Σπριντ για την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ


Στο 7% θα πρέπει να ανέλθει η απορρόφηση έως το τέλος του έτους, από λίγο πάνω από 2% σήμερα. Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομίας, με στόχο να μπουν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. ευρώ. Στοίχημα η εμπροσθοβαρής υλοποίηση του ΕΣΠΑ.


Του Σταμάτη Ζησίμου

Αγώνα δρόμου, ώστε να αυξηθεί κάθετα η απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, καλείται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς οι εκταμιεύσεις, τέσσερις μήνες πριν το κλείσιμο της διαχειριστικής περιόδου, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό της εκταμίευσης ανέρχεται στο 2,38% για τα τομεακά προγράμματα και στο 2,78% για τα περιφερειακά προγράμματα, ενώ ο στόχος και για τις δύο κατηγορίες προγραμμάτων είναι το 7% έως τις 31/12/2016. Συγκεκριμένα, έως του τέλος του έτους θα πρέπει να εκταμιευθούν τουλάχιστον 6,75 δισ. ευρώ, όσα έχουν προϋπολογιστεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έτους 2016.
Τα υφιστάμενα ποσοστά των απορροφήσεων έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο, το οποίο καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες όχι τόσο για τυπικούς, δηλαδή αμιγώς για την επίτευξη του στόχου, λόγους αλλά κυρίως για ουσιαστικούς, οι οποίοι έχουν κάνουν με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας και της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα.
Παρά τις συνθήκες συναγερμού, οι επιτελείς του υπουργείου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι και οι δύο στόχοι θα επιτευχθούν. Μάλιστα, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, από τον επόμενο μήνα και έως το τέλος του έτους η κατάσταση θα αλλάξει, αφού οι πληρωμές από το ΕΣΠΑ θα πολλαπλασιαστούν, καθώς πρόκειται για μια περίοδο όπου αρκετά μικρά και μεγάλα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, θα αναρτηθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), δηλαδή θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή τους.
Αυτή τη στιγμή, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο ΟΠΣ (σ.σ. 23 Αυγούστου 2016) η ενεργοποίηση (προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τους δικαιούχους) στα τομεακά προγράμματα είναι στο 33,44% ή 4,212 δισ. ευρώ, ενώ στα Περιφερειακά προγράμματα είναι στο 40% ή 2,160 δισ. ευρώ).
Τα ενταγμένα έργα στα μεν τομεακά ανέρχονται σε 1,642 δισ. ευρώ ή 13,04%, στα δε περιφερειακά σε 1,043 δισ. ευρώ ή 19,32%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις (ύψος αιτημάτων για πληρωμή) στα τομεακά είναι 1,080 δισ. ευρώ και ποσοστό 8,57%, στα περιφερειακά 468 εκατ. ευρώ και ποσοστό 8,67%. Η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 2,38%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα τα 150 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,78%.
Επί των στοιχείων αυτών και ειδικότερα ως προς το σκέλος της απορρόφησης, τα οποία είναι χαμηλά, το ίδιο στέλεχος επεξηγεί ότι η εικόνα του ΟΠΣ δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα αφού το 2016 είναι χρονιά ολοκλήρωσης διοικητικών διαδικασιών (απένταξης και ένταξης) έργων phasing και μεταφερόμενων από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Οι διαδικασίες αυτές είναι σε εξέλιξη και οι σχετικές δαπάνες δεν αποτυπώνονται στα στοιχεία του ΟΠΣ. Μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για το οποίο εκτιμάται ότι οι δαπάνες στο τέλος του 2016 θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι των 33 εκατ. ευρώ που αποτυπώνονται σήμερα.
Η ταχεία και εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί για την κυβέρνηση ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει, καθώς ελλείψει ιδιωτικών πόρων αλλά και ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, έχει εναποθέσει σ' αυτό πολλές ελπίδες για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη που αναμένει στο τρέχον εξάμηνο. Γι' αυτό και η πορεία του ΕΣΠΑ αποτελεί συχνά πεδίο κριτικής στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόκλισης από τον στόχο που έχει τεθεί, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του προγράμματος. Η ενεργοποίηση του ½ του προγράμματος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμπροσθοβαρή, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος, αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Κάθε αρχή, δύσκολη
Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διατυπώθηκαν προ μηνός από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη, ότι καθυστερεί σημαντικά η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τα ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση». Όπως εξηγεί, «το 2016 είναι η χρονιά έναρξης του νέου ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια, είναι απολύτως φυσιολογικό και ειδικά το πρώτο εξάμηνο να μην καταγράφεται υψηλή απορροφητικότητα. Η όποια σύγκριση θα πρέπει να γίνει με το αντίστοιχο έτος ουσιαστικής έναρξης του προηγούμενου ΕΣΠΑ, δηλαδή του 2009. Πάντως αυτή τη στιγμή, είμαστε πρώτοι στην ΕΕ».
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 και με τις οικονομικές συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες από τις σημερινές, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν της τάξεως του 2,93%.
Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας για την επίτευξη του στόχου, πέραν από την αποπληρωμή μιας σειράς έργων, βασίζεται και στις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας στα οποία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, εντός των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αυτοαπασχόληση Πτυχιούχων», ενώ ανά διάστημα μιας εβδομάδας θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων «Νεοφυής επιχειρηματικότητα», «Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της οικονομίας» και «Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων».
Το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκε στα τέσσερα προγράμματα άγγιξε τις 47.000. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου, από το Νοέμβριο θα αρχίσει η εκταμίευση πόρων και γι' αυτά τα προγράμματα, ενώ για τα τρία πρώτα αναμένεται η προκήρυξη και δεύτερου κύκλου το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Στους οδηγούς εφαρμογής των νέων κύκλων θα έχουν ενσωματωθεί σημαντικές αλλαγές - απλουστεύσεις, αλλά και ειδική πρόνοια για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ). Μάλιστα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και το νέο πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των ΚοινΣΕΠ.

Πηγή: euro2day.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes