Πλαστά τα «πτυχία» του Κ. Μουρούτη;


Τελικά η υπόθεση Μουρούτη έχει μεγάλο βάθος. Όσοι θέλουν να βρουν στοιχεία και να καταλάβουν τι αρπακτικά κυκλοφορούν εκεί έξω, ας διαβάσουν AntiZitro...

Βέβαια η υπόθεσή του (και όχι μόνο η δική του, αλλά και άλλων πολλών "συναδέλφων" του) είναι γενικότερα γνωστή εδώ και καιρό στους συστημικούς κύκλους... όσο όμως δεν τους ενοχλούσε τον άφηναν να διατείνεται ό,τι ήθελε. Από τη στιγμή όμως που απέκτησε ένα σεβαστό αριθμό "ασθενών"-πιστών οπαδών, που γύρισε την πλάτη στη συστημική "επιστημονική" ιατρική των φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών, τις χημειοθεραπείες και τους αλόγιστους εμβολιασμούς... λογικό επακόλουθο ήταν, το σύστημα να αντιδράσει, και ο ιατρικός κόσμος της φαρμακοβιομηχανίας να συστρατευθεί εναντίον του. Σε κοινωνίες που θέλουν να ονομάζονται ευνομούμενες, τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ερευνώνται επί τη εμφανίσει... και όχι μόνο όταν το σύστημα το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Αλλά βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ό,τι δηλώσει κανείς είναι... Το ίδιο σύστημα που μας τον παρουσίαζε κάποτε ως μεγάλο και τρανό υπερεπιστήμονα με καθημερινές εκπομπές σε διάφορα κανάλια... μικρά και μεγάλα... σήμερα έρχεται να τον αφανίσει από προσώπου γης. 

Τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES" δημοσιεύουν το παρακάτω σχετικό με την υπόθεση άρθρο:


Ο «Δρ.» Κων/νος Μουρούτης είναι γνωστός σε πολλούς συμπολίτες μας ανά την επικράτεια, για τους χειμαρρώδεις λόγους του σε αμφιθέατρα (όχι πανεπιστημιακά), αίθουσες εκδηλώσεων, τηλεοπτικά πάνελ (μέχρι και στην ΕΡΤ) ακόμη και σχολεία, όπου καταπιάνεται, μεταξύ άλλων, με θέματα υγείας, βασιζόμενος στα «πτυχία» που ισχυρίζεται ότι διαθέτει. Πόσο αληθινά είναι όμως αυτά τα πτυχία;
Η παρούσα έρευνα έγινε με σκοπό να θίξει τα κακώς κείμενα στο θέμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας και δεν αποσκοπεί στη στοχοποίηση ανθρώπων.
Ας δούμε το βιογραφικό του, όπως αυτό εμφανίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του:

http://archive.is/1RV9U



Το ανωτέρω βιογραφικό, έχει «ψαλιδιστεί» από τον ίδιο το κ. Μουρούτη. Σε παλαιότερο αποθηκευμένο λινκ, πάλι από την ιστοσελίδα του, είναι πιο επεξηγηματικός:



Και στις δύο περιπτώσεις όμως, είναι εξαιρετικά φειδωλός αναφορικά με τα πανεπιστήμια κτήσης των τίτλων του, κάτι που δε συνηθίζεται από επιστήμονες ανάλογου κύρους.
Αναζητώντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα πτυχία του κ. Μουρούτη, παρακολουθήσαμε αρκετές ομιλίες του στο Youtube και αλιεύσαμε τα 2 παρακάτω αποσπάσματα, όπου απαριθμεί τα πανεπιστήμια από τα οποία τα απέκτησε:





Πέρα από τις ασυνέχειες των ισχυρισμών (αναφέρονται διαφορετικά πανεπιστήμια σε κάθε βίντεο), ο απολογισμός έχει ως εξής:
α) Βιολογία (4 χρόνια),
β) ιατρική (5 χρόνια – Φρανκφούρτη),
γ) κατόπιν ειδικότητα ως φυσίατρος με διδακτορικό τίτλο,
δ) μάστερ με δεύτερο διδακτορικό στις ΗΠΑ (συμπεριφορικές νευροεπιστήμες – Ross University),
ε) τρίτη διδακτορική διατριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Robert Gordon University), παράλληλα εργαζόταν για δέκα χρόνια στο μεγαλύτερο κέντρο για την ασφάλεια της ακτινοβολίας (Ντάρμσταντ – Γερμανία).
στ) ακόμη ένα πτυχίο στη θεολογία το 2008 και ένα master στο MIT (!), ή στο Μαξ Πλανκ (ανάλογα το βίντεο), στην αστροβιολογία.
Στο πρώτο βίντεο, τη θέση του διδακτορικού από το Ross University, παίρνει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Graz.

Ας πάρουμε τα πτυχία με τη σειρά:

Διδακτορικό από το Robert Gordon University

Ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται πως κατέχει διδακτορικό τίτλο από το αγγλικό πανεπιστήμιο Robert Gordon University, ένα από τα γνωστότερα του Ηνωμένου Βασιλείου. Επικοινωνήσαμε με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, μέσω email, ρωτώντας εάν ο κος Μουρούτης κατέχει οποιοδήποτε τίτλο από αυτούς.
Η απάντηση μας ήρθε σε λίγες ώρες από τη κα Anna Duthie, υπεύθυνη επικοινωνίας του Robert Gordon University και ήταν σύντομη και περιεκτική: «Δεν υπάρχει στο σύστημά μας οποιοδήποτε αρχείο για τον Δρ. Κων/νο Μουρούτη«.




Διδακτορικό από το Ross University

Απευθυνθήκαμε και στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, ρωτώντας αν ο κος Μουρούτης κατέχει διδακτορικό ή οποιοδήποτε άλλο τίτλο από αυτούς.
Το Ross University μας επιβεβαιώσε, αρχικά μέσω facebook και στη συνέχεια με email, πως «…ο Κωνσταντίνος Μουρούτης δεν έχει φοιτήσει στην ιατρική σχολή μας. Ενημερώσαμε σχετικά το νομικό μας τμήμα – ευχαριστούμε για την ενημέρωση«.



Η ίδια απάντηση μέσω email:




Πτυχίο από West Clayton University

Το West Clayton University είναι ένα ακόμη πανεπιστήμιο, από το οποίο ο ίδιος ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται (στο δεύτερο βίντεο) πως έχει πτυχίο. Σύμφωνα με την έρευνα μας και όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από μια πρόχειρη έρευνα στη Google, πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο «μαϊμού» που έδρασε στις ΗΠΑ μέχρι το 2012, με τους εγκεφάλους της κομπίνας να έχουν έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Πακιστάν. Ήταν αλλιώς γνωστό και ως Belford University και σύμφωνα με το Texas Higher Education Coordinating Board (πολιτειακή υπηρεσία που επιβλέπει τη 3βάθμια εκπαίδευση στο Τέξας), πρόκειται για ανύπαρκτο «πανεπιστήμιο», όπως φαίνεται στη παρακάτω εικόνα, το οποίο, πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο, χορηγεί πλαστά πτυχία στον οποιονδήποτε.



Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια-απάτες, στους κάτωθι συνδέσμους:




Διδακτορικά από Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία) και Ινστιτούτο Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανία)

Στο πρώτο βίντεο που παραθέσαμε στην αρχή, ο κος Μουρούτης παρουσιάζει μέσω προβολικού δύο διδακτορικούς τίτλους που ισχυρίζεται πως κατέχει, ένα από Αυστρία και ένα από Γερμανία (προσέξτε τις υπογραφές).


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GRAZ, ΑΥΣΤΡΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ GRAZ, ΑΥΣΤΡΙΑ
JOHANN WOLFGANG GOETHE-UNIVERSITÄT FRANKFURT AM MAIN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
JOHANN WOLFGANG GOETHE-UNIVERSITÄT FRANKFURT AM MAIN, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αμέσως παρατηρούμε πως οι υπογραφές των καθηγητών στο κάτω μέρος των τίτλων είναι ίδιες, αν και μιλάμε για διαφορετικά πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες. Πως είναι αυτό δυνατό;
Στην έρευνα μας, ανακαλύψαμε πως οι «υπογραφές» ανήκουν στους Dr. Sebastian Grundner και Dr. Johann Loner.



Η αλήθεια είναι πως βρήκαμε τις υπογραφές στην ιστοσελίδα berufszertifikate-und-diplome.teleclip.net, που κατασκευάζει και πουλάει πλαστά πτυχία προς 9,99 το κομμάτι.
http://archive.is/kGvGd
https://berufszertifikate-und-diplome.teleclip.net/doktortitel-kaufen/
Έτσι φτιάξαμε και εμείς ένα διδακτορικό ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Graz, σαν αυτό του κου Μουρούτη και το αφιερώνουμε… στη μνήμη του Άλμπερτ Αϊνστάιν που δεν υπήρξε ποτέ γιατρός. Προσέξτε τις υπογραφές:



Το υδατογράφημα «MUSTER» μπορεί να αφαιρεθεί έναντι 9,99 ευρώ και έτσι έχουμε έναν ωραιότατο τίτλο (PhD), από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο επιθυμούμε με οποιοδήποτε τίτλο διατριβής θέλουμε. Στη προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιήσαμε τον ίδιο τίτλο με αυτό της διατριβής του κου Μουρούτη.


Απευθύναμε ερώτημα στο Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main και λάβαμε απάντηση από τη Dr. Anke Sauter, πως μετά από μια αρχική έρευνα, η ιατρική σχολή τους, δε μπορεί να επιβεβαιώσει το διδακτορικό του κ. Μουρούτη. Η ίδια μας παράπεμψε σε μελλοντική επικοινωνία μετά από ενδελεχέστερη έρευνα πάνω στο ίδιο το πτυχίο του.




Τα άτομα που υπογράφουν

Όπως αναφέραμε, το πρώτο διδακτορικό του κου Μουρούτη από τη Γερμανία, το δεύτερο από την Αυστρία και το κατασκευασμένο δικό μας, επίσης (υποτίθεται) από Αυστρία, φέρουν τις υπογραφές των «καθηγητών» Sebastian Grundner και Johann Loner. Το επόμενο λογικό βήμα ήταν η αναζήτησή τους μέσω Google, δεδομένου πως τέτοια ονόματα θα πρέπει να είναι πασίγνωστα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο Sebastian Grundner είναι χημικός του πανεπιστημίου του Μονάχου και δεν έχει καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο του Graz και την ιατρική. Επομένως είναι αδύνατον να έχει υπογράψει τις διδακτορικές διατριβές του κου Μουρούτη.
https://www.researchgate.net/profile/Sebastian_Grundner
https://de.linkedin.com/in/sebastian-grundner-47904a88



Όσον αφορά τον Dr. Johann Loner, πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο, τουλάχιστον ως καθηγητής πανεπιστημίου ή ακαδημαϊκός.




Πανεπιστήμιο Αμβούργου

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας παρείχε ο Δρ. Ανδρέας Καρατζάς του Πανεπιστημίου Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου τη βοήθεια ζητήσαμε, ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ο ίδιος επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο, όπου έλαβε επίσημη διαβεβαίωση πως ο κ. Μουρούτης, ουδέποτε φοίτησε εκεί:



Μετάφραση: «Αγαπητέ Δρ. Καρατζά. Λάβαμε επιτέλους απάντηση για το email σας, από το ακαδημαϊκό γραφείο (της βιολογίας). Ο Κώστας Μουρούτης, είναι απόλυτα βέβαιο πως ουδέποτε έλαβε πτυχία βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας…»


Διδάκτωρ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Όπως διαβάζουμε στο παλιό βιογραφικό του, που υπάρχει στο biblionet.gr, ο κ. Μουρούτης για κάποια χρόνια, δίδασκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο, απάντησε σε σχετική ερώτηση του Δρ. Καρατζά ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού, αλλά «εξωτερικός συνεργάτης» σε κάποιες διαλέξεις, στο πλαίσιο του «Πανεπιστημίου της Δευτέρας». Η συγκεκριμένη δράση, έχει ως στόχο, τη προσφορά γνώσης σε εκλαϊκευμένη μορφή, στο ευρύτερο κοινό και κατ’ επέκταση τη δραστηριοποίηση του Κολεγίου, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Με απλά λόγια, το Πανεπιστήμιο του παραχώρησε αίθουσα για διαλέξεις, όμοιες με αυτές που κάνει σε όλη την Ελλάδα. Η ουσία πάντως είναι πως ουδέποτε υπήρξε λέκτορας ή καθηγητής στο εν λόγω πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει στο παλιό του βιογραφικό.




Επιπλέον

Ο κ. Μουρούτης ισχυρίζεται πως εργαζόταν για 10 χρόνια στο Ινστιτούτο Βαρέων Ιόντων του Ντάρμσταντ στη Γερμανία (GSI). Ο Δρ. Καρατζάς, μίλησε με τον διευθυντή του GSI, καθηγητή Karlheinz Langanke, ο οποίος τον διαβεβαίωσε προφορικά, πως ο κ. Μουρούτης, ουδέποτε αποτέλεσε μέλος του ανθρώπινου δυναμικού του Ινστιτούτου GSI.


Σύνοψη

Από την έρευνά μας, προέκυψαν τα κάτωθι:
α) Ο κ. Μουρούτης λέει πως διαθέτει διδακτορικό από το Robert Gordon University. Το Πανεπιστήμιο τον διαψεύδει.
β) Ο κ. Μουρούτης λέει πως έχει διδακτορικό από το Ross University. Το Πανεπιστήμιο τον διαψεύδει.
γ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει πτυχίο θεολογίας από το West Clayton University (diploma mill). Το West Clayton, είναι ένα ανύπαρκτο πανεπιστήμιο.
δ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία. Αν και δε λάβαμε ποτέ απάντηση από το συγκεκριμένο ίδρυμα, οι υπογραφές στο «πτυχίο» του είναι πλαστές, άρα και ο ισχυρισμός ανεπιβεβαίωτος.
ε) Ο κ. Μουρούτης μιλάει για διδακτορικό από το Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main, στη Γερμανία. Οι υπογραφές για το τίτλο που παρουσίασε σε ομιλία του είναι παραδόξως οι ίδιες με αυτές του Γκρατς και είναι ανύπαρκτες και με βάση αρχική έρευνα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το όνομά του είναι ανύπαρκτο.
στ) Ο κ. Μουρούτης αναφέρει διαφορετικούς τίτλους, σε διαφορετικές ομιλίες. Παράδειγμα, αλλού αναφέρει διδακτορικά από Γκρατς (Αυστρία), Wolfgang Goethe (Γερμανία) και Robert Gordon (Ηνωμένο Βασίλειο) και σε άλλη ομιλία, αναφέρει τα Wolfgang Goethe (Γερμανία), Robert Gordon (Ηνωμένο Βασίλειο) και Ross University (ΗΠΑ). Επομένως, ή έχει τέσσερα διδακτορικά, ή κακή μνήμη, ή τίποτα από όλα τα ανωτέρω.
ζ) Ο κ. Μουρούτης, ισχυρίζεται πως κατέχει πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το Πανεπιστήμιο τον διαψεύδει.
η) Σε παλαιότερα βιογραφικά του κ. Μουρούτη, βλέπουμε τον ισχυρισμό πως δίδασκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ουδέποτε υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού, αλλά προσκεκλημένος ομιλητής σε δράσεις, ανοιχτές στο κοινό.
θ) Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Καρατζά, ο κ. Μουρούτης, ουδέποτε εργάστηκε στο GSI.

Ποιος είναι ο κ. Μουρούτης (γνωστός αντιεμβολιαστής) και γιατί όλα τα ανωτέρω έχουν σημασία 

Αντιεμβολιαστική παραφιλολογία

Ο «Δρ» Μουρούτης είναι γνωστός αντιεμβολιαστής όπως παραδέχεται ο ίδιος σε σχετικές του ομιλίες αλλά (κυριως) στο βιβλίου που έχει γράψει με τίτλο «Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια».  Η αντιεπιστημονικότητα των ισχυρισμών του έχει καταρριφθεί επανειλημμένως από δεκάδες έρευνες και μεταναλύσεις, ωστόσο, ο «Δρ» Μουρούτης με τους 3 «διδακτορικούς τίτλους», επιμένει να διαδίδει ισχυρισμούς που εκτός από ψευδοεπιστημονικοί είναι και επικίνδυνοι. Ενημερωτικά η φετινή επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη που αποδίδεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λόγω εμβολιοφοβίας που προωθούν εντελώς ανεύθυνα διάφοροι στο διαδίκτυο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 παιδιά τους τελευταίους μήνες, ενώ για το 2015, σε παγκόσμιο επίπεδο, 134.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά, μια εύκολα αντιμετωπίσιμη μέσω εμβολιασμού ασθένεια. Περισσότερα εδώ.






Ανάλογες αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες θέσεις φέρεται να έχει και για τη πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου:





Καταγγελίες

Η δράση του κου Μουρούτη έχει ενοχλήσει αρκετούς συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί αρκετές καταγγελίες, τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας (Η έδρα του κου Μουρούτη είναι στη Κατερίνη), όσο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Αποτέλεσμα; Κανένα! Ο «Δρ.» Μουρούτης γυρνά την Ελλάδα, τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο, διαδίδει αντιεπιστημονικές ιατρικές φήμες και προωθεί τη θεολογία της αίρεσης των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας. Ο φάκελος του (που συντάχθηκε από τον Ι. Σ. Πιερίας) πηγαίνει από τον Άννα (Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας) στο Καϊάφα (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Επιθεώρηση Υγείας κοκ) και πίσω. Η πολιτεία έχει παραδώσει στους Ιατρικούς Συλλόγους την εξέταση τέτοιων ζητημάτων για τη προστασία του πολίτη, ωστόσο οι υπεύθυνοι, φαίνεται να ολιγωρούν και να μη δίνουν τη πρέπουσα σημασία σε ανάλογες υποθέσεις.




Καταγγελία πολιτών σε Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με υπογραφή του προέδρου κ. Πατούλη που παραπέμπει το θέμα στον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας.



(Ο όρος εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρακτικές που δεν έχουν αποδειχτεί μέσω της επιστημονικής μεθόδου και δεν είναι αναγνωρισμένες από την επίσημη ιατρική).


Υπόσχεται μέχρι και «αλλαγή» σεξουαλικού προσανατολισμού

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, ο «Δρ» Μουρούτης, υπόσχεται πως «θεραπεύει» την ομοφυλοφιλία, αλλάζοντας το σεξουαλικό προσανατολισμό, σε ένα παιδί, έντεκα ετών. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζεται όπου βρεθεί και σταθεί, πως δεν ασκεί την ιατρική.




Προφανώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι απασχολημένοι με άλλα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η διοργάνωση ημερίδων για τη ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής και δεν βρήκαν λίγο χρόνο να εξετάσουν εάν τα διαπιστευτήρια του κάθε «Δρ Μουρούτη» είναι αληθινά ή μη. Περισσότερα για τα «κατορθώματα» ορισμένων ιατρικών συλλόγων εδώ και εδώ.


Περί προελεύσεως των ιατρικών ισχυρισμών του «Δρ» Μουρούτη. Αντβεντισμός και «θεϊκά» οράματα

Αν και ο κος Μουρούτης δεν αναφέρει πουθενά την αίρεση των Αντβεντιστών, τα βιωματικά του προγράμματα, τα σεμινάρια και οι ομιλίες ανά την Ελλάδα, είναι εμφανώς επηρεασμένα από τη θεολογία τους. Εξάλλου και ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως ανήκει στην Εκκλησία των Αντβεντιστών. Η επίκληση στην Ellen White όμως είναι αρκετά συχνή (αν και πουθενά δεν αναφέρει την ιδιότητά της ως ιδρύτρια των Αντβεντιστών), ενώ το πρόγραμμα NEWSTART που με τόση επιμονή προωθεί ως προληπτικό-θεραπευτικό μοντέλο διάφορων ασθενειών, ανάγει τη προέλευσή του σε «θεϊκό όραμα» της White. Επομένως τα περί επιστημονικής βάσης των ισχυρισμών του δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση προσωπικών θρησκευτικών αντιλήψεων και η προώθησή τους ως πρόληψη-θεραπεία, είναι δυνητικά επικίνδυνη. Περισσότερα εδώ.




Περί οικονομικού οφέλους

Ο «Δρ» Μουρούτης ορθά ισχυρίζεται πως δεν εισπράττει χρήματα από τις ομιλίες του διότι είναι ανοιχτές στο κοινό. Όταν όμως τις χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα ψευδοεπιστημονικά του βιβλία, μπορεί να μην παρανομεί νομικά, αλλά συνιστά μείζον ηθικό θέμα.




Semeli Resort

Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διοργανώνονται προγράμματα ιατρικού τουρισμού υπό την επίβλεψη του κου Μουρούτη. Από την ιστοσελίδα τους διαβάζουμε:
»The staff at Dr.Konstantinos Mouroutis NEWSTART Center aspires to offer healing and restoration to those people afflicted with cancer and other debilitating diseases by providing vital information about the cause and prevention of the diseases, and how can healing occur by adopting and integrating NEWSTART Lifestyle into their everyday life».
Μτφ: Το προσωπικό του κέντρου NEWSTART του Δρ. Κωνσταντίνου Μουρούτη, φιλοδοξεί να προσφέρει ‘ίαση και αποκατάσταση σε αυτούς που υποφέρουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες, παρέχοντας ζωτικές πληροφορίες για το αίτιο και τη πρόληψη των ασθενειών, και πως η ίαση μπορεί να επιτευχθεί, υιοθετώντας και ενσωματώνοντας το τρόπο ζωής NEWSTART, στη καθημερινή τους ζωή.
Άραγε, το Semeli Resort, έχει πληροφορηθεί για τη πρόσφατη ανακοίνωση του κου Μουρούτη σχετικά με την άσκηση ιατρικής και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτή προβλέπεται; Γιατί συνεχίζουν να τον διαφημίζουν και να μιλάνε για «ιατρικό τουρισμό» και «θεραπεία καρκίνου;»




Ο κος Μουρούτης με όλα τα παραπάνω διαπιστευτήρια, είναι παντελώς άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα. Καμία δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό, καμία συμμετοχή σε ερευνητικό έργο, καμία αναφορά στο όνομά του σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα του εξωτερικού. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον που ισχυρίζεται πως έχει τόσο εκτεταμένο επιστημονικό υπόβαθρο. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να ανησυχήσει όχι μόνο τους άλλους πολίτες, αλλά και τους αρμόδιους, για το κύρος και την αξιοπιστία των ισχυρισμών του σχετικά με τις θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουν ασθενείς και γενικά πάνω στην ιατρική. Πάντως η δράση του είναι «καταιγιστική» και έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές σε διάφορα κανάλια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμφάνισή του ακόμη και σε εκπομπή της κρατικής ΕΡΤ όπου φυσικά συστήθηκε ως φυσίατρος-νευροεπιστήμονας, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει θεραπεία για σοβαρές παθήσεις, χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή:






Ο κ. Μουρούτης είναι ακούραστος και γυρνά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, μιλώντας σε σεμινάρια υγείας, τηλεοράσεις και περιοδικά.




ΜΟΥΡΟΎΤΗΣ-ΣΕ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ


Ο κος Μουρούτης δεν είναι ο μοναδικός

Υπάρχουν δεκάδες ακόμη «θεραπευτές» που είτε μέσω «διαλέξεων», είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, διατείνονται πως προλαμβάνουν ή θεραπεύουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές θεραπείες. Κάποιοι εξ αυτών, είναι ή ήταν αληθινοί γιατροί, κάποιοι άλλοι έχουν σπουδάσει σε «σχολές» εναλλακτικής ιατρικής που σκανδαλωδώς λειτουργούν και στην Ελλάδα και μερικοί ακόμη, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Τα παραδείγματα πολλά: ογκολόγος που θεραπεύει το καρκίνο με χυμούς (δείτε εδώ και εδώ), διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε βιοσυντονιστής, θεραπευτής Αγιουβέρδα με πτυχία εξ αποστάσεως από Ινδία και δεκάδες άλλοι. Φυσικά δε πρέπει να ξεχνάμε και τους εκατοντάδες γιατρούς που ασπάστηκαν την ομοιοπαθητική, καθαρά για οικονομικούς λόγους, καταπατώντας κάθε έννοια του Όρκου του Ιπποκράτη.


Τι κάνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι για όλους τους ανωτέρω; Όχι μόνο δεν ασχολούνται, όχι μόνο ολιγωρούν, αλλά διοργανώνουν και ημερίδες εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων! Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, ό,τι δηλώσεις είσαι και κανείς δε κάνει κάτι για αυτό.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αδιαφορούν οι αρμόδιοι και η πολιτεία επειδή αφορά τη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά της υγείας μικρών παιδιών. Η καταλληλότητα των ισχυρισμών του κάθε «Δρ.» Μουρούτη, μπορεί σχετικά εύκολα να εξεταστεί από τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από επίσημους φορείς του κράτους.


Αντί επιλόγου

Αξίζει να δείτε τα βίντεο από το κανάλι The Mad Scientist στο Youtube, όπου καταρρίπτονται δεκάδες αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί του «Δρ» Μουρούτη.


Έρευνα:


  • Θάνος Επαχτίτης (ellinikahoaxes.gr – διαχειριστής factchecker.gr)
  • Θοδωρής Δανιηλίδης (διαχειριστής ellinikahoaxes.gr)
  • Στάμος Αρχοντής (ellinikahoaxes.gr)
  • Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Αλικάκος
  • Ευχαριστούμε τον Δρ. Ανδρέα Καρατζά του Reading University, για τη πολύτιμη βοήθειά του.

-----------------------------------
Ο Θάνος Επαχτίτης που πήρε τον ρόλο του στα σοβαρά... στον πόλεμο κατά των αρνητών των εμβολίων... δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο στο "FACTCHECKER", όπου είναι διαχειριστής.



Με τη περίπτωση του αυτοαποκαλούμενου «φυσίατρου – νευροεπιστήμονα» Κων/νου Μουρούτη έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν, όταν ασκήσαμε κριτική στις ψευδοεπιστημονικές αντιλήψεις που προωθεί μέσω των «βιωματικών» του προγραμμάτων. Στο παρόν άρθρο θα δούμε ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός των σεμιναρίων και εμφανίσεων που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα και όχι μόνο.




Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο κος Μουρούτης, είναι κάτοχος μιας πληθώρας επιστημονικών τίτλων. Συγκεκριμένα, έχει σπουδάσει βιολογία (4 χρόνια), ιατρική (5 χρόνια – Φρανκφούρτη), κατόπιν ειδικότητα ως φυσίατρος με διδακτορικό τίτλο, μάστερ με δεύτερο διδακτορικό στις ΗΠΑ (συμπεριφορικές νευροεπιστήμες), τρίτη διδακτορική διατριβή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Robert Gordon University), παράλληλα εργαζόταν για δέκα χρόνια στο μεγαλύτερο κέντρο για την ασφάλεια της ακτινοβολίας (Νταμσταντ – Γερμανία), για τέσσερα χρόνια είναι προσκεκλημένος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Natural Health Science College (ινστιτούτο που ασχολείται με εναλλακτικές θεραπείες, με πτυχία που δεν είναι πουθενά αναγνωρισμένα) στην Αθήνα. Ακόμη ένα πτυχίο στη θεολογία το 2008 και ένα master στο MIT (!), στην αστροβιολογία….




Απολογισμός

Συνολικά, ο κος Μουρούτης ισχυρίζεται πως κατέχει εννέα επιστημονικούς τίτλους, εκ των οποίων οι τρεις είναι διδακτορικές διατριβές! Όλα αυτά ενώ παράλληλα εργαζόταν. Πως είναι δυνατόν να έχει καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο λίγο διάστημα και ενώ παράλληλα εργαζόταν, παραμένει μυστήριο. Ενδεικτικά, μια διδακτορική διατριβή σε αγγλικό πανεπιστήμιο, απαιτεί το λιγότερο τρία με τέσσερα χρόνια σκληρής έρευνας και διαβάσματος (μέσος όρος πέντε χρόνια). Στις ΗΠΑ, ο μέσος χρόνος που απαιτείται, είναι 8,2 χρόνια, περίπου ο διπλάσιος απ’ όσο χρειάζεται για την απόκτηση Bachelor. Ένα μέσο διδακτορικό περιλαμβάνει 80-100.000 λέξεις πρωτότυπης έρευνας, κάτι που δεν είναι εφικτό, ή είναι τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο με παράλληλη εργασία και σπουδές σε άλλα αντικείμενα.


Ο κος Μουρούτης με όλα τα παραπάνω διαπιστευτήρια, είναι παντελώς άγνωστος στην επιστημονική κοινότητα. Καμία δημοσίευση σε έγκυρο περιοδικό, καμία συμμετοχή σε ερευνητικό έργο, καμία αναφορά στο όνομά του σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα του εξωτερικού. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον με τόσο εκτεταμένο επιστημονικό υπόβαθρο.


Μουρούτης και «θεοβιολογία»

Η σύνδεση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας, ή πιο συγκεκριμένα της ιατρικής με διάφορες πνευματικές πεποιθήσεις, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ενδέχεται όμως να είναι επικίνδυνο όταν κάποιοι παρουσιάζουν αναπόδεικτες θεωρίες ως επιστημονικά έγκυρες.
Πριν σύντομο χρονικό διάστημα, ο κος Μουρούτης αποποιήθηκε του ρόλου του ως γιατρός, μέσα από μια καλογραμμένη, δικηγορίστικη δημόσια ανακοίνωση. Βέβαια, τα εκατοντάδες άρθρα και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τον διαψεύδουν πανηγυρικά.




Με δύο λόγια δηλώνει δημόσια πως ποτέ δεν ήταν ιατρός, για να είναι νομικά καλυμμένος. 


Ο κύριος Μουρούτης, διευθύνει το Ινστιτούτο Νέα Ζωή, ή New Life και επιμελείται του »βιωματικού προγράμματος New Start, που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων:

  • Nutrition (Διατροφή)
  • Exercise (Ασκηση)
  • Water (Νερό)
  • Sunshine (Ηλιακό φως)
  • Temperance (Εγκράτεια)
  • Air (Αέρας)
  • Rest (Ανάπαυση)
  • Trust in God (Εμπιστοσύνη στο Θεό)


Όλα τα ανωτέρω, περιγράφονται στο βιβλίο της White (ιδρύτριας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας), Ministry of Healing, το οποίο δεν είναι ιατρικό αλλά θρησκευτικό βιβλίο.







Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως η δραστηριότητα του κου Μουρούτης (σεμινάρια, ομιλίες κτλ), δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά θρησκευτική. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι Ανβεντιστής της 7ης Ημέρας, μια αίρεση που προέρχεται από τον Προτεσταντικό χώρο και ανήκει στο γενικότερο κίνημα των Αντβεντιστών. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η προσήλωση στις 10 εντολές και η τήρηση του Σαββάτου. Ανήκουν στον χώρο των Σαββατιστών.



Ιδρυτής του αντβεντισμού ήταν ο Αμερικανός William Miller, που διακήρυξε ότι η δευτέρα παρουσία του Χριστού θα γινόταν την 21η Μαρτίου 1843. Κατόπιν μετέφερε την ημερομηνία, αφού η προφητεία του δεν εκπληρώθηκε, για την 22α Οκτωβρίου 1844. Η Ellen White, εκ των ιδρυτών της αίρεσης, για να μην υποτιμήσει την «αστοχία» του Miller, διακήρυξε ότι ο Χριστός ως αρχιερεύς ήρθε πραγματικά το 1844, όχι όμως στη γη, αλλά στο «ιερό των ουρανών» με σκοπό να τον εξαγνίσει. Η ίδια μάλιστα παρακολούθησε τα συμβάντα, αφού μεταφέρθηκε εκεί με θαύμα.
Η πίστη σε οποιοδήποτε δόγμα δεν είναι κατακριτέα. Όμως η κεκαλυμμένη προσπάθεια προώθησης των θέσεων του μέσω της επιστήμης και της ιατρικής, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Η «ιατρική» του κου Μουρούτη βασίζεται ξεκάθαρα στις διδαχές των Αντβεντιστών. Αναζητώντας παλιότερη αρθρογραφία του, βρήκαμε πληθώρα έμμεσων αναφορών στη συγκεκριμένη αίρεση.








Στο πρώτο άρθρο, ο κος Μουρούτης αναφέρει:
«Χρειάζεται να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση της σημασίας της ημέρας του Σαββάτου μέσα στο πλαίσιο της Θείας ευλογίας. Χωρίς να αποδεχτούμε τη χάρη της ευλογίας του Θεού, το Σάββατο γίνεται απλώς μια μέρα ξεκούρασης και λατρείας. Η αληθινή ουσία της ημέρας του Σαββάτου βρίσκεται στην αποδοχή της ευλογίας του Θεού, η οποία έχει τη δύναμη να θεραπεύει, να αναζωογονεί και να αποκαθιστά τα κύτταρα του σώματος ώστε να μπορούμε να «αυξάνουμε και πληθαίνουμε» (Γένεσις 1:28). Η ανάπαυση μας έχει νόημα μόνο όταν λαμβάνουμε την ευλογία του Θεού.»


Το Σάββατο είναι η ημέρα ανάπαυσης των Αντβεντιστών

«Η αντίληψη της Ellen G.White για την ευλογία
Η Ellen G. White, που γνώριζε καλά το νόημα της ευλογίας, ερμήνευε την ευλογία του Θεού ως τη δύναμη της θεραπείας. Το Σάββατο θεωρείτε συχνά ως το υπόμνημα της δημιουργία και συνήθως παραβλέπουμε το αληθινό νόημα της ευλογίας του Θεού. Η White δεν πίστευε ότι το Σάββατο είναι μόνο η ανάμνηση του γεγονότος της δημιουργία αλλά αντιθέτως, η ανάμνηση της θεϊκής δημιουργικής δύναμης της δημιουργία, όπως είναι ο Λόγος του Θεού. Ο λόγος Του είναι η δύναμη της δημιουργίας και μας ενισχύει ώστε να θεραπευτούμε και να πολλαπλασιαστούμε.»


Η Ellen White που επικαλείται ο κος Μουρούτης, ήταν εκ των ιδρυτών των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας.

«Η αγάπη που διαχέεται δια μέσω του Χριστού σε ολόκληρη την ύπαρξη είναι μια ζωοποιός δύναμη. Κάθε ζωτικό όργανο-ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεύρα-αγγίζεται με θεραπευτική δύναμη. (Ministry of Healing pp.115)»
Το βιβλίο Ministry of Healing, γράφτηκε από τη White όπου γίνεται αναφορά στους οκτώ κανόνες για καλή υγεία, τους ίδιους ακριβώς που χρησιμοποιεί και ο κος Μουρούτης (Nutrition, Exercise, Water, Sunshine, Temperance, Rest, Air, Trust in God).



«Η ημέρα του Σαββάτου έχει καθοριστεί από τον Θεό, έχεις τις ευλογίες Του και δεν μπορεί αυθαίρετα να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας, για δική μας ευκολία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι αμαρτία διότι απορρίπτουμε το δώρο του Θεού και την υπόσχεσή Του για θεραπεία, ανάπλαση των κυττάρων και για αγιασμό. Τέτοιου είδους συμπεριφορά, ακόμα κι αν δεν γίνεται ηθελημένα, είναι σαν να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με την δύναμη του Δημιουργού. Δεν μπορούμε να ορίσουμε εκ νέου την ημέρα ανάπαυσης. Πρέπει να αναπαυόμαστε την έβδομη ημέρα όπως επέλεξε και έδωσε την ευλογία Του για την ημέρα αυτή ο Δημιουργός.»


Η ημέρα ανάπαυσης του Σαββάτου είναι «ανελαστική» για τους Αντβεντιστές και το κο Μουρούτη.

Η Ellen White (1827-1915), ήταν μια εκ των ιδρυτών της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας. Το πρόγραμμα NEW START που ο κος Μουρούτης προωθεί στα σεμινάριά του, είναι δημιούργημα της White. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο Ministry of Healing, το οποίο επικαλείται τη στιγμή που είναι θεολογικό και όχι επιστημονικό σύγγραμα. Ο κος Μουρούτης, εμπλέκει την επιστήμη (όπως ο ίδιος θέλει να την ερμηνεύει), με τη θεολογία μιας αίρεσης. Ο σκοπός δε μπορεί να είναι άλλος από τη κεκαλυμμένη προώθηση του αντβεντισμού.





Πιο συγκεκριμένα, το 1863, η White ανέφερε πως είδε όραμα διάρκειας 45 λεπτών, κατά το οποίο ο Θεός της αποκάλυψε τις αρχές για μια καλή υγεία. Αυτό αναφέρει η ίδια στο βιβλίο της, Ministry of Healing. Το όραμά της, θεωρείται προφητικό από τους οπαδούς των Αντβεντιστών.



Η αποφυγή της κρεατοφαγίας, των γαλακτοκομικών και γενικότερα ζωικών προϊόντων, ειδικά όσον αφορά τους Αντβεντιστές σαν το κο Μουρούτη, δεν βασίζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο στις θεολογικές διδαχές τους.
«Όταν το πρόγραμμα NEWSTART εφαρμόζεται ορθά και ολοκληρωμένα στον τρόπο ζωής μας, παρέχει το βέλτιστο περιβάλλον, ώστε η ευλογία του Θεού να επανορθώσει τα κατεστραμμένα γονίδια διορθώνοντας τις ελαττωματικές βάσεις αλληλουχίας του DNA μας.»
Η ανωτέρω παράγραφος από το άρθρο του κου Μουρούτη, κάνει τον αβάσιμο ισχυρισμό πως το (θεολογικό) πρόγραμμα NEWSTART των Αντβεντιστών, μπορεί να επανορθώσει τα κατεστραμμένα γονίδια. Η εκ της πλαγίας οδού προώθηση μιας (αιρετικής) πίστεως, ενδεδυμένης τον μανδύα της επιστήμης, είναι προφανέστατη.


Συμπεράσματα

Αν και ο κος Μουρούτης δεν αναφέρει πουθενά την αίρεση των Αντβεντιστών, τα βιωματικά του προγράμματα, τα σεμινάρια και οι ομιλίες ανά την Ελλάδα, είναι εμφανώς επηρεασμένα από τη θεολογία τους. Η επίκληση στην Ellen White όμως είναι αρκετά συχνή (αν και πουθενά δεν αναφέρει την ιδιότητά της ως ιδρύτρια των Αντβεντιστών), ενώ το πρόγραμμα NEWSTART που με τόση επιμονή προωθεί, ανάγει τη προέλευσή του σε θεϊκό όραμα της White. Επομένως τα περί επιστημονικής βάσης που ο ίδιος ισχυρίζεται είναι αναληθή. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση προσωπικών θρησκευτικών αντιλήψεων ως επιστημονικά έγκριτων, είναι δυνητικά επικίνδυνη.






Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes