«Σε τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400. Τη συγκεκριμένη εκτίμηση δημοσιοποίησε χθες (21.04.2017) ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ, όπως κοινοποιήθηκε από όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα κρατούν εδώ και αρκετό καιρό και, όπως και ο ίδιος ο κ. Ισίκ είπε χθες, οι υπογραφές «δεν θα “πέσουν” αύριο το πρωί». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, βρίσκονται κοντά στο τέλος και επισήμανε πως η Τουρκία δεν θα κατορθώσει να εντάξει το πυραυλικό σύστημα των S-400 στις νατοϊκές δομές. Νωρίτερα, ο κ. Ισίκ άφησε αιχμές για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ουδείς εξ αυτών κατάφερε να παρουσιάσει μια οικονομικά βιώσιμη πρόταση για την προμήθεια πυραυλικού συστήματος που η Τουρκία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την προστασία της. Γενικώς, η προμήθεια οπλικών συστημάτων τα οποία δεν είναι ενταγμένα στις νατοϊκές προδιαγραφές, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ρωσικά, δεν ενθουσιάζει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πέρα από τη συζήτηση περί S-400, η Τουρκία είχε κάποια στιγμή προσπαθήσει να αναπτύξει πυραυλικό σύστημα εγχώριας κατασκευής, κάτι το οποίο τελικά δεν κατέστη δυνατόν. Αναλόγως αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια προμήθειας μεγάλης εμβέλειας πυραυλικών συστημάτων από την Κίνα. Προφανώς, η προσέγγιση Μόσχας και Άγκυρας από τον περασμένο Αύγουστο έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της συζήτησης για την πώληση S-400 στην Τουρκία, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη πριν από το 2015, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 (επόμενη εκδοχή των S-300 που διαθέτει και η Ελλάδα) βρίσκονται σε υπηρεσία από το 2007 και χρησιμοποιούνται εναντίον κάθε είδους εναέριου στόχου σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων και ύψος 30 χιλιομέτρων.
Πηγή: kathimerini.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου