Η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο στο "Χρυσό" Όρος

Ερώτηση στη βουλή


Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις κατασκευές κτιρίων στο Άγιον Όρος κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Θέμα: Άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στις κατασκευές κτιρίων στο Άγιο Όρος στην ΠΕ Χαλκιδικής

Αριθμός: 3482
Σύνοδος/Περίοδος: Α' Σύνοδος ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Κόμμα: Κ.Κ.Ε.
Ημερομηνία: 12/06/2015
Ημ. τελευτ. τροποπ.: 15/06/2015

Καταθέτοντες: Βαρδαλής Δημητρίου Αθανάσιος, Γερασιμίδου Νικολάου Ελένη
Υπουργός: Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος) (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Περίληψη ερώτησης
Σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χαλκιδικής και μετά από επιτόπια έρευνά του, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές που πραγματοποιούνται στο Άγιο Όρος εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, με εξοντωτικά ωράρια για πενιχρά μεροκάματα. Το μικρότερο ωράριο εργασίας είναι 10ωρο (επειδή σύμφωνα με τους εργολάβους δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν), υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων και εξοπλισμού ασφάλειας και η αμοιβή είναι €25/ημέρα. Τις λίγες ώρες ξεκούρασής τους διαβιούν σε γιαπιά, (τα ονομάζουν εργατόσπιτα) χωρίς ρεύμα, κουζίνα, και αποκρουστικές συνθήκες υγιεινής.

Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για
α. την εφαρμογή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου των οικοδόμων
β. την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων
γ. την λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας
δ. την εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους εργαζόμενους.

Περίληψη απάντησης
Αυτήν τη στιγμή στο Άγιο Όρος εκτελούνται δεκάδες έργα σε 20 μονές και εκατοντάδες σκήτες, κελιά και μονίδρια, τα περισσότερα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Οι φορείς υλοποίησης είναι είτε η «Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους» είτε μεμονωμένες μονές που είναι ΝΠΔΔ. Στα έργα απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι.

Α. Θέματα ασφάλειας και υγείας εργαζομένων
Ο πιο πρόσφατος έλεγχος έγινε στις 15/06 σε εργοτάξιο της ΙΜ Αγίου Παύλου (με αφορμή εργατικό ατύχημα) και διαπιστώθηκε ότι εφαρμόζονται οι απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες. Είναι όμως αδύνατο να γίνουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι (αφού λόγω του ειδικού καθεστώτος απαιτείται προσυνεννόηση και έκδοση ειδικής άδειας (διαμονητήριο) για την μετάβαση στο Άγιο Όρος) ακόμα και αν κάποια καταγγελία αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Επίσης μετά την κατάργηση του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥΕ) Χαλκιδικής, οι έλεγχοι γίνονται με επιθεωρητές από την Θεσσαλονίκη.
Ο αριθμός ατυχημάτων που έχουν αναγγελθεί στο ΣΕΠΕ τα τελευταία 3 χρόνια είναι τρία (κανένα θανατηφόρο), πολύ μικρός σε σχέση με την εντατική δραστηριότητα.
Σχετικά με το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων έχουν γίνει αναφορές από τους επιθεωρητές αλλά η ΕΑΥΕ δεν είναι αρμόδια για αυτό το θέμα.

Β. Θέματα εργασιακών σχέσεων
Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΕΕΣ) Ν. Χαλκιδικής υπηρετούν μόνον δύο επιθεωρήτριες οι οποίες δεν μπορούν να μεταβούν στο Άγιο Όρος λόγω του αβάτου και η μετάβαση επιθεωρητών από την Θεσσαλονίκη είναι δυσχερής και δαπανηρή. Έλεγχοι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικά λόγω της ειδικής άδειας (διαμονητήριο) που λαμβάνεται με προσυνεννόηση και η μετακίνηση εντός του Αγίου Όρους είναι δύσκολη.
Στις 22/06 διενεργήθηκε έλεγχος από επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων του ΕΕΣ Αν. Θεσσαλονίκης στο παράτημα της Ιερής Κοινότητας Αγίου Όρους εντός του κτιρίου Capital στην Θεσσαλονίκη όπου ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Κοινότητας και τον μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η Τεχνική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με αυτεπιστασία (και όχι για αυτούς που απασχολούνται μέσω εργολάβων). Κατά δήλωσή τους οι πληρωμές εκτελούνται κανονικά και τα ημερομίσθια είναι €75, €80 και €85 για τους εργάτες, βοηθούς και τεχνίτες αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Το Τμήμα ΕΕΣ Αν. Θεσσαλονίκης ζήτησε την προσκόμιση καταστάσεων απασχολούμενου προσωπικού για κάθε τρέχον έργο και τις εξοφλητικές αποδείξεις πληρωμών του τελευταίου τριμήνου.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς για αυτήν την απάντηση.

  • Το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα στο οποίο υπάρχει κατασκευαστικός οργασμός είναι το Άγιο Όρος (με χρήματα του ΕΣΠΑ).
  • Κατάργησαν το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας του Ν. Χαλκιδικής τη στιγμή που είνα δύσκολο (πρακτικά αδύνατο) να μεταβεί κάποιος επιθεωρητής από άλλο νομό για να επιτελέσει έλεγχο αυθημερόν.
  • Στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ν. Χαλκιδικής οι επιθεωρήτριες είναι μόνον γυναίκες ενώ στην αρμοδιότητά τους υπάγεται το Άγιο Όρος! Γι' αυτό οι επιθεωρήσεις γίνονται στην... Θεσσαλονίκη σε παράρτημα (!) της Ιεράς Κοινότητας όπου οι επιθεωρούμενοι δηλώνουν ό,τι θέλουν.
  • Ακόμα κι αν δεν είχε καταργηθεί το παραπάνω τμήμα και αν οι επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων ήταν άνδρες, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι αδύνατο να γίνουν λόγω της ειδικής άδειας που απαιτείται για είσοδο στο Άγιο Όρος. Δηλαδή, αν οι μοναχοί δεν θέλουν έλεγχο, δεν εκδίδουν διαμονητήριο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Φυσικά αυτό ισχύει όχι μόνον για τα θέματα της ερώτησης αλλά για τα πάντα. Αν γίνει κάποιο έγκλημα (π.χ. βιασμός, φόνος κ.λπ.), η αστυνομία δεν έχει αρμοδιότητα να μπει, εφόσον δεν της το επιτρέψουν οι μοναχοί.

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes