Το αντιαεροπορικό που κατέρριψε το τουρκικό Φάντομ στέλνουν ξανά στη Συρία οι Ρώσοι

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ


Το υπερσύγχρονο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως SA-22, στέλνει στην Συρία η Μόσχα, προκειμένου να προστατέψει το αεροδρόμιο της Λατάκιας, προπυργίου των δυνάμεων του Ασαντ.

Την είδηση επιβεβαίωσαν δύο δυτικοί αξιωματούχοι αλλά και πηγή από την Ρωσία, την οποία επικαλείται το Reuters. «Πρόκειται για την εξελιγμένη εκδοχή που χρησιμοποιεί η Ρωσία», όπως είπε αμερικανός αξιωματούχους στο πρακτορείο.
Το SA-22 χρησιμοποιείται ήδη στη Συρία και εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη του αναγνωριστικού Phantom RF-4E ανοιχτά της Λατάκιας στις 22 Ιουνίου του 2012.
Οι πληροφορίες από αξιωματούχους της Δύσης θέλουν το σύστημα να μην παραδίδεται στους Σύρους αλλά να το λειτουργούν Ρώσοι στρατιώτες.
Η ρωσική πηγή από την πλευρά της διευκρίνισε ότι δεν είναι το πρώτο που στέλνει η Μόσχα μετά την έναρξη του εμφυλίου, καθώς αντίστοιχο σύστημα είχε σταλεί το 2013.
Η παρουσία εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων δίνει άλλο χαρακτήρα στην παρουσία των Ρώσων στην περιοχή, καθώς ούτε το Ισλαμικό Κράτος ούτε κάποια άλλη ισλαμική ομάδα διαθέτει μαχητικά ή άλλα αεροσκάφη.
Η εξέλιξη επίσης προβληματίζει σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ, που στο παρελθόν έχει βομβαρδίσει εξελιγμένα συστήματα στη Συρία, προκειμένου να μην καταλήξουν στα χέρια της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.
«Στη Μέση Ανατολή δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί. Αν οι Ρώσοι το παραδώσουν στους Σύρους, δεν νομίζω να παρέμβουν οι Ισραηλινοί· αλλά θα τρελαινόντουσαν αν το έβλεπαν να πηγαίνει προς τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο», σημείωσε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε σχετικά ότι «έχουμε ανοιχτές σχέσεις με τους Ρώσους που έφτασαν για να σώσουν τον Ασαντ ... δεν θα επιτρέψουμε απειλή για την ασφάλειά μας από μεταφορά εξελιγμένων ή χημικών όπλων ... Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα».

Πηγή: ethnos.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes