Οι πράκτορες του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα Μνημόνια είχαν εντολή να περάσουν κι όλα τα θέματα που δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι πράκτορες της ΝΔ. Και ο πράκτωρ Καμμένος που ζητούσε παραίτηση Μουζάλα επειδή του ξέφυγε κι αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία ...προτείνει τώρα επίσημα να αποκαλούνται Μακεδονία του Βαρδάρη...
Που είναι το σύνθετο όνομα κι ο γεωγραφικός προσδιορισμός;
Ποια θα είναι η ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ που θα αναγράφεται στα διαβατήριά τους... παλιάτσοι της κυβέρνησης;
Πηγή: newsbeast.gr |
Πηγή: protothema.gr |
Οι εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων είναι ραγδαίες και όπως φαίνεται δρομολογείται η λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» αναμένεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την «Real News», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα λυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας.
Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το «Δημοκρατία των Σκοπίων», το οποίο η γειτονική χώρα έχει αποκλείσει στο παρελθόν.
Οι πρώτες προτάσεις για τον συμβιβασμό του ονόματος έρχονται ενώ επίκειται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου. Στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμίτροφ, δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος. Παρ’ όλα αυτά, είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί και τις δύο χώρες.
Όπως αναφέρει το άρθρο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς το Βερολίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει δυνάμεις για να τις μεταφέρει στον αραβικό κόσμο. Εξάλλου, το κύριο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, την οποία θεωρούν οι αντίπαλοί του «παρένθεση».
Αναμένουμε τις εξελίξεις και ποια θα είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης.
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, στην συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ότι για να άρει η Αθήνα το βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση στην ονομασία. Αναμένεται το ταξίδι του Κοτζιά στα Σκόπια τον Αύγουστο, αλλά και του Γενς Στόλτενμπεργκ εντός του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζουμε και το άρθρο μας με τις δηλώσεις του Κρασιμίρ Ουζούνοφ, ο οποίος είχε δηλώσει: «Αν, λέμε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς ή η κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνήσει με κάποιο τρόπο με τα Σκόπια, ώστε να κληθεί υπό την προσωρινή ονομασία “πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας”, αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης του Τσίπρα.
»Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι εάν η κυβέρνηση του Ζάεφ, πάει τώρα στον ΟΗΕ με ένα διάβημα για να αλλάξει το όνομα της χώρας- αυτό θα είναι και το τέλος της κυβέρνησης Ζάεφ.
»Ο Ζάεφ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες είπε μασώντας τα λόγια του και κάτι άλλο.
»Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και σε κάθε περίπτωση αλλαγής της προσωρινής ονομασίας, αυτή θα γίνει με ένα δημοψήφισμα.
»Δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στα Σκόπια με μια πρόταση ενός άλλου ονόματος», δήλωσε ο Κρασιμίρ Ουζούνοφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πραγματικότητα ότι με την έλευση στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια η θεσμική κρίση έξυπνα καθάρισε, αλλά συγχρόνως έχει ανοίξει άλλη μία πόρτα- τα δέκα χρόνια πληγών και ανικανότητας.
Στυλιανίδης: «Δικαιώθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή με το βέτο»
«Δικαιώθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή με το βέτο στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008», δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «η θέση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή, υπήρξε γόνιμη, σαφής και ρεαλιστική».
Αναφερόμενος στο βέτο που πρόβαλε η τότε κυβέρνηση στο Βουκουρέστι ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή τότε ανέλαβε μεγάλο πολιτικό κόστος διότι είχε το ανάστημα να βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Ευρυπίδη Στυλιανίδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ερ. Κύριε Στυλιανίδη, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία κινητικότητα σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πιστεύετε ότι ήλθε πλέον η ώρα για οριστική επίλυση;
Απ. Η θέση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, υπήρξε γόνιμη, σαφής και ρεαλιστική. Υποστηρίξαμε μια κοινώς αποδεκτή λύση για όλες τις χρήσεις (Erga Omnes) με τέτοιο γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αμφισβητεί ιστορικά, πολιτιστικά και εθνοτικά την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας και ξεκαθαρίσαμε ότι θα στηρίξουμε ποικιλοτρόπως τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της γείτονος, εφόσον εγκαταλείψει την προκλητική εθνικιστική της συμπεριφορά και ρητορική. Εύχομαι και ελπίζω η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με τη στάση της να αποδείξει έμπρακτα ότι ενστερνίζεται αυτή την αντίληψη του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας.
Ερ. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα δικαιωθεί για το βέτο που πρόβαλε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η κυβέρνηση Καραμανλή;
Απ. Η θέση της εκάστοτε ελληνικής ηγεσίας κρίνεται πάντα όχι με όρους εκλογικούς αλλά με όρους ιστορίας. Υπ’ αυτήν την έννοια η θέση Καραμανλή δεν αναφέρονταν μόνο στους ψηφοφόρους της εποχής, αλλά κυρίως στους νεκρούς και τους αγέννητους Έλληνες. Η κυβέρνηση μας τότε ανέλαβε μεγάλο πολιτικό κόστος, διότι η ηγεσία μας είχε το ανάστημα να βλέπει όχι τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Υπ’ αυτή την έννοια έχει ήδη δικαιωθεί.
Δημοσίευση σχολίου