Η Τσίπρας-Constructions ...αποκαθιστά τους εργολάβους-καναλάρχες


Η Τσίπρας-Constructions ...αποκαθιστά τους νταβατζήδες καναλάρχες που είχε προσπαθήσει να ελέγξει ο άμοιρος Καραμανλής. Τώρα που μας κυβερνούν "αριστεροί" εκατομμυριούχοι, θα ανοίξουν οι δουλειές για τους "αριστερούς" νταβατζήδες-εργολάβους Δημοσίων Έργων. Οι χορηγοί της "κόκκινης επανάστασης" θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και με το παραπάνω ...από τις δικές μας τσέπες φυσικά.

Ένα άρθρο που αναφέρεται στο θέμα αυτό δημοσιεύεται στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ":


Με «κρυφή» διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις καταργήθηκαν και οι τελευταίες προβλέψεις του «βασικού μετόχου» της κυβέρνησης Καραμανλή

Και οι τελευταίες προβλέψεις για το ασυμβίβαστο εκδοτών-καναλαρχών και εργολάβων, που είχαν μείνει στην ελληνική νομοθεσία, καταργήθηκαν προ ημερών -πριν από τη διαδικασία της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας- από την παρούσα κυβέρνηση, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στο ΦΕΚ, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου» που είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου: πρόκειται για δύο άρθρα, το 31 και το 32, τα οποία προέβλεπαν τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.
Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, σημειωτέον, το οποίο ερμηνεύεται ότι ανοίγει τον δρόμο στην οικογένεια Καλογρίτσα (σ.σ. εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας), προκειμένου να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια και τεχνικών εταιρειών που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις, αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού που έχει δρομολογήσει να αποκτήσει, κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου, εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση πως αν καταργηθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο του 2008 (με την εξαίρεση των άρθρων για τα μητρώα εργοληπτικών επιχειρήσεων), τότε καταργείται και το ασυμβίβαστο, καθώς και η διάταξη που προβλέπει πως δεν μπορούν να αναλαμβάνουν έργα οι υπεράκτιες εταιρείες κ.λπ.
Τελικά, τα απομεινάρια του «βασικού μετόχου» αποσύρθηκαν από το ελληνικό δίκαιο. Στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκαν τα άρθρα 24 και 262 «περί συγκρούσεως συμφερόντων», τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνουν το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 375 του νόμου 4412/2016 (147 A'/08.08.2016) για τις δημόσιες συμβάσεις, με τον οποίο ενσωματώνονται δύο κοινοτικές οδηγίες στο ελληνικό δίκαιο, προβλέπεται πως καταργείται ολόκληρος ο νόμος 3669/2008, «πλην των άρθρων 80 έως 110, τα οποία παραμένουν σε ισχύ μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του άρθρου 83.
Ειδικά η υποχρέωση δημοσίευσης περίληψης της διακήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ως άνω νόμου, καταργείται µε την επιφύλαξη της παρ. 10 του άρθρου 379. Τα άρθρα 80 έως 110 που παραμένουν σε ισχύ αφορούν στα εργοληπτικά πτυχία των τεχνικών εταιρειών.


Τι προέβλεπαν οι διατάξεις του νόμου 3669/2008 που καταργήθηκαν:
Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes