Στην Ευρώπη της ευημερίας - Ένα στα τέσσερα παιδιά ζει στο όριο της φτώχειας

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 36%Ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα, με 569 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 49 αποχές, με το οποίο ζητά να αυξήσουν τα κράτη μέλη την υποστήριξη και τα κοινωνικά δικαιώματα που απευθύνονται στα παιδιά και να προωθήσουν εργατική νομοθεσία, που να εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την ασφάλιση των οικογενειών. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε όλα τα παιδιά πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στη στέγαση, στην προστασία, στη συμμετοχή σε αποφάσεις που τα επηρεάζουν, στην ψυχαγωγία και στον ελεύθερο χρόνο, σε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς και το δικαίωμα να μεγαλώνουν στους κόλπους μιας οικογένειας.
Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Έρευνα της Eurostat για το 2014, δείχνει ότι περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά (κάτω των 18 ετών), δηλαδή περίπου το 27,7% όλων των παιδιών στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 36% και ακολουθεί η Ισπανία με 35,8% και η Λετονία με 35,3%, η Ιρλανδία με 33,9%, η Ιταλία με 32%, η Πορτογαλία με 31,4% και η Αγγλία με τη Μάλτα στο 31,3% αμφότερες. Ωστόσο, αυτά δεν είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν. Η Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 51%, στη Βουλγαρία 45,2% και στην Ουγγαρία το 41,4%. Στη χαμηλή βαθμίδα είναι η Δανία με 14,5%, η Φινλανδία με 15,6%, η Σουηδία με 16,7%, οι Κάτω Χώρες με 17,1%, και η Σλοβενία με 17,7%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία είναι στο μεταίχμιο με 19,6% και 19,5% αντίστοιχα. Έκπληξη όμως προκαλεί ότι χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο είναι ψηλά στην κλίμακα με 26,4% και 23,2% αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, η Πολωνία φτάνει το 28,2%, η Λιθουανία το 28,9%, η Εσθονία το 22,3%, η Γαλλία το 21,6%, η Αυστρία με 23,3%, η Σλοβακία το 23,6% και η Κύπρος το 24,7%.
Σύμφωνα με τη UNICEF το πρόβλημα του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών αυξάνεται στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ιταλία το ποσοστό των παιδιών που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι επί δύο συνεχόμενες ημέρες έχει διπλασιαστεί από το 2008.
Εκτός από την αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών, όπως είναι η τροφή, τα ρούχα και η στέγη, υπάρχει επίσης ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη πρόσβασης στην ποιοτική υγεία και εκπαίδευση. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις περιπτώσεις των μονογονεικών οικογενειών.
Πηγή: elora

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes