Μόνο με την έγκριση των δανειστών οποιαδήποτε μείωση φόρων. Αυτοί κυβερνούν κι αυτοί κυβερνούσαν πάντα σε όλον τον κόσμο που ανέκαθεν χρωστούσε στους τοκογλύφους.
Πηγή: agrotypos.gr |
Την μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες, που το προϊόν τους διακινείται συλλογικά μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, μελετά η κυβέρνηση. Αυτό τονίστηκε στη σύσκεψη που διοργανώθηκε την Τετάρτη (24/5) στο γραφείο της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ κ. Χρήστος Σουλιώτης, «αυτό το μέτρο είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμο γιατί θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Προσπαθούν να το μεθοδεύσουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις, όπως έγινε και με την μείωση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές. Δεν είναι πάντως άμεσα υλοποιήσιμο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν μέσα από τις Ομάδες και να μπορέσουν να παράγουν αυτό που ζητά η αγορά».
Πρώτο και φλέγον θέμα στην ατζέντα ήταν η ανάγκη προώθησης της διαδικασίας οριστικοποίησης της απόδοσης του πιστωτικού ΦΠΑ, με την έκδοση του σχετικού ΤΑΦΕ, στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ΑΒΕΚ Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ και ΚΩΠΑΪΣ ΑΒΕΕ, ώστε να αποδοθεί αντιστοίχως από τις εταιρίες προς τα μέλη του ΘΕΣΤΟ η σχετική οφειλή προς εξόφληση του προϊόντος του 2016.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σουλιώτης, «όταν πουλάμε στις βιομηχανίες πληρώνουμε κανονικά το ΦΠΑ. Οι βιομηχανίες όμως επειδή είναι εξαγωγικές δεν το καρπώνονται (στις εξαγωγές δεν πληρώνουν ΦΠΑ). Αυτό δημιουργεί ένα χρηματοπιστωτικό κενό μεταξύ βιομηχανίας και εμάς. Εμείς ζητάμε το ΦΠΑ από τον μεταποιητή, όπως και το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αποδώσει το ΦΠΑ σε αυτόν».
Το θέμα επιλήφθηκε άμεσα η κ. Παπανάτσιου και αναμένεται η εξόφληση των παραγωγών εντός των επόμενων ημερών.
Το θέμα της δυνατότητας απαλλαγής του ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών των Συνεταιρισμών - Ομάδων Παραγωγών όταν αυτά προορίζονται για χρήση από τα μέλη τους, έθεσε ο κ. Βαλιώτης. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα ρευστότητας και είναι έντονο σε Οργανώσεις οι οποίες εφαρμόζουν επιχειρησιακά προγράμματα και προμηθεύονται μηχανολογικό εξοπλισμό για τα μέλη τους.
«Όταν αγοράζουμε σαν συνεταιρισμός ένα μηχάνημα από το εξωτερικό (χώρα της ΕΕ) έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε απαλλακτικό του ΦΠΑ (ενδοκοινοτική συναλλαγή). Όταν όμως αγοράζουμε μηχανήματα από Έλληνες μας υποχρεώνουν να αγοράζουμε με ΦΠΑ. Εμείς ζητάμε να μας δίνουν απαλλακτικό του ΦΠΑ και όταν αγοράζουμε μηχανήματα από Έλληνες κατασκευαστές».
Θετική ήταν και εδώ η άποψη της Υφυπουργού με την κ. Πετεινάτου να αναλαμβάνει τη διαδικασία προώθησής του.
Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος για το αγροτικό προϊόν που διακινείται συλλογικά μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισμούς. Η κα Παπανάτσιου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο θέμα, αποκλείοντας πάντως τη δυνατότητα άμεσης προώθησής του, ενώ ο κ. Κόκκαλης το ενέταξε στη φιλοσοφία των ελαφρυντικών μέτρων που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία το Υπ. Οικ. (μείωση ΦΠΑ αγροεφοδίων, αφαίρεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί), δηλώνοντας και οι δύο ότι αναμένουν συγκεκριμένες και περισσότερες προτάσεις επί του θέματος.
Στο τέλος τέθηκε από τον κ. Σουλιώτη το θέμα της αύξησης του συντελεστή απόσβεσης των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και η ανάγκη να αναγνωριστεί η αγορά γης από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ως επενδυτικό αγαθό και να υπόκειται και αυτή σε απόσβεση. «Αυτό που ισχύει σήμερα για τους επαγγελματίες αγρότες είναι ότι μόνο οι αποσβέσεις του δανείου και οι τόκοι υπόκειται σε απόσβεση. Αν έχει αγοράσει γη χωρίς δάνειο δεν αναγνωρίζεται σαν επενδυτικό αγαθό για να υπόκειται και αυτή σε απόσβεση».
Να τονίσουμε ότι η σύσκεψη κινήθηκε σε εξαιρετικό θετικό κλίμα από πλευράς και των δύο Υφυπουργών, ενώ κλείνοντας ο κ. Σουλιώτης επέμεινε στα φορολογικά και άλλα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στις Ομάδες Παραγωγών, αλλά και στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο έναν ζωντανό και εξωστρεφή πρωτογενή τομέα.
Τον ΘΕΣΤΟ εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αυτού κ.κ. Σουλιώτης και Χριστοδούλου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Σαπουνάς και ο Φοροτεχνικός Υπεύθυνος κ. Βαλιώτης, ενώ παρευρέθηκε με ουσιαστικές παρεμβάσεις η σύμβουλος αγροτικών θεμάτων του ΥΠ.ΟΙΚ. κα Βούλα Πετεινάτου.
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου