Γιατί οι επικυρίαρχοι αρνούνται πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων;


Όχι κούρεμα... αλλά ούτε καν πάγωμα των επιτοκίων δεν διανοούνται να μας προσφέρουν οι δανειστές καθώς υπολογίζουν ότι θα χάσουν από τα αναμενόμενα κέρδη τους. 
140 δισεκατομμύρια από τόκους θα χάσουν σε περίπτωση παγώματος των επιτοκίων. 

Αν έκαναν κούρεμα στο κεφάλαιο του χρέους οι απώλειες κερδών που θα είχαν ...θα ήταν πολλαπλάσιες σε βάθος χρόνου και άρα μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τα περί κουρέματος. 
Οι παπατζήδες της πολιτικής όμως θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κοσμάκη με υποσχέσεις για κουρέματα, για Γερμανικές Αποζημιώσεις, για εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας κλπ. Είναι όπως τα αεριτζίδικα δισεκατομμύρια του Σώρρα. Θεωρητικά είμαστε πολύ πλούσιοι... στην πραγματικότητα μας φορτώνουν συνεχώς νέα χρέη και νομικές δεσμεύσεις για τα επόμενα 100 χρόνια... που δεν θα μπορούν να ακυρωθούν χωρίς «πραξικοπηματική» κυβέρνηση. Δηλαδή μία κυβέρνηση που θα βρει απέναντί της ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΟΗΕ με αυστηρές κυρώσεις, επιθέσεις από Διεθνείς Χρηματιστές, κατασυκοφάντηση στον Ξένο Τύπο, καταστροφή του τουρισμού κλπ. 
Και σε μία χώρα όπου στρατηγικής σημασίας πόροι και υποδομές (νερό, ενέργεια, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.) ήδη βρίσκονται υπό τη διοίκηση και ιδιοκτησία ξένων... η ανάκτηση του ελέγχου αυτών... από μία κυβέρνηση που θα πάει κόντρα στη Δύση και τον Διαφωτισμό... θα είναι λόγος να πάθουμε «αυθόρμητο» εμφύλιο και να αναλάβουν τα πεφωτισμένα δίκτυα στον Στρατό και την Αστυνομία να σώσουν τη «δημοκρατία» τους, όπως έκαναν στην Τουρκία με το πραξικόπημα.


Διαφωτιστικό είναι το παρακάτω άρθρο που δημοσίευσε η "REAL":


Στο επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρεται με εκτενές της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση. 
Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt και σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενο «πάγωμα» έως το 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει ενδέχεται να στοιχίσει στους δανειστές περί τα 120 δις ευρώ. Ένα τέτοιο πάγωμα επιτοκίων θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με «εκτεταμένα νέα δάνεια», σημειώνουν στο έγγραφο στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μεταβεί στα μέσα Απριλίου στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί, «πίσω από κλειστές πόρτες», η ελληνική κρίση ενδέχεται να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι στις πιέσεις που ασκεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «η απάντηση του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».
Η Handelsblatt αναφέρεται στη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο σχετικά με το εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Όπως επισημαίνεται, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, «στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (…) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του (ελληνικού) χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Και η Μέρκελ κατά ενός πλαφόν στα επιτόκια

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, σημειώνει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και στο 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».
Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα, «πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος». Ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με δηλώσεις του στην Handelsblatt, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο. Μάλιστα ο έλληνας υπουργός ελπίζει να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία. Όπως δήλωσε, «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

ΠΗΓΗ: DW



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes