Ιταλός εισαγγελέας καταγγέλλει ύποπτες σχέσεις ΜΚΟ και διακινητών προσφύγων

Έρευνα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ιταλίας


Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ιταλίας θα ασχοληθεί με την υπόθεση που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα της Κατάνης Καρμέλο Τζούκαρο, ο οποίος σε σειρά συνεντεύξεών του αναφέρθηκε σε ύποπτες σχέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων με διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας πρόκειται να ασχοληθεί με την όλη υπόθεση στην επόμενη συνεδρίασή του.

Ο Τζούκαρο, μιλώντας σε ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια και σε εφημερίδες, τόνισε ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει ακόμη στοιχεία, αλλά έχει πλέον σχηματίσει με βεβαιότητα μια συγκεκριμένη γνώμη. «Ως δικαστικός, έχω την υποχρέωση να καταγγείλω ένα σοβαρότατο παράνομο φαινόμενο, για τον περιορισμό του οποίου επιβάλλεται να παρέμβουν άμεσα και οι πολιτικοί», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica. «O εισαγγελέας της Κατάνης πρέπει να υποστηριχθεί και όχι να επιχειρούν να τον απομονώσουν» έγραψε σήμερα στο Twitter ο Λουίτζι Ντι Μάιο, από τα κύρια στελέχη του κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι όμως τονίζει ότι «δεν μπορούν να γίνονται γενικεύσεις», αν και καθιστά σαφές ότι «τα τελικά αποτελέσματα των σχετικών ερευνών θα τύχουν όλης της πρέπουσας προσοχής». Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, ο Αντρέα Ορλάντο, σχολίασε ότι τυχόν «ύποπτες σχέσεις» θα πρέπει πρώτα να αποδειχθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η ιταλική δικαιοσύνη φέρεται να έχει στα χέρια της τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που αφορούν τουλάχιστον δυο μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες πάντως δεν συγκαταλέγονται στις γνωστότερες και μεγαλύτερες ΜΚΟ. Κάποιοι από τους υπεύθυνούς τους φέρεται ότι έχουν δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις από διακινητές, λίγο πριν αυτοί οι τελευταίοι εγκαταλείψουν μετανάστες και πρόσφυγες, ακόμη και εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης.
«Όμως οι μετανάστες με τους οποίους μιλήσαμε δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε περίεργες και ύποπτες σχέσεις κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων με τους διακινητές. Παράλληλα το ότι οι οργανώσεις αυτές σώζουν χιλιάδες ζωές είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει», δηλώνει, από την Σικελία ο υπεύθυνος της καθολικής εθελοντικής οργάνωσης Caritas Βαλέριο Λεάντρι. Παράλληλα, προς υπεράσπιση των ΜΚΟ, έλαβαν ξεκάθαρα θέση γνωστοί ιταλοί συγγραφείς όπως ο Έρι Ντε Λούκα και ο Ρομπέρτο Σαβιάνο.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, επιμένει, και ζητά να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από την εισαγγελία της Κατάνης οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ως κύρια αποδεικτικά στοιχεία των ερευνών. Ζητά επίσης να επιβληθεί σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να κρατούν τα πλοία τους εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων και να εισέρχονται στα λιβυκά ύδατα μόνον όταν εκπέμπεται κάποιο σήμα κινδύνου λόγω ναυαγίου.

Πηγή: newsbeast.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes