Ο Norbert Hofer κερδίζει με 51,9% τις εκλογές του Προέδρου της Αυστρίας

Norbert Hofer © EPA / CHRISTIAN BRUNA
Ο δύσκολος αγώνας μεταξύ των δύο υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Αυστρίας δεν τελείωσε με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Παρά το γεγονός ότι υποψήφιος από το δεξιό Αυστριακό κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Norbert Hofer κέρδισε με 51,9%...
...η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά από την καταμέτρηση των ψήφων που δόθηκαν από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους με το ταχυδρομείο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εξ αποστάσεως θα υπολογισθούν στις 23 Μαΐου.

Μια τεταμένη μονομαχία
Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, ο Hofer ήταν σε θέση να νικήσει τον Van der Bellen με 14%. Αυτή η μέρα για την Αυστρία έχει ήδη γίνει ιστορική, διότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο δεν κατάφεραν να φτάσουν οι εκπρόσωποι από το κυβερνών κεντρώο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και των Λαϊκιστών.
Ως αποτέλεσμα, περίπου δύο διεκδικητές έχουν δημιουργήσει ένα είδος εκλογικού σώματος, λένε οι επιστήμονες. Για τον υποψήφιο της ψηφοφορίας APS έχει παραδοσιακούς υποστηρικτές της δεξιάς και πολίτες που διαμαρτύρονται κατά της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης σε γενικές γραμμές, η οποία στο φόντο της κρίσης της μετανάστευσης ενήργησε συχνά χωρίς συνέπεια και με αναποφασιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, «κάτω από τη σημαία του« van der Bellen έχει Ενωμένες όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου και της αριστεράς, που έχει εξαπολύσει εκστρατεία σε μια συνολική κριτική του Hofer.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έδειξαν ότι η χώρα είναι πράγματι στο μέγιστο πολωμένη. Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων ο Hofer έλαβε 51,9% των ψήφων έναντι του van der Bellen με 48. 1%. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν χιλιάδες ψήφων από τους Αυστριακούς που έστειλαν την ψήφο τους με το ταχυδρομείο. Θα υπολογισθούν στις 23 Μαΐου και μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα.
Η προσέλευση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ 72%, ενώ στις κάλπες ψήφισε το 60,7% των Αυστριακών ψηφοφόρων. Οι υπόλοιποι ψήφισαν προηγουμένως με τη χρήση ειδικών ταχυδρομικών καρτών. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αυστρίας έδωσε πάνω από 885.000 τέτοια δελτία. Αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα Hofer επί του Van der Bellen είναι λίγο περισσότερο από 144 χιλιάδες ψήφοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τον αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου, ο Hofer θα μπορούσε τελικά να υπολογίζει στην υποστήριξη του 50,22% των ψήφων, και ο van der Bellen του 49,78%.

Άλλη μια νύχτα χωρίς Πρόεδρο
Αυτή η αβεβαιότητα επηρέασε τις διαθέσεις των υποστηρικτών των υποψηφίων στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας τους. Ήταν προσεκτικοί στις δηλώσεις και οι υποψήφιοι, και ο κάθε ένας από τους οποίους δεν αποτόλμησε να αυτό ανακηρυχθεί ο νικητής περιμένοντας τα τελικά αποτελέσματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη δημόσια τηλεόραση ORF ο Hofer σημείωσε ότι «προφανώς, μέχρι την επόμενη μέρα δεν θα είναι σαφές ποιος θα είναι ο αρχηγός του κράτους'. «Σκεφτόμαστε εντελώς διαφορετικά, αλλά για το μέλλον της χώρας, και για όλες τις διαφορές, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να ενώσει την κοινωνία», - είπε. Ο υποψήφιος από το κόμμα 'Ελευθερία', είναι γνωστός για την κριτική του κατά των θέσεων της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση νίκης 'είναι έτοιμος να χτίσει γέφυρες», αλλά και «την πρόθεση του να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του'. «Είμαι ευρωπαϊστής, αλλά και τα συμφέροντα της Αυστρίας για μένα είναι στην πρώτη θέση,' δήλωσε ο Hofer.
Ο Van der Bellen, με τη σειρά του, που στεκόταν δίπλα στον αντίπαλό του σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, συμφώνησε ότι είναι σε αντίθετους πόλους με τον αντίπαλό του. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να παραδεχτεί, ακόμα και σε περίπτωση νίκης του, ότι το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας ήταν στο σωστό στρατόπεδο. "Ναι, υπάρχει αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, οι δυσαρεστημένοι με τα παραδοσιακά κόμματα, της κυβέρνησης, με την κυβέρνηση στο σύνολό της», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση είναι ετερογενής, και δεν είναι όλοι οι υποστηρικτές του Hofer που μπορούν να καταταχθούν μεταξύ των εθνικιστών.
Τέλος πάντων, μέχρι τις 23 Μαΐου, οι Αυστριακοί θα ζουν σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Και από αυτούς που ψήφισαν προηγουμένως με το ταχυδρομείο θα εξαρτηθεί από αύριο στην Αυστρία αν κυβερνήσει: η «πρωτοπορία» του κινήματος για την εξουσία στην Ευρώπη από τις δεξιές δυνάμεις ή θα παραμείνει στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων Δημοκρατών.




Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes