Γιατί το Ισραήλ συνέλαβε βουλευτές της Χαμάς στη Δυτική Όχθη;


Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) συνέλαβαν στις 9 Μαρτίου την Samira Halaika, εκπρόσωπο της Χαμάς στην παλαιστινιακή Βουλή, από την πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Αναφορές για την κράτησή της προέκυψαν μόνο μετά την ανακοίνωση του κόμματος της Αλλαγής της Χαμάς και του κόμματος των μεταρρυθμιστών που έλεγε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της, τις πρώτες πρωινές ώρες, κοντά στη Χεβρώνα, ερεύνησαν το χώρο και την πήραν μαζί τους όταν αποχώρησαν.
Στις 6 Μαρτίου στρατεύματα του IDF πραγματοποίησαν εφόδους στις οικίες και στη συνέχεια συνέλαβαν δύο ακόμη αντιπροσώπους του κοινοβουλίου της Χαμάς, τους Khaled Tafesh και Anwar Zboun, κατοίκους της Βηθλεέμ. Οι τρεις τους είχαν συναντηθεί με ένα τέταρτο μέλος του κοινοβουλίου της Χαμάς από τη περιοχή της Ραμάλα, τον Hussein Abu Kuweik, που συνελήφθη τον Αύγουστο του 2016.
Ο Ισραηλινός Στρατός δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση που να δικαιολογεί τις συλλήψεις, αλλά μία μυστική παλαιστινιακή πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των παλαιστινιακών αρχών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για την κίνηση αυτή, επειδή τα υπό κράτηση μέλη του κοινοβουλίου δεν συνδέονται με την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Κατά την εκτίμησή του, οι συλλήψεις αποτελούν εργαλείο στο ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς για να την εξαναγκάσει να επιστρέψει τα νεκρά σώματα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα το 2014 – εκείνα του Hadar Goldin και Oron Shaul – καθώς και Ισραηλινών πολιτών που κρατούνται στη Γάζα.
Τα μέλη της Αλλαγής της Χαμάς και του κόμματος των Μεταρρυθμιστών είχαν εκλεγεί στις τελευταίες Παλαιστινιακές Εκλογές, που έλαβαν χώρα πριν περισσότερο από μια δεκαετία, τον Ιανουάριο του 2006. Αλλά το κοινοβούλιο έμεινε ανενεργό από την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας το 2007 από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, και τόσο η Χαμάς όσο και η Φατάχ, η κάθε μία ξεχωριστά, έχουν δημιουργήσει εναλλακτικά προσωρινά όργανα.
Από τότε, παρά τις πολλές διαμαρτυρίες από το λαό της Παλαιστίνης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές. Όλοι οι ισχυρισμοί σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα του καθεστώτος με επικεφαλή τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas και την απενεργοποίηση του εκλεγμένου κοινοβουλίου παρέμειναν ανώφελοι.
Σε αυτή την ανώμαλη κατάσταση, εκείνοι που εκπροσωπούν τις εκλεγμένες οργανώσεις στο σημερινό αχρηστευμένο κοινοβούλιο, συνεχίζουν να φέρουν τον τίτλο του «μέλους του κοινοβουλίου», παρά την περισσότερο από μία δεκαετία εκλογή τους και υπηρετούν μόλις ένα χρόνο στο παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα.
Ελλείψει νέων εκλογών, το Ισραήλ επίσης συνεχίζει να βλέπει τους αντιπροσώπους αυτούς ως τα ανώτερα μέλη των διαφόρων πολιτικών κινημάτων. Και όσο η Χαμάς συνεχίζει, οι εκπρόσωποί της χρησιμεύουν επίσης ως σημεία πίεσης για την οργάνωση. Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας – τα ανώτερα κλιμάκια της ένοπλης πτέρυγας και του πολιτικού τμήματος – θα επηρεαστούν από την κράτηση των εκπροσώπων τους. Αλλά τέτοια μέτρα, που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές στο παρελθόν, όχι μόνο δεν αποδίδουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα για το Ισραήλ, αλλά επέφεραν μάλιστα τα ακριβώς αντίθετα.
Η Χαμάς ποτέ δεν επανευθυγράμμισε τη θέση της ακολουθώντας τις συλλήψεις του λαού της. Ένα κύμα συλλήψεων συνήθως οδηγούσε στην εδραίωση της Χαμάς και σε κλιμάκωση της βίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Με άλλα λόγια, τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς όχι μόνο δεν πιέζονται από τα κύματα των ισραηλινών συλλήψεων, αλλά αντιδρούν με τη στρατιωτική τους πτέρυγα αντιλαμβανόμενοι τις κινήσεις του Ισραήλ ως απειλές ή προκλήσεις.
Οι τελευταίες συλλήψεις των μελών του κοινοβουλίου της Χαμάς που πραγματοποιήθηκαν εκλήφθηκαν ακόμη και ως οργή κατά του Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή σιγόβραζε από τη δολοφονία του Basel al-Araj της 6ης Μαρτίου από τον Ισραηλινό Στρατό, ενός Παλαιστινίου κατοίκου της Βηθλεέμ που καταζητούνταν από τους Ισραηλινούς. Φουρκισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βηθλεέμ και στη βόρεια πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης από Παλαιστίνιους με φόντο τη δολοφονία του Araj, απαιτώντας η Παλαιστινιακή Αρχή όπως σταματήσει άμεσα τον συντονισμό ασφαλείας με τους Ισραηλινούς. Ο Araj, ένας φαρμακοποιός, γνωστός στους κύκλους διανοούμενων για τα άρθρα και τα δοκίμια που έγραφε, θεωρούνταν σκληρός κριτικός του συντονισμού Παλαιστινίων - Ισραήλ. Η δολοφονία του, καθώς και οι συλλήψεις των μελών του κοινοβουλίου αυξάνουν την ένταση στη Δυτική Όχθη.
«Εσείς οι άνθρωποι ποτέ δεν μαθαίνετε», δήλωσε ένα μέλος της Φατάχ από τη περιοχή της Βηθλεέμ, όπου συνελήφθησαν οι δύο εκπρόσωποι της Χαμάς, Tafesh και Zboun. «Ο θυμός και η οργή στη περιοχή, όχι μόνο μεταξύ των υποστηρικτών της Χαμάς στη Βηθλεέμ και τη Δυτική Όχθη, θα παρασύρει όλους – ακόμα και εκείνους στη Φατάχ που θεωρούν τη Χαμάς εχθρική οργάνωση», δήλωσε στο Al-Monitor με προϋπόθεση την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η κράτηση ή η θανάτωση ενός καταζητούμενου Παλαιστίνιου από τον Ισραηλινό Στρατό προκαλεί θυμό, αλλά όταν ο Ισραηλινός Στρατός συλλαμβάνει εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου που ως γνωστών δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικές δραστηριότητες, τότε ο θυμός είναι ακόμα μεγαλύτερος. Είπε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από το Ισραήλ προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη, η οποία δεν είναι πλέον πρόθυμοι να συμβιβαστεί με το συντονισμό της ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ. «Ο Mahmoud Abbas δεν μπορεί να αγνοήσει την διαμαρτυρία εναντίον του για πολύ ακόμα, τον σκοτώνετε», είπε.
Πέρα από τις δημόσιες διαμαρτυρίες κατά των κρατήσεων, οι συλλήψεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας, που δεν θέλει στην πραγματικότητα καμία πλευρά. Η τελευταία ισραηλινή προσπάθεια να πιέσει τη Χαμάς διογκώθηκε κατά την «Επιχείρηση Προστατευτικού Ορίου στη Γάζα» το 2014.
Με το πέρασμα των χρόνων που προηγούνταν της επιχείρησης, το Ισραήλ συνέλαβε αρκετά μέλη του κοινοβουλίου της Χαμάς που κατοικούσαν στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ λειτουργούσε πάνω σε μια εσφαλμένη υπόθεση που δεν αποδεικνύει ότι οι εν λόγω συλλήψεις θα αποτρέψουν τη Χαμάς στο να επιτίθεται σε ισραηλινούς στόχους. Το 2014 το Ισραήλ συνέλαβε ξανά περίπου 50 Παλαιστινίους που απελευθερώθηκαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς το 2011. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, η ταξιαρχία Izz ad-Din al-Qassam, απάντησε με την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, και το Ισραήλ ανταπέδωσε βομβαρδίζοντας στόχους στη Γάζα. Τα ζοφερά αποτελέσματα αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης έτυχαν σκληρής κριτικής της κυβέρνησης σε μια πρόσφατη έκθεση του ισραηλινού κρατικού ελεγκτή.
Φαίνεται ότι το Ισραήλ πραγματικά απέτυχε να μάθει το μάθημά του. Η κράτηση των εκπροσώπων της Χαμάς δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καμία συμφωνία με τη Χαμάς και η ηγεσία της δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις πάγιες θέσεις της, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε έναν πρόσθετο γύρο βίας, τον οποίο κανείς δεν θέλει. 


Πηγή: al-monitor.com
Μετάφραση: ΑΖ


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes