου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τον κατηγορούμενο μού ανέθεσε να υπερασπιστώ η Ομοσπονδία Ειδικών Φρουρών δια του Προέδρου της αστυνομικού, κ. Ντούμα.
Τον κατηγορούμενο υπερασπίστηκα σύμφωνα με τις αρχές του δικηγορικού σώματος με σθένος και αυταπάρνηση και με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι σήμερα.
Όπως Σας είναι γνωστό, μετά από πολύμηνη διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε με πλειοψηφία 4 έναντι 3 ψήφων, εκ των οποίων 2 ψήφοι της μειοψηφίας ήταν της Προέδρου Πρωτοδικών και του παλαιοτέρου Πρωτοδίκη της συνθέσεως, ότι διέπραξε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς να του αναγνωριστεί κατά πλειοψηφία 4 έναντι 3 ψήφων κανένα ελαφρυντικό.
Την ανάληψη της υπερασπίσεώς του δέχτηκα παρά το όσα συνέβαιναν στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες, διότι μελέτησα την ιατροδικαστική έκθεση, αλλά και τη βαλλιστική εξέταση, και πείστηκα ότι δεν υπερασπίζομαι έναν ψυχρό δολοφόνο, αλλά έναν έντρομο αστυνομικό, ο οποίος πυροβόλησε σε στιγμές πανικού ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, αφού η εξέταση του βλήματος έδειξε ότι αυτό ήταν λειασμένο (είχε μείνει μισό) από την πρόσκρουση σε οικοδομικό υλικό και, όπως κατέθεσε ο αείμνηστος Προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Χρήστος Λευκίδης, η πύλη εισόδου του μισού βλήματος ήταν σε ένα σημείο της ωμοπλάτης και η πορεία του βλήματος ήταν από πάνω προς τα κάτω.
Μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε και το σχετικό σχεδιάγραμμα, το οποίο είχε συνταχθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών, το οποίο δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος είχε πυροβολήσει ψηλά και το βλήμα είχε προσκρούσει σε οικοδομικό υλικό, είχε εξοστρακιστεί και ακολούθως είχε διαπεράσει το σώμα του αειμνήστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του είχε αφαιρέσει τη ζωή, ΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΜΟΥ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΞ ΑΜΕΛΕΙΑΣ, ή στην ακραία περίπτωση για μία ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο (την οποία άποψη δέχτηκε και η μειοψηφία της Προέδρου , του παλαιότερου Πρωτοδίκη και του ενόρκου της σύνθεσης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου).
Με αυτή την υποδομή δέχτηκα την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, πιστεύοντας ότι ήταν ένας άτυχος αστυνομικός με τρία παιδιά, 2, 4 και 6 ετών τότε, με μία καταπληκτική σύζυγο και έντιμους γονείς, και πλήρωσα πολύ ακριβό τίμημα για αυτήν την επιλογή μου, αφού ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της διαγραφής, γιατί τόλμησα να αναφέρω στο υπόμνημά μου ότι τα νεαρά άτομα που είχαν επιτεθεί στον αστυνομικό είχαν «αποκλίνουσα συμπεριφορά» και δύο φορές νεαροί αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν το δικηγορικό μου γραφείο στην οδό Σταδίου, αρ. 33, και έκτοτε κανένας φοιτητικός σύλλογος δεν με έχει προσκαλέσει σε διαλέξεις στις νομικές σχολές όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδος, γεγονός το οποίο συνέβαινε ανελλιπώς τα τελευταία είκοσι χρόνια πριν την ανάληψη της συγκεκριμένης υποθέσεως.
Την 23/12/2016 εκκίνησε η διεξαγωγή του Δικαστηρίου ενώπιον Υμών και έκπληκτος, στην κυριολεξία αποσβολωμένος, άκουσα τον κατηγορούμενο να απαντά στην ερώτηση της κας Προέδρου, για το τι έχει να πει για την υπόθεση αυτή και για την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι είναι αθώος, ότι δεν την δέχεται, αλλά εκτός αυτού «ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ». Αμέσως μετά, το Δικαστήριο διέκοψε και αμέσως μετά τη διακοπή μετέβην στο χώρο που κρατείτο ο κατηγορούμενος και τον ρώτησα τι είναι αυτό που είπε και γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει κατ’ επανάληψη στο προηγούμενο Δικαστήριο και στην προανακριτική και ανακριτική του απολογία, και μου απήντησε ότι έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί και μού απαγόρευσε να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη, γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά ήταν αντιεξουσιαστής.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και επειδή πάντοτε από τότε που βρίσκομαι στα δικαστήρια ο συνήγορος υπεράσπισης πρέπει από τη στιγμή που αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου να ταυτίζεται με αυτόν, αδυνατώ να συνεχίσω την υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου.
Πριν πάρω αυτή την απόφαση από τις 23/12/2016 αντιμετώπισα συνειδησιακή σύγκρουση, αφού πίστεψα και ως δικηγόρος και ως άνθρωπος στην διάπραξη του αδικήματος της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
Ζητώ τέλος συγγνώμη από το Δικαστήριό Σας για την αναστάτωση που Σας προκαλώ.
Αθήνα, 3/2/2017
Μετά τιμής και σεβασμού
Αλέξιος Κούγιας
Πηγή: tvstar.gr


Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβαν νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την παραίτηση των Αλ. Κατσαντώνη και Χρ. Μυλωνόπουλου. Το αίτημα των νέων συνηγόρων για αναβολή της δίκης προκάλεσε ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου.
Οι νέοι συνήγοροι ζήτησαν να αναβληθεί η δίκη για 1 εβδομάδα, με σκοπό να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί. Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής, υποστήριξε ότι «το κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της». Πρόσθεσε ότι από δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργείται σκεπτικισμός για την υπόθεση, συμπληρώνοντας πως «το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης είναι να υπάρχει διάσταση μεταξύ κοινωνικού και δικαστικού κλίματος».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο Αλ. Κούγιας σημείωσε ότι «Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν "σκοτώστε τον κατηγορούμενο" θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τί γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη».
Ειδικότερα, ως προς τη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα, ο κ. Κούγιας αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Άμφισσα. «Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη».
Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.
Απαντώντας στο παραπάνω, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. «Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις».
Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Απερρίφθη το αίτημα
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου εν συμβουλίω, με προεδρεύοντα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λιβαδιάς, απέρριψε τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου.
Η δήλωση της κ. Παπαβασιλείου υποβλήθηκε μετά την παραίτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν απορρίφθηκε το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στη μάρτυρα Αντα Τζιορμπατσιούδη. Η πρόεδρος εξέλαβε την παραίτηση των δύο δικηγόρων ως αμφισβήτηση του δικαστηρίου. Η νέα πολιτική αγωγή δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας σε βάρος της μάρτυρος για το αδίκημα της ψευδορκίας.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.

Δημόσιο: O Επ. Κορκονέας δεν δικαιούται επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
Αίτηση για να μη δοθεί επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας στον Επ. Κορκονέα κατέθεσε το Δημόσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα ζητά να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή αίτηση του Επ. Κορκονέα και άλλων δύο ειδικών φρουρών και επιδίκασε σε καθέναν από τους τρεις το ποσό των 2.005 ευρώ ως επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για νυκτερινή απασχόληση κατά το διάστημα από 1.1.2000 έως 31.12.2001.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει ότι οι ειδικοί φρουροί τελούν υπό παρόμοια υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό και διέπονται από κοινό υπηρεσιακό καθεστώς με το αστυνομικό προσωπικό.
Η μη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος στους ειδικούς φρουρούς σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς εισάγει δυσμενή διάκριση σε βάρος τους.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι ειδικοί φρουροί συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., που έχει διαφορετικά καθήκοντα και διαφορετική υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό στο οποίο χορηγήθηκε το επίδομα, ενώ υποστηρίζει ότι έχουν διαφορετικά καθήκοντα οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί.
Πηγή: tvxs.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes