Σύγκρουση ΕΕ και Ισραήλ για τις επισημάνσεις των προϊόντων από τα κατεχόμενα εδάφη (upd)


Ο Νετανιάχου δεν γουστάρει τον Ολάντ. Η ISIS του Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη... κι ενώ όλοι οι ηγέτες επικοινώνησαν με τον Ολάντ... ο Νετανιάχου απολαμβάνει την αιματηρή παράσταση χωρίς την παραμικρή ένδειξη συμπόνοιας.

Την σκληρή αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ της 11ης Νοεμβρίου 2015 να απαιτεί επισήμανση για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα από το Τελ Αβίβ εδάφη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα  ότι πλέον θα απαιτεί επισήμανση για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Τα εδάφη αυτά είναι υπό κατοχή από το Ισραήλ από το 1967.
«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η ΕΕ επέλεξε, για πολιτικούς λόγους, να λάβει ένα τέτοιο εξαιρετικό μέτρο που προκαλεί διακρίσεις, εμπνευσμένο από το κίνημα του μποϊκοτάζ, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, όταν το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα κύμα τρομοκρατίας που στοχεύει εναντίον όλων των πολιτών της», δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σημαντικό εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι μια τέτοια επισήμανση «δεν προοδεύει καμία πολιτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».
Οι δύο πλευρές δεν συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για περισσότερο από 18 μήνες ενώ εννέα Ισραηλινοί, 68 Παλαιστίνιοι και ένας αραβικοϊσραηλινός έχουν σκοτωθεί σε ένα κύμα βίας από τις αρχές του Οκτωβρίου.

ΕΕ: Κανένα μποϊκοτάζ
Το Υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι περίπου $ 50 εκατομμύρια το χρόνο, επηρεάζοντας φρέσκα προϊόντα όπως τα σταφύλια και το κρασί, τα πουλερικά, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καλλυντικά.
Αυτό είναι περίπου το ένα πέμπτο του των αγαθών αξίας $ 200- $ 300 εκ που παράγονται σε εποικισμούς κάθε χρόνο, αλλά μια σταγόνα στον ωκεανό δίπλα στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ύψους $ 30 δισεκατομμύρια από το Ισραήλ προς την ΕΕ κάθε χρόνο, το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της.
Ο Ευρωπαίος πρέσβης στο Ισραήλ, Faaborg-Andersen, απέρριψε το επιχείρημα του μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν υπαγορεύει στους καταναλωτές τι να κάνουν αλλά τους βοηθάει να αποφασίσουν εάν θέλουν ένα προϊόν ή όχι.

Σύντομο ιστορικό


Μερικές μέρες πρωτύτερα το Ισραήλ κατήγγειλε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τρίτη (3 Νοεμβρίου 2015) για την επισήμανση των προϊόντων από εβραϊκούς εποικισμούς, λέγοντας ότι θα βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.
Η απόφαση της ΕΕ σχετικά με το αν θα απαιτεί επισήμανση για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα (11 Νοεμβρίου), ανέφεραν δημοσιεύματα.
Μιλώντας πριν από μια επίσκεψη στην Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση της κίνηση αυτής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Tzipi Hotovely είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οι δύο πλευρές δεν συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για περισσότερο από 18 μήνες.
«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα συνειδητοποιήσουν ότι σε μια εποχή που η τρομοκρατία προέρχεται μόνον από την παλαιστινιακή πλευρά, είναι πολύ σαφές αυτό δεν είναι ο τρόπος για την προώθηση της συνύπαρξης,» δήλωσε ο Hotovely.
Εννέα Ισραηλινοί, 68 Παλαιστίνιοι και ένας αραβικοϊσραηλινός έχουν σκοτωθεί σε ένα κύμα βίας από τις αρχές του Οκτωβρίου.
Ο Hotovely δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην βιομηχανική ζώνη Barkan κοντά στον οικισμό της Άριελ της Δυτικής Όχθης ότι θα επισκεφτεί την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα σε μια έσχατη προσπάθεια να πείσει την ΕΕ να αποσύρουν τις προτάσεις τους.
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη είναι εξαιρετικά απογοητευμένα από την απουσία της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και με τη συνέχιση της πολιτικής του Ισραήλ επέκτασης των εποικισμών στα κατεχόμενα από το 1967.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι εποικισμοί είναι παράνομοι.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται εδώ και μήνες ένα πρώτο σχέδιο που θα επιβάλει την έκδοση οδηγιών για τρόφιμα και άλλες βιομηχανίες που θα λένε ότι προέρχονται από  εβραϊκούς εποικισμούς.
Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «μποϋκοτάζ» ενώ η ΕΕ ισχυρίζεται ότι θα παρέχει στους καταναλωτές πληροφόρηση.

Πηγή: euractiv/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο/euractiv

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes