Οι ΗΠΑ ενισχύουν την Αλβανία έναντι της «ρωσικής απειλής»


Τα τρία βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Αλβανία κατά το 2017 είναι η «ρωσική απειλή», η τρομοκρατία και η διαφθορά.

Για το λόγο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν οικονομική βοήθεια στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στην οποία για πρώτη φορά αναφέρονται στην απειλή της ρωσικής επιθετικότητας, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.
Συνολικά έχουν εγκριθεί κεφάλαια ύψους 14,09 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία χωρίζονται προς χορήγηση σε διάφορους τομείς: 
Στον στρατό, την οικονομία, την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό των απειλών που αποτελεί πραγματικότητα. Στις προηγούμενες εκθέσεις προϋπολογισμών δεν υπήρχε αναφορά για τη Ρωσία, αλλά τώρα φαίνεται έκδηλο το ενδιαφέρον.


Η ανάπτυξη του στρατού

Μεγάλη σημασία, δίνουν οι Αμερικανοί στον αλβανικό στρατό. Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, από το 2019 θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας, θα λάβει νέα όπλα και θα έχει εκτεταμένη εκπαίδευση.
«Οι χρηματοδοτήσεις στο στρατό θα υποστηρίξουν στην επαγγελματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων ώστε να μετατραπούν σε ένα ευέλικτο «Task Force» που θα υποστηρίζει και θα συμπληρώνει τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Τα κεφάλαια θα στηρίξουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να εδραιωθούν οι στόχοι της Στρατηγικής Άμυνας. 
Η χρηματοδότηση θα δοθεί για την προετοιμασία, την κατάρτιση των αξιωματικών και των κινητών μονάδων, καθώς και την αγορά νέων όπλων και ατομικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη δέσμευση της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Η βοήθεια θα επικεντρωθεί κυρίως στις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού και στις λειτουργίες εδάφους της «Task Force». Οι δύο αυτές μονάδες θα πρέπει να συγχρονισθούν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις μέχρι το 2019», αναφέρεται.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς

Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα δύο αυτά φαινόμενα συντρέχουν με τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Στην Αλβανία, το οργανωμένο έγκλημα και η εκτεταμένη διαφθορά αυξάνουν τον κίνδυνο της αστάθειας και του βίαιου εξτρεμισμού. Η αμερικανική βοήθεια έχει στόχο την εξουδετέρωση αυτών των αρνητικών επιρροών με τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων της εγκατάστασης Αμερικανών φροντιστών για την υλοποίηση του προγράμματος.
Τα κεφάλαια των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ικανότητας της Αλβανίας στην αντιμετώπιση πολύπλοκων εγκλημάτων, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, για την επίτευξη των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.
Η χρηματοδότηση θα τονώσει την απαίτηση του λαού για ένα κράτος δικαίου που θα καταπολεμά τη διαφθορά.
Μέρος των χρημάτων θα πάει στη Σχολή Δικαστών, στην εκπαίδευση εισαγγελέων, στην ηθική και ποινική δίωξη, στην υποστήριξη της διαφάνειας και του νομικού συστήματος και την τιμωρία στη διαφθορά.
«Η Αλβανία έχει μια αδύναμη έννομη τάξη, ανίκανο και διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα. Η βοήθεια θα επιδιώξει να βελτιώσει το κράτος δικαίου και την αύξηση της διαφάνειας και της ικανότητας της κυβέρνησης, μέσω της κατάρτισης και της τεχνικής βοήθειας», αναφέρει η έκθεση.
Έτσι, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι η ρωσική επιθετικότητα και η τρομοκρατία είναι παρούσες στην Αλβανία. Η έκθεση αναφέρει ρητά ότι ο ρόλος της Αλβανίας είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.
«Η ανάπτυξη της ικανότητας της Αλβανίας να υπερασπισθεί τον εαυτό της, συμβάλλει στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και στην αύξηση της ασφάλειας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Η αμερικανική πρεσβεία θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Αλβανίας, και η Αλβανία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ θα καταστεί εταίρος στις διεθνείς υποθέσεις, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην επιστροφή των ξένων μαχητών, του βίαιου εξτρεμισμού και της μετανάστευσης», όπως σημειώνεται.

Πηγή: sot.com.al


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes