ΠΓΔΜ: Βαριές ποινές στους δράστες των ένοπλων επεισοδίων στην πόλη Κουμάνοβο το 2015

Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε σήμερα πρωτόδικα σε ισόβια επτά από τους κατηγορούμενους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 9 και 10 Μάη του 2015 σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μεταξύ ομάδας ένοπλων Αλβανών και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 14 μέλη της ένοπλης ομάδας (εννέα από το Κόσσοβο και ένας από την ΠΓΔΜ) και οχτώ αστυνομικοί.

Άλλοι 26 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 12 έως 40 χρόνια, ενώ τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχειών εις βάρος τους. Οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ είχαν ασκήσει εις βάρος των κατηγορούμενων διώξεις για τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι κατηγορούμενοι αντέδρασαν έντονα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και υποστήριξαν ότι δεν είναι τρομοκράτες, παρά συμπαθούντες του UCΚ, ενώ τραγουδούσαν πατριωτικά αλβανικά τραγούδια.

Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετά τις ποινές που επέβαλε σήμερα το δικαστήριο επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή νέας έρευνας από διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο, με σκοπό, όπως ανέφερε, να ξεδιαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για τη φύση των γεγονότων εκείνων.

Στις αρχές Μάη του 2015 πολυάριθμη ομάδα ένοπλων Αλβανών είχε βρει καταφύγιο σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο και μερικές ημέρες αργότερα περικυκλώθηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με βαρύ οπλισμό. Κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 18 άτομα, ενώ αρκετά σπίτια της συνοικίας είχαν καταστραφεί.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο το Μάη του 2015 είχαν συνταράξει την ΠΓΔΜ και ήταν τα πιο σοβαρά στη χώρα, μετά τις πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις του 2001 μεταξύ του UCK και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που έληξαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός στη χώρα απέκτησε περισσότερα δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/902.gr




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes