Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι Ισραηλινοί σκότωσαν εσκεμμένα φωτορεπόρτερ στη Γάζα


Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασε τα «πυρά που εβλήθησαν εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό εναντίον δημοσιογράφων», μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

«Προτρέπουμε την ισραηλινή κυβέρνηση να τηρεί απαρέγκλιτα την απόφαση 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας [του ΟΗΕ] για την προστασία των δημοσιογράφων, η οποία είχε υιοθετηθεί το 2015, κι απαιτούμε άμεση ανεξάρτητη έρευνα και να καταδικαστούν οι δράστες αυτού του εγκλήματος κατά της ελευθερίας του Τύπου» δήλωσε μέσω Twitter ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF.

«Ο φωτοειδησεογράφος Γιάσερ Μουρτάτζα φόραγε ένα γιλέκο που ανέγραφε «Τύπος»: έπεσε θύμα πυρών που ολοφάνερα εβλήθησαν εσκεμμένα», συνέχισε ο επικεφαλής της ΜΚΟ.

Συνολικά εννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του ισραηλινού στρατού την Μ. Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Ισραήλ.

Ο φωτορεπόρτερ ήταν ο Γιάσερ Μουρτάτζα, ηλικίας περίπου 30 ετών, πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, ο οποίος εργαζόταν για το πρακτορείο Ain Media στη Γάζα.

Χτυπήθηκε από σφαίρα στον κορμό ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε κατά τη διακομιδή του σε κέντρο υγείας τον εικονίζει ενώ ακόμα φορά το γιλέκο που γράφει PRESS.

Το Ραδιόφωνο του Ισραήλ, επικαλούμενο πηγή στη Γάζα την οποία δεν κατονόμασε, ανέφερε ότι ο Μουρτάτζα χρησιμοποιούσε drone με κάμερα την Παρασκευή.

«Δεν ξέρω ποιος ήταν, εικονολήπτης ή όχι — όποιος πετάει drones πάνω από στρατιώτες μας πρέπει να ξέρει πως θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο» δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν. «Δεν παίρνουμε κανένα ρίσκο», πρόσθεσε.

Ο τρόπος που αντέδρασαν οι αρχές του Ισραήλ στις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κατήγγειλαν τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών που δεν απειλούσαν με κανέναν τρόπο τη ζωή ισραηλινών στρατιωτών.

Στις διαδηλώσεις της 30ής Μαρτίου και της 6ης Απριλίου σκοτώθηκαν συνολικά 29 Παλαιστίνιοι.

Η Ε.Ε. ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο απολογισμός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη χρήση βίας από τον ισραηλινό στρατό, πρόσθεσε όμως ότι οι αναφορές της ισραηλινής κυβέρνησης περί ρίψεων πετρών και μολότοφ κι αποπειρών παράνομης διέλευσης των συνόρων «πρέπει επίσης να διασαφηνιστούν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: AZ News

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes