Cohen: τόσες πολλές εχθρικές δυνάμεις γύρω από τη Ρωσία έχουμε να δούμε από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

© REUTERS / David Mdzinarishvili
ΜΟΣΧΑ, 19 Μαΐου -. RIA Novosti Μια τέτοια συγκέντρωση  δυνάμεων του εχθρού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας ήταν  στην εποχή της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας το 1941, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για τη Ρωσία, περιούσιος καθηγητής Stephen Cohen[1] σχετικά με τη εκπομπή  του John Batchelor.

Τα σχόλιά του  σχετίζονται με τις πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη θέση του στην Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα με την έλευση  της αμυντικής βάσης  πυραύλων ABM στη Ρουμανία, που ανήκουν   στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Peskov είπε, ότι η Ρωσία υιοθετεί απάντηση στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας.
Έχω μια ερώτηση για την Ουάσιγκτον, επειδή η Ουάσιγκτον ελέγχει το ΝΑΤΟ[2] - εσείς δεν συνειδητοποιείτε ότι οδηγείστε  σε πραγματικό πόλεμο με τη Ρωσία, ή  αυτό  είναι το σχέδιο - να προκαλέσετε  τη Ρωσία σε στρατιωτική δράση», - λέει ο καθηγητής.
Αν αυτή είναι η πρώτη επιλογή, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνειδητοποιούν  πραγματικά τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους, σύμφωνα με Cohen, θα πρέπει να "ξυπνήσουν". Εάν είναι  η δεύτερη επιλογή, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν είναι εναντίον" του  πόλεμου  με τη Ρωσία, τότε  "τρελάθηκαν", εξηγεί ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική σύγκρουση αυτού του είδους τελικά καταλήγει  κατ 'ανάγκην  ενός από τα μέρη στη χρήση  των  πυρηνικών όπλων στην  μία ή την άλλη μορφή.
Ο Cohen επισημαίνει ότι ένα μήνα βλέπει  τη συνεχή συσσώρευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των ρωσικών συνόρων - στην ξηρά, στη θάλασσα και στον ουρανό. Σύμφωνα με τον αναλυτή, πολλές εχθρικές δυνάμεις δεν έχουν  πλησιάσει  τη Μόσχα από την αρχή του Μεγάλου  Πατριωτικού  Πολέμου. Οι Ρώσοι δεν έχουν ξεχάσει τον πόλεμο, έτσι ώστε  οι ενέργειες του ΝΑΤΟ  να λαμβάνονται πολύ σοβαρά, είπε.
Ο Αμερικανός καθηγητής επίσης επέστησε την προσοχή  στο ψεύδος  των κινήτρων  στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να ενισχύουν  τη θέση τους  στην Ευρώπη.
Επικαλέστηκε  τα λόγια του επικεφαλής του Πενταγώνου Ashton Κάρτερ[3], ο οποίος μίλησε για ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Cohen, δεν είναι σαφές τι έχει στο μυαλό του ο Κάρτερ με τον όρο "επιθετικότητα". Δεν μπορεί να σταθεί  στην νίκη της Ρωσίας πάνω στο "Ισλαμικό κράτος"  στη Συρία, λέει ο καθηγητής.
"Τι ακριβώς έκανε ο Πούτιν; Μας λένε, ότι δείχνει επιθετικότητα ή την ενισχύει  αυτό δεν είναι απάντηση, που μπορεί να δικαιολογήσει την προθυμία των ΗΠΑ να μπουν στον πόλεμο με τη Ρωσία", — δήλωσε.
Ο Cohen τόνισε ότι η Ρωσία αντιδρά μόνο με τις ενέργειες του ΝΑΤΟ - και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Θυμάται ότι ο Πούτιν δεν μάσησε τα λόγια του, και είπε χωρίς περιστροφές: οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι μια απειλή για τη χώρα του. Η  Συμμαχία έχει έτσι το θράσος να διαμαρτύρεται  για το γεγονός ότι η Ρωσία «μεταφέρει τα στρατεύματα της  πιο κοντά στο ΝΑΤΟ." "Φυσικά και  το κάνει, επειδή το ΝΑΤΟ είναι τώρα στα ρωσικά σύνορα», - λέει ο Cohen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε – συμπεριλαμβανομένης της  Κριμαίας και στο Καλίνινγκραντ. Η τρέχουσα κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, συγκρίνεται  με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι τώρα η κατάσταση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό, τι  ήταν τότε.
Συγκεκριμένα, αν οι σοβιετικοί πύραυλοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν "90 μίλια από την Αμερική", το 1962, τώρα πύραυλοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται πολύ πιο κοντά - κυριολεκτικά δύο βήματα. Επιπλέον, η κρίση το 1962 έλαβε χώρα ένα μόνο σημείο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης. Τώρα είναι αρκετά: τα κράτη της Βαλτικής, η  Ουκρανία, η  Τουρκία και η Συρία.

Aναφορές
1. από τον Stephen Cohen 
   (http://www.thenation.com/article/slouching-toward-war-with-russia/)
2. το ΝΑΤΟ 
   (http://ria.ru/tags/organization_NATO/)
3. Άστον Κάρτερ 
   (http://ria.ru/tags/person_EHshton_Karter_2/)
Πηγή: tokoutsavaki

Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes