Τράπεζες: Ξοφλήστε πληρώνοντας 10%, για να μη μπλέξετε με «κοράκια»


Οφειλέτες καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών που δεν έχουν πληρώσει πολλά χρόνια καμία δόση, θα μπορούν για λίγο καιρό να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό μέρος της οφειλής –  από 20% μέχρι και 5%! Είναι η τελευταία ευκαιρία που θα τους δώσουν οι τράπεζες, πριν πουλήσουν αυτά τα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα περιβόητα distress funds.


Μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες στους οφειλέτες αυτής της κατηγορίας θα σταλούν ειδοποιητήρια, που θα τους καλούν να προσέλθουν εντός 15 ημερών για τακτοποίηση της οφειλής. Το μήνυμα θα είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Πληρώστε τώρα κάτι λίγα και κλείστε την οφειλή, για να μην έχετε να κάνετε με τα “κοράκια”»!

Οι οφειλές που δεν θα τακτοποιηθούν με αυτό τον τρόπο και στις προκαθορισμένες προθεσμίες, θα μπουν στα πακέτα δανείων που θα πουληθούν άμεσα στα εξειδικευμένα funds με πολύ χαμηλό τίμημα – κάτω από 10% της ονομαστικής απαίτησης. Το 8,67% που πήρε η Attica Bank για τα δάνεια αυτής της κατηγορίες, είναι ενδεικτικό του τι μπορούν να περιμένουν οι τράπεζες και εξηγεί γιατί προτιμούν να πάρουν 5%-20% από τους οφειλέτες και να σβήσουν την οφειλή.

Καθαρίζουν τα βιβλία τους


Πρόκειται για δάνεια-«σκουπίδια» όπως τα αποκαλούν οι τραπεζίτες: Δεν καλύπτονται από διασφαλίσεις, βρίσκονται πολλά χρόνια σε καθυστέρηση χωρίς να εξυπηρετούνται και η εισπραξιμότητα τους είναι μηδαμινή. Οι τράπεζες  τα έχουν καλύψει με προβλέψεις επισφαλειών και ενδιαφέρονται πρωτίστως να τα διαγράψουν από τα βιβλία τους, πουλώντας τα σε «κοράκια» ή εισπράττοντας κάποιο μικρό ποσό από τους οφειλέτες.

Την αρχή έκανε η Attica Bank, η οποία πούλησε πακέτο όλα  αυτά τα «σκουπίδια» στο 8,67% της ονομαστικής απαίτησης – για να απαλλαγεί «μια κι έξω», παίρνοντας κι ένα ποσό με το οποίο βελτίωσε τους κεφαλαιακούς δείκτες της.

Τη σκυτάλη πήρε η Eurobank, η οποία ξεκίνησε διαδικασία για την πώληση κόκκινων δανείων σε πολυετή καθυστέρηση και χωρίς διασφαλίσεις, συνολικού ποσού 2,8 δισ. ευρώ (κεφάλαιο συν τόκοι, προμήθειες κλπ).


Θα ακολουθήσουν οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha), οι οποίες πρέπει να πουλήσουν οπωσδήποτε κάποια κόκκινα δάνεια τους επόμενους μήνες, για να πιάσουν τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί  με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Θα φροντίσουν όμως να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες, πριν πουλήσουν σε funds. Όχι επειδή περιμένουν σπουδαία αποτελέσματα από αυτή την προσπάθεια -  άλλωστε οι περισσότερες από αυτές τις είναι στην πραγματικότητα ανεπίδεκτες εισπράξεως. Το κάνουν για να μετριάσουν κάπως την «κατακραυγή» και τις αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν, όταν τα «κοράκια» θ’ αρχίσουν να κυνηγούν οφειλέτες.
Πηγή: aznews.site

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes