«Ροζ» εφαρμογή φωτογράφιζε κρυφά τους χρήστες με τη μπροστινή κάμερα


Ένας καλός λόγος να "κλείσετε" την μπροστινή κάμερα του κινητού σας μ' ένα κομμάτι κολλητικής μονωτικής ταινίας.

Η εφαρμογή κλείδωνε την συσκευή και ζητούσε λύτρα 500 δολαρίων για τη μη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών. Τα κακόβουλα «ransomware» που ζητούν λύτρα είναι μία εξαιρετικά κερδοφόρα και διαρκώς διογκούμενη «αγορά».
Η εφαρμογή Adult Player υποσχόταν στους χρήστες smartphone εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικές υπηρεσίες αλλά όπως αποδείχτηκε το λογισμικό τραβούσε κρυφά φωτογραφίες των χρηστών με την μπροστινή κάμερα των συσκευών τους. 
Στη συνέχεια, η εφαρμογή «κλείδωνε» τη συσκευή και εμφάνιζε μήνυμα με το οποίο απαιτούσε την καταβολή 500 δολαρίων για τη μη δημοσιοποίησή τους και την ομαλή επαναλειτουργία του κινητού. Μάλιστα το εκβιαστικό μήνυμα δεν εξαφανιζόταν ούτε μετά από επανεκκίνηση της συσκευής.
Η εφαρμογή δεν ήταν διαθέσιμη στο Google Play αλλά οποιοσδήποτε μπορούσε να την κατεβάσει απευθείας από την ιστοσελίδα της «υπηρεσίας». 
Τέτοιες e-κβιαστικές πρακτικές βασίζονται κυρίως πάνω στον παράγοντα της ντροπής. Αν το θύμα αρνηθεί να πληρώσει, η προσωπική του ζωή βρίσκεται ένα κλικ μακριά από τη δημοσιοποίηση.
Είναι πανεύκολο να δημιουργήσεις μια «πονηρή εφαρμογή» - για αυτό υπάρχουν τόσες πολλές, εξηγει ο Ραζ Σαμανί, επικεφαλής τεχνικός της Intel Security στην Ευρώπη. «Μάλιστα η επιχείρηση πληρώνει πολύ καλά – μια ομάδα που εντοπίσαμε είχε καταφέρει να βγάλει 75.000 δολάρια μέσα σε δέκα εβδομάδες».
Τα κακόβουλα «ransomware» που ζητούν λύτρα είναι μία εξαιρετικά κερδοφόρα και διαρκώς διογκούμενη αγορά. Τον Αύγουστο, η εταιρεία Intel Security σημείωνε σε έκθεσή της ότι αυτά τα εγκλήματα έχουν αυξηθεί κατά 127% - πλήττοντας κατά κύριο λόγο τους χρήστες σταθερών και φορητών υπολογιστών. 
«Η κοινή λογική μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς: κάνουμε τακτικά back-up στα δεδομένα μας και περιοριζόμαστε στις αξιόπιστες εφαρμογές που έχουν περάσει από τον ποιοτικό έλεγχο της Google, της Apple και ούτω καθεξής. Αν λάβετε ένα μέηλ που οδηγεί αυτόματα στο κατέβασμα μιας άγνωστης εφαρμογής, μην το ανοίξετε», συμβουλεύει ο Σαμανί.


Πηγή: skai.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes