Ρομποτική Χειρουργική με το Da Vinci® S


Σε Καρδιοχειρουργικό Κέντρο αιχµής καθίσταται το νοσοκοµείο ΥΓΕΙΑ, καθώς διενεργούνται από το 2008, µε απόλυτη επιτυχία καρδιοχειρουργικές επεµβάσεις επιδιόρθωσης µιτροειδούς βαλβίδας, οι μοναδικές στην Ελλάδα, µε το σύστηµα ροµποτικής Χειρουργικής Da Vinci.

Όπ ως δήλωσε ο επικεφαλής της οµάδας* που πραγµατοποιεί τα περιστατικά, καρδιοχειρουργός κ. Αριστοτέλης Πάνος «Με αυτή τη χειρουργική µέθοδο επιτυγχάνουµε να διατηρήσουµε και να µην αντικαταστήσουµε τη µιτροειδή βαλβίδα του ασθενούς, επιδιορθώνοντάς την µέσα από πολύ µικρές οπές (του 1 εκ.) χωρίς να ανοίξουµε τον θώρακα µε την επώδυνη µέση στερνοτοµή. Αυτή η ροµποτική τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιδιόρθωση της µιτροειδούς βαλβίδας και θα βοηθήσει τους ασθενείς να γλιτώνουν την αντικατάστασή της µε τεχνητές βαλβίδες και να διατηρούν τη δική τους».
Ο καρδιοχειρουργός χειρίζεται το ροµπότ µέσω της κονσόλας χειρισµού και των βραχιόνων του, που του επιτρέπει αφενός να βλέπει τρισδιάστατα µέσα στην καρδιά του ασθενούς από την ειδική κάµερα και αφετέρου του δίνει τη δυνατότητα να κινεί µε µεγάλη ακρίβεια τα µικροσκοπικά εργαλεία που βρίσκονται, επίσης, µέσα στην καρδιά του ασθενούς και έτσι να πραγµατοποιεί τη χειρουργική επέµβαση εξ’ αποστάσεως.
Χάρη σε αυτή τη µέθοδο, ο ασθενής χρειάζεται λιγότερες µεταγγίσεις αίµατος, µπορεί να επιστρέψει άµεσα στην εργασία του, ενώ το αισθητικό αποτέλεσµα είναι ασύγκριτα καλύτερο από αυτό της κλασσικής µέσης τοµής.
Ο κ. Πάνος πρόσθεσε ότι «αυτή η µέθοδος δεν µπορεί να εφαρµοσθεί σε όλους τους ασθενείς, ούτε σε όλες τις καρδιοχειρουργικές επεµβάσεις, ωστόσο η τεχνολογία αυτή συνεχώς εξελίσσεται και επεκτείνεται και σε άλλες καρδιοπάθειες. Προς το παρόν, η Ροµποτική Καρδιοχειρουργική εφαρµόζεται σε by-pass, επεµβάσεις βαλβιδοπλαστικής της µιτροειδούς και τριγλώχινος βαλβίδας καθώς και σε δύσκολες εµφυτεύσεις βηµατοδοτών και απινιδωτών»


Τι είναι το Da Vinci® S 
Είναι ένα Ρομποτικό Σύστημα που αποτελείται από:

  • εργονομικά σχεδιασμένη κονσόλα
  • 4 ρομποτικούς βραχίονες
  • ενδοσκοπικό πύργο
  • σύστημα υψηλών προδιαγραφών InSite Vision, με πραγματική 3D απεικόνιση
  • ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία  

Το Da Vinci® S αποτελεί ένα νέο σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει το έργο του χειρουργού και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ανώδυνες επεμβάσεις.
Είναι εγκεκριμένο από το FDA (Food & Drug Administration, U.S.A.)  και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής  που πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, καθώς και μεγάλο αριθμό των  -έως σήμερα- συμβατικών επεμβάσεων.

Πώς γίνεται η επέμβαση με το Da Vinci® S;
Το Da Vinci® S, επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση και χωρίς να έρχεται ο ίδιος σε επαφή με το σώμα του ασθενή. Παρέχει την ευελιξία των ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει επιτυχία και σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, αλλά και τον χειρουργό.
Ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και από απόσταση χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία εισάγονται με τομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς. Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους βραχίονες, ο καθένας από τους οποίους είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο.
Το Da Vinci® S διαθέτει σύστημα φακών 3D απεικόνισης, που παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου έως & 15 φορές για πολύ ακριβείς, σταθερές & λεπτομερείς κινήσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ
Μεγαλύτερη ακρίβεια, σταθερότητα, και λεπτομέρεια στις κινήσεις, λόγω της μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου

  • Ασφαλέστερη προσέγγιση μη προσβάσιμων-έως σήμερα- σημείων
  • Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας
  • Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης ή απώλειας αίματος
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας
  • Σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας
  • Γρήγορη ανάρρωση και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Σήμερα, χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περισσότερα από 850 Ρομποτικά Χειρουργικά Συστήματα Da Vinci® S, εκ των οποίων περισσότερα από 150 λειτουργούν στην Ευρώπη. Μόνο για καρδιοχειρουργική χρήση χρησιμοποιούνται πάνω από 180 συστήματα ανά τον κόσμο, ενώ η χρήση του εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των σημαντικών πλεονεκτημάτων του.



Εφαρμογές Ρομποτικής Χειρουργικής
Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται σε πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, στις ειδικότητες:

  • Γενική χειρουργική
  • Γυναικολογία
  • Ουρολογία
  • Καρδιοχειρουργική
  • Χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Στο ΥΓΕΙΑ, εξειδικευμένοι στη Ρομποτική Χειρουργική ιατροί, έχουν προχωρήσει σε πρωτοποριακές στην Ελλάδα επεμβάσεις.

* ∆ρ. Φώτιος Μήλας-Αγγειοχειρουργός, ∆ρ. Σπύρος Καλακώνας-Αναισθησιολόγος και ∆ρ. Ελευθέριος Χουλιάρας – Αναισθησιολόγος
Πηγή: hygeia/hygeia

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes