Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Συρία...


Οι επιχειρήσεις στην Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι οι εξής:

Του Αλέξανδρου Μούρα

1. Στο μέτωπο του βορείου τομέα της μεγαλύτερης Συριακής πόλης, του Χαλεπίου, ο SAA (Συριακός Αραβικός Στρατός) μαζί με συμμαχικές δυνάμεις από την Hezbollah και την παλαιστινιακή Liwa al Quds Brigate, συνεχίζουν την νικηφόρα προέλαση με κατεύθυνση νότια και ανατολικά, πιέζοντας απο τρείς συνολικά άξονες σε αυτόν τον τομέα της πόλης.
Μετά την απελευθέρωση του παλαιστινιακού καταυλισμού Handarat και του στρατηγικής και ηθικής αξίας, νοσοκομείου Al Kindi, οι μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων, εξανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση με σημαντικές απώλειες, τους ισλαμιστές της συμμαχίας Fatah Halab, από την βιομηχανική ζώνη Shuqayf, από την συνοικία Al Οwaija, από όλα τα γύρω υψώματα και τους λόφους καθώς και από το κομβικής σημασίας σημείο Al-Jandoul Roundabout, το οποίο "επιβλέπει" την συνοικία Ayn at-Tal και αποτελεί πύλη προς την συνοικία Haydariyeh.
2. Στον κεντρικό και νότιο τομέα της πόλης, ο SΑΑ και οι σύμμαχοι του, συνεχίζει την αργή αλλά σταθερή πρόοδο, μέσα στην συνοικία Bastal al Pasha, την οποία ελέγχει πλέον, κατά 40%. Την περιοχή αυτή κατέχουν εδώ και 4 χρόνια οι τουρκόφιλοι ισλαμιστές της Nouridden al Zenki, τους οποίους γνωρίσαμε από τον αποκεφαλισμό του 13χρονου παλαιστίνιου στο Handarat camp.
Επίσης αργή αλλά σταθερή, είναι η απελευθέρωση της συνοικίας Sheikh Sa'eed την οποία υπερασπίζονται εγκλωβισμένοι αντάρτες της συμμαχίας Jaysh al Fatah, από την πρόσφατη, αποτυχημένη, επιχείρηση τους να ΄σπάσουν την πολιορκία των ανατολικών συνοικιών.
Λεπτομερής και υψηλής ανάλυσης χάρτης του Χαλεπίου υπάρχει εδώ:


3. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των ισλαμιστικών ομάδων Jund al Aqsa και Ahrar al Sham στις επαρχίες της Hama και του Idlib.
Μέσα από τις ανακοινώσεις των οργανώσεων αυτών, προκύπτει ότι η Ahrar al Sham, κατηγορεί (και μάλλον βάσιμα) την Jund al Aqsa, για στενότατες σχέσεις και συμμαχίες με το ISIS.
Σε τέσσερις πόλεις του Idlib και σε δύο νεοκατακτηθήσες πόλεις της Hama, σημειώθηκαν αιματηρότατες μάχες μεταξύ των δύο οργανώσεων. Σε 3 από αυτές, η Ahrah al Sham, κατέλαβε τα στρατηγεία των αντιπάλων της και συνέλαβε όσους ενόπλους επέζησαν. Αντίθετα, σε μία πόλη του Idlib και στις δύο πόλεις της Hama, υπερίσχυσαν οι τακφιριστές της Jund al Aqsa, εκτελώντας μάλιστα αρκετούς συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και έναν από τους διοικητές της Ahrar al Sham.
Αργά το βράδυ, με κοινή τους ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες που αποτελούν την οργάνωση - ομπρέλα F.S.A. (Ελεύθερος Συριακός Στρατός), καθώς και σχεδόν όλες οι ισλαμιστικές οργανώσεις (π.χ. Faylaq al Sham, Jaysh al Islam κ.α.), πήραν θέση ξεκάθαρα υπέρ της Ahrar al Sham και ανακοίνωσαν επίσης πως είναι έτοιμοι να δράσουν στρατιωτικά για την οριστική "έξωση" της Jund al Aqsa από την επαρχία Idlib.
Ξημερώματα, πηγές ανέφεραν πως η ισχυρότατη ισλαμιστική ομάδα Jabhat Fatah al Sham (πρώην Al Nusra), κάλεσε σε μυστική συνάντηση τους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, για να σταματήσει η ενδοϊσλαμιστική σύρραξη. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι προς το παρόν, άγνωστο.
4. Εκμεταλευόμενος, την ταραχή στους κόλπους των ανταρτών, στην Hama, ο συριακός στρατός, εξαπέλυσε μια εκτεταμένη επιχείρηση, που μέσα στις πρώτες 7 ώρες από την έναρξη της, απέφερε την ανακατάληψη 7 χωριών και και την εκκαθάριση ολόκληρης της γύρω περιοχής, θέτοντας τις βάσεις για την γενική αντεπίθεση του στρατού, μετά απο 2 μήνες συνεχούς αμυντικής τακτικής.
5. Οι πολίτες του προαστίου της Δαμασκού, Al Hamah, με μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις, ανάγκασαν τους ισλαμιστές του F.S.A., να δεχτούν τους όρους του συριακού στρατού και να ισχύσει μια νέα εκεχειρία.
Η συμφωνία περιελάμβανε την αποχώρηση των ανταρτών από κάποιες θέσεις εντός του προαστίου. Οι αντάρτες τελικά αθέτησαν την συμφωνία και άνοιξαν πυρ κατά ενός checkpoint (σημείο ελέγχου) του SAA, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα. Ο SAA την ίδια κιόλας ημέρα, εξαπέλυσε επίθεση και μέσα σε μια νύχτα, ανάγκασε τους αντάρτες να κρυφτούν στους υπονόμους και να διαλυθούν. Όσοι δεν εξοντώθηκαν, περιορίστηκαν στο 20% του προαστίου και λίγο αργότερα παραδόθηκαν. Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με συριακές σημαίες και γιόρτασαν την απελευθέρωση τους μετά από 4,5 χρόνια ισλαμιστικής κατοχής.

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes