Τουρκία: Τέλος η τυφλή υποστήριξη στα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή


Το Αντι-Αμερικανικό συναίσθημα αναπτύχθηκε ταχύτατα στον Τουρκικό Λαό. Η Άγκυρα καταδικάζει αυτό που ονομάζει "αντι-τουρκική συμπεριφορά" και ψάχνει για εναλλακτική λύση στην εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ, ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ιορδανία Oktay Aksoy μίλησε στο Σπούτνικ.Σύμφωνα με τον Aksoy, η Άγκυρα ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατανοήσουν τις ανησυχίες της σχετικά με την αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.
Σημειώστε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τα σχέδια των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους Κούρδους μαχητές στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
"Ωστόσο, οι ΗΠΑ αγνόησαν το αίτημα της Τουρκίας, και αυτό είναι πολύ απογοητευτικό. Τέτοια αδιαλλαξία των Αμερικανών δείχνει ότι οι θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία διαφέρουν ριζικά με εκείνες των ΗΠΑ", είπε ο Aksoy στο Σπούτνικ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την παροχή τους στην στρατιωτική βοήθεια προς τις κουρδικές δυνάμεις του YPG (Λαϊκές Μονάδες Προστασίας), και οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν περιγράψει τις κουρδικές δυνάμεις ως ικανούς και επιτυχημένους μαχητές εναντίον του Daesh (Ισλαμικού Κράτους).
Η Άγκυρα, με τη σειρά της, θεωρεί τους YPG που λειτουργούν στη Συρία, θυγατρική του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία. Η διαφορά στις θέσεις οδήγησε σε εντάσεις στις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις και ανάγκασαν την Τουρκία να αρχίσει να ψάχνει για νέους συνεργάτες.
"Η Τουρκία σίγουρα θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα σε αυτή την κατάσταση. Αλλά τι μπορεί η Τουρκία να κάνει ενάντια σε μια τέτοια μεγάλη δύναμη από μόνη της; Νομίζω τίποτα το ουσιαστικό. Ωστόσο, οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την Τουρκία, η οποία μπορεί επίσης να εξετάσει άλλες επιλογές στρατηγικής συνεργασίας. Η Αμερική για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να το έχει αυτό κατά νου", τόνισε ο Aksoy.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν τα δικά τους συμφέροντα και ορισμένες προτιμήσεις για τη συνεργασία με διάφορους φορείς της περιοχής. Ωστόσο, η Τουρκία έχει εξίσου τα δικά της συμφέροντα, πολύ μεγάλα, και δεν μπορούν να αγνοηθούν, τόνισε.
"Οι ΗΠΑ δεν έχουν  το δικαίωμα να αναμένουν από την Τουρκία τυφλή υποστήριξη για τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία αντιτίθεται στις ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία με βάση τα δικά της συμφέροντα, και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουν με κατανόηση. Ωστόσο αυτό το, κατά κάποιο τρόπο, ερέθισμα, μου είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω. Είναι πραγματικά περίεργο και λυπηρό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει να χάσουν ένα σημαντικό σύμμαχό τους, την Τουρκία", κατέληξε ο Aksoy.Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes