Cyta: Βγαίνει στο σφυρί μετά από 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Χωρίς να έχει καταφέρει να παρουσιάσει κέρδη ούτε μία μία χρονιά από τότε που ήρθε στην Ελλάδα η κυπριακή Cyta κρέμασε πωλητήριο. Προίκα το πελατολόγιο και το δίκτυο οπτικών ινών.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Όταν η κυπριακή Cyta έβλεπε τον Ιανουάριο του 2007 σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, μία αγορά - τότε - ιδιαίτερα δυναμική στις τηλεπικοινωνίες, κανείς δεν έβλεπε ότι στον ελλαδικό χώρο θα ξεσπούσε σε λίγο η τέλεια καταιγίδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Cyta ήρθε να διεκδικήσει κομμάτι σε μία πίτα η οποία ανάμεσα στο 2008 και το 2016 είχε απολέσει 3 δισ. από τα έσοδα της.

Ξεκινώντας από τα νησιά του Αιγαίου ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Κύπρου έχτιζε με σταθερά βήματα το δίκτυο οπτικών ινών δημιουργώντας πελατολόγιο που αυξάνονταν συνεχώς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το δίκτυο οπτικών ινών της Cyta στην Ελλάδα φέρεται να ξεπερνάει τα 1.200 χιλιόμετρα και οι συνδρομητές της, στον ελλαδικό χώρο, να βρίσκονται στα επίπεδα των 300 χιλιάδων  στοιχείο που την κατατάσει στην πέμπτη θέση πίσω από Cosmote, Vodafone, Forthnet και Wind.


H άλλη όψη του νομίσματος θέλει όλα τα παραπάνω να μην είναι ικανά η ελλαδική θυγατρική να μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά από 10 χρόνια παρουσίας αλλά να συνεχίσει να είναι βαρίδι στον ισολογισμό της μητρικής. Τα μεγέθη του 2016 θέλουν την Cyta Hellas να εμφανίζει μειωμένο τζίρο στα 91 εκατ. ευρώ (από 108 εκατ. ευρώ το 2015) και τις ζημιές προ φόρων να εκτοξεύονται στα 19 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ την περασμένη χρήση. Μη έχοντας καταφέρει να παρουσιάσει ούτε μία κερδοφόρα χρήση από το 2007 οι συσσωρευμένες ζημίες της Cyta Hellas έχουν φθάσει πλέον τα 165 εκατ. ευρώ.

Κάπως έτσι την Τρίτη με καταχώρηση σε ελληνική εφημερίδα και στους Financial Times καλούνται νομικά πρόσωπα ή κοινοπραξίες να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά της Cyta Hellas. Η πρόταση, η οποία πρέπει να κατατεθεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου, είναι μη δεσμευτική για τους ενδιαφερόμενους και αφορά στην απόκτηση του συνόλου ή μέρους του μεριδίου της εταιρείας. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει (σ.σ. εάν υπάρξει έστω και ένας ενδιαφερόμενος)  δεύτερη φάση με δεσμευτικές προτάσεις.

Παιχνίδι για δύο παίκτες;


Κατά καιρούς για την απόκτηση της Cyta φέρεται να έχουν ενδιαφερθεί τόσο η Vodafone (σ.σ. στην Κύπρο είναι συνεργαζόμενες εταιρείες, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο εικονικού παρόχου στην κινητή τηλεφωνία) όσο και η Wind. Καθώς η αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει ήδη ξύσει τον πάτο του βαρελιού και έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δεν αποκλείεται να δοθεί μάχη για την απόκτηση της Cyta και της προίκας που προαναφέραμε.

Στην περίπτωση που, δεν υπάρξουν εκπλήξεις και,  η μάχη δοθεί μεταξύ Vodafone και Wind ο νικητής παίρνει ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τον ανταγωνισμό και εδραιώνεται στην δεύτερη θέση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι Vodafone και Wind ήταν οι μόνοι δύο από τους πέντε παρόχους που κατάφεραν το 2016 να αυξήσουν τα μερίδια τους στον αριθμό γραμμών σταθερής τηλεφωνίας.
Πηγή: news247.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes