Γ. Μαυραγάνης: Μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20% και πλαστικό χρήμα για να έρθει η ανάπτυξη

Σειρά πρωτοβουλιών παρουσίασε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών


Μία σειρά πρωτοβουλιών - προτάσεων οι οποίες πρέπει να ληφθούν ώστε να μπορέσει να πατήσει στα πόδια της η ελληνική οικονομία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα παρουσίασε πρόσφατα ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης κατά τη διάρκει του 7ου Thessaloniki Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Του Ντίνου Σιωμόπουλου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «δεν έπρεπε να στηριχθεί το 3ο Μνημόνιο σε αύξηση φόρων αλλά μόνο σε εξορθολογισμό δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείφουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να εξομαλυνθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να γίνει εφικτή η προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Η παρατεταμένη ύφεση στη χώρα μας δεν ευνοεί αύξηση της φορολογίας διότι κάτι τέτοιο συντηρεί και επιτείνει την ύφεση. Επίσης η αύξηση της φορολογίας στις εταιρείες πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων κατατάσσοντάς την στις λίγες χώρες παγκοσμίως με τόσο υψηλό συντελεστή».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση των φόρων, τα δημόσια έσοδα φθίνουν γιατί αφήνοντας έξω τον παράγοντα φοροδιαφυγή η ύφεση μειώνει τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις συναλλαγές και συνεπώς μειώνονται και τα έσοδα από φόρους. Το 2009, τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων ήταν 100,3 δισ. Ευρώ και των επιχειρήσεων 15,07 δηλαδή σύνολο περίπου 115 δισ. Ευρώ. Το 2014 περιορίστηκαν στα 73 και 10 δισ. Ευρώ αντίστοιχα δηλαδή περίπου συνολικά 83 δισ. Ευρώ.  Οι φόροι που πληρώθηκαν το 2010 έφτασαν στα 51,26 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 44,5% των εισοδημάτων ενώ το 2014 στα 44,24 δισ. Ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 53,3%. Το 2009, το σύνολο των φορολογικών εσόδων της χώρας ήταν 49,724 δισ. Ευρώ ενώ το 2015 στα 43,162 σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση αντί για 44,27 που ήταν στον προϋπολογισμό του 2015.
Ακόμη, ανέφερε ότι «ένας από τους μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία για το 2015 και το 2016 έγκειται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, των αρνητικών παρενεργειών των capital controls και του περιορισμού των συναλλαγών. Ήδη το Σεπτέμβριο είχαμε αύξηση ρεκόρ κατά 1,5 δισ. περίπου. Τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν για λίγο το στόχο και τα νέα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 600 εκ. Ευρώ περίπου αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν 4 δύσκολοι μήνες με νέες υποχρεώσεις και διαφαινόμενη εξασθένιση των εσόδων από τη ρύθμιση των 100 δόσεων».
Σύμφωνα με το κ. Μαυραγάνη, η φορολογική πολιτική πρέπει να στραφεί προς την μείωση των φόρων που θα ενισχύσει την τάση ανάπτυξης με μέτρα όπως τα ακόλουθα:

  1. Μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα και μεταβίβασή της στην τοπική αυτοδιοίκηση με ανάλογη μείωση της επιχορήγησης.
  2. Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% και διατήρηση του φόρου μερισμάτων και διανεμομένων κερδών στο 10%.
  3. Φορολόγηση μισθών και συντάξεων με δυο συντελεστές ένας περίπου στο 20% και ο άλλος περίπου στο 30%.
  4. Έκπτωση δαπανών στη φορολογία φυσικών προσώπων αν αυτές προέρχονται από συγκεκριμένες κατηγορίες και έχουν πληρωθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με e-banking.
  5. Θέσπιση του συστήματος non domiciled κατοίκων με απαλλαγή των αλλοδαπών φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από τη φορολόγηση των εισοδημάτων πηγής εξωτερικού (το εφαρμόζουν χώρες όπως Βρετανία, Ελβετία, Κύπρος, Σιγκαπούρη με μηδαμινό κόστος και πολλαπλάσιο όφελος).
  6. Κατάργηση των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης.
  7. Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
  8. Επανεξέταση των αυξήσεων στο ΦΠΑ με στόχο τη διόρθωση του λάθους.
  9. Διεύρυνση της έννοιας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα ώστε να αφορά Έλληνες και αλλοδαπούς που την αποκτούν και τη διατηρούν ως πρώτη για 5 έτη ώστε να μην υπάρχει ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες κατοικίες αλλά μόνο φόρος μεταβίβασης.  Η πρόταση αυτή δεν έχει κόστος διότι σήμερα δεν υπάρχουν σοβαρά έσοδα ΦΠΑ αφού ούτε πωλούνται ούτε κατασκευάζονται νέες κατοικίες και δίνει ώθηση στην κτηματαγορά.
Πηγή: tovima

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes