Η νυχτερινή εργασία εμποδίζει τον οργανισμό από το να διορθώνει τις βλάβες στο DNA και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine.
Η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων που οδηγούν σε καρκίνο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το Fred Hutchinson Cancer Research Center, με επικεφαλής την Dr Parveen Bhatti.
Η επίδραση του νυχτοκάματου στην υγεία είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, με τους εργαζόμενους να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαβήτη, παχυσαρκία, υπογονιμότητα, καρδιακές προσβολές και όγκους. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η διαταραχή στο φυσικό ρολόι του οργανισμού ήταν υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ασθένειας, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό πίσω από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της νυχτερινής δουλειάς στον οργανισμό.
Τώρα βρήκαν ότι, όσοι δουλεύουν στο σκοτάδι, παράγουν κατά 80% λιγότερο μια χημική ουσία, η οποία αποτελεί υποπροϊόν της επιδιόρθωσης των ιστών του DNA.
Λένε ότι αυτή η ουσία δείχνει ότι το σώμα δεν εκτελεί την κρίσιμη αποκατάσταση των κυττάρων, η οποία συμβαίνει φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκληθεί από έλλειψη μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη μεταξύ των ανθρώπων που κοιμούνται τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, το σώμα εκείνου που ξυπνάει το βράδυ έχει μειωμένη ικανότητα να επισκευάσει και να καθαρίσει τις λεγόμενες οξειδωτικές βλάβες του DNA.
Η μελέτη εξέτασε 50 άτομα που έκαναν νυχτερινή βάρδια για τα επίπεδα 8-OH-dG, μιας χημικής ουσίας που παράγεται όταν το DNA επιδιορθώνεται. Τα μελέτησαν εκ νέου όταν εργάζονταν μέρα και βρήκαν ότι τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας εκτοξεύθηκαν στο 300%.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ορμονικά συμπληρώματα για τον ύπνο, τα οποία θα επιτρέψουν στο DNA να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, ενώ κοιμούνται την ημέρα.
"Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το συμπλήρωμα μελατονίνης θα πρέπει να διερευνηθεί ως παρέμβαση για τη μείωση της πιθανότητας να υποστεί το DNA καρκινογόνο βλάβη" κατέληξαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.
Πηγή: aznews.site
Δημοσίευση σχολίου