Zaev: Μένουν τέσσερα ανοιχτά θέματα


«Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την παρουσία του σε εορτασμούς στην πόλη Νεγκοτίνο, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov με τον διεθνή μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας Matthew Nimetz.

O Zoran Zaev εμφανίσθηκε αρχικά επιφυλακτικός να μπει σε λεπτομέρειες, προκειμένου, όπως είπε, «να μη φανεί ότι διαπραγματευόμαστε μέσα από τα μίντια».

«Ο μεσολαβητής Nimetz διευθύνει τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι για κάθε ένα από τα δύο μέρη» συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα έχουν συζητηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες άρχισαν επί επτά ζητημάτων και συνεχίζονται επί τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη τρία έχουν ρυθμισθεί – χωρίς πάντως να τα κατονομάσει.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος παράλληλα ανέφερε πως η χώρα του θέλει λύση στο θέμα του ονόματος και πως η κυβέρνηση του κάνει το καλύτερο που μπορεί για να διαμορφώσει εσωτερική συναίνεση εντός της χώρας με σκοπό την τελική λύση.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια λύση για το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών. Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε λύση, είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει ενώπιον της ένα χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω ότι στα επόμενα βήματα θα εναρμονιστούν οι θέσεις μας για τα ανοιχτά θέματα, τα οποία θα πρέπει κυριολεκτικά να λειτουργήσουν ως γέφυρα ενότητας και με στόχο μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα» πρόσθεσε ο κ. Zaev ζητώντας να δοθεί μια ευκαιρία στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαβεβαίωσε ότι είναι μια επιλογή, που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του. «Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή λύση: αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη απορρίψει κάθε άλλη πρόταση που είχε κατατεθεί συμπεριλαμβανομένου του χρονικού προσδιορισμού».

«Όπως είναι κατανοητό» συνέχισε «οι βασικές θέσεις είναι κρίσιμες, δηλ. το όνομα, το σύνταγμα (αν θα αλλάξει ή όχι), η γλώσσα και άλλα θέματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αυτά είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης καθαυτής».

Ο Zoran Zaev πρόσθεσε ότι αναμένει από τις δύο πλευρές να επιδείξουν πραγματισμό και η λύση που θα προκύψει να επικυρωθεί σε δημοψήφισμα. Ο ίδιος βέβαια σε πρόσφατη συνομιλία του με διευθυντές εφημερίδων ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος σε απώτερο χρόνο, σε συνάρτηση με την πορεία ένταξης της χώρας του στην πΓΔΜ.

«Το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου είναι ένα από τα εργαλεία, και εξετάζονται ενδελεχώς πιθανές λύσεις για το πώς θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες των δύο χωρών».

Μία από αυτές είναι και το προσχέδιο του διεθνούς συμφώνου, που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές και που κατ΄ευχήν θα επικυρωθεί εντέλει από τα δύο κοινοβούλια. «Μην ξεχνάμε όμως» κατέληξε με νόημα ο Zoran Zaev «πως ό,τι είναι υπό διαπραγμάτευση – είτε σε διμερές, είτε σε υπουργικό, είτε σε πρωθυπουργικό επίπεδο – επιστρέφει στον κ. Nimetz, καθώς η διαδικασία διεξάγεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

, AZ News

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes