Στο "αντιρατσιστικό" Ισραήλ απαγορεύεται να συνταξιδεύουν Παλαιστίνιοι με Ισραηλινούς στα ΜΜΜ


Πρόκειται για μια απόφαση του υπουργείου Άμυνας η οποία αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Οπως ανέφερε πηγή του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία δεν κατονομάζεται «μέσα στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος διάρκειας τριών μηνών, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από την Τετάρτη να επιστρέφουν στα σπίτια τους από το ίδιο σημείο διέλευσης, χωρίς να παίρνουν το λεωφορείο που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας και της Σαμάρειας» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, δηλαδή.
Αυτό σημαίνει πως οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ, που έτσι κι αλλιώς περνούν από τέσσερα σημεία ελέγχου να επιστρέφουν από τις δουλειές τους μόνο από τα ίδια σημεία από τα οποία πέρασαν πριν από κάποιες ώρες για να πάνε στη δουλειά τους. Στο δρόμο της επιστροφής λοιπόν, για τη Δυτική Οχθη, οι Παλαιστίνιοι υποχρεούνται να παίρνουν το λεωφορείο των Παλαιστινίων και όχι των Ισραηλινών.
Οπως αναφέρει το AFP που επικαλείται τη δημόσια ραδιοφωνία, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Moshe Yaalon, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας, «αναμένεται να λάβει σημαντικές πληροφορίες από αυτή την τρίμηνη περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου». Μάλιστα, εκτιμά πως αυτός ο τρόπος μετακίνησης θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς «να ελέγξουν καλύτερα τους Παλαιστινίους και αυτούς που βγαίνουν από το Ισραήλ και κατά συνέπεια να μειώσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια».
Σημειώνεται ότι αυτό το μέτρο ήταν απαίτηση των εποίκων της Δυτικής Οχθης.
Πηγή: defencenet.gr

Διαβάζουμε σχετικά και στο "THETOC":

Ισραήλ: Απαγόρευση επιβίβασης στο λεωφορείο για Παλαιστινίους

Η πρωτοφανής απαγόρευση του Ισραήλ στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης παραπέμπει ευθέως στην εποχή του φυλετικού διαχωρισμού της Αμερικής του 1950.
Από σήμερα, με απόφαση του υπουργείου Άμυνας, απαγορεύεται στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης, που εργάζονται στο Ισραήλ, να επιβιβάζονται στο ίδιο λεωφορείο με τους Ισραηλινούς.
«Το μέτρο ήταν απαίτηση
των εποίκων της Δυτικής Οχθης»
Οπως ανέφερε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία δεν κατονομάζεται «μέσα στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος διάρκειας τριών μηνών, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει από την Τετάρτη να επιστρέφουν στα σπίτια τους από το ίδιο σημείο διέλευσης, χωρίς να παίρνουν το λεωφορείο που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας και της Σαμάρειας» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, δηλαδή.


Στο δρόμο της επιστροφής για τη Δυτική Οχθη, οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ και οι οποίοι περνούν από 4 σημεία ελέγχου, είναι τώρα υποχρεωμένοι να παίρνουν το λεωφορείο των Παλαιστινίων και όχι των Ισραηλινών.

Ο εμπνευστής της ιδέας 
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Moshe Yaalon, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας, «αναμένεται να λάβει σημαντικές πληροφορίες από αυτή την τρίμηνη περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του σχεδίου». Μάλιστα, εκτιμά πως αυτός ο τρόπος μετακίνησης θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς «να ελέγξουν καλύτερα τους Παλαιστινίους και αυτούς που βγαίνουν από το Ισραήλ και κατά συνέπεια να μειώσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια».
Ωστόσο, το μέτρο ήταν απαίτηση των εποίκων της Δυτικής Οχθης.

Η Ρόζα Παρκς
Σαν την Αμερική του 1950
Σύμφωνα με το νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό, ο οποίος ίσχυσε στις ΗΠΑ μέχρι το 1956, οι θέσεις των μαύρων επιβατών βρίσκονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και χωρίζονταν από εκείνες των λευκών με μια κενή σειρά. 

Η  Ρόζα Παρκς και το λεωφορείο No 2857
To λεωφορείο No 2857, στο οποίο συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου 1955 η επιβάτιδα Ρόζα Παρκς, φυλάσσεται σήμερα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Χένρι Φορντ.
Η άρνηση της 43χρονης ράφτρας και γραμματέως του τοπικού παραρτήματος του NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα, υπακούοντας στο νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό των επιβατών, προκάλεσε ακαριαία τη σύλληψή της.

Χρειάστηκαν ένα εικοσιτετράωρο και η καταβολή της χρηματικής εγγύησης για την απελευθέρωσή της, αλλά και ένας ολόκληρος χρόνος μποϊκοτάζ (Δεκέμβριος 1955-1956) για την κατάργηση της επαίσχυντης νομοθεσίας.

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes