Τα γαλλικά πλοία Mistral για φιλοξενία και μεταφορά εκτοπισμένων μεταναστών


Ανακοίνωση του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας με πρόταση για την μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος με την μαζική συσσώρευση λαθρομεταναστών σε ελληνικές και ιταλικές ακτές. Είναι πρωτότυπη και αν οργανωθεί σωστά θα μπορούσε να θεραπεύσει την κατάσταση.

Το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (συνεργαζόμενο με τη Λαϊκή Ενότητα) παρουσιάζει την πρότασή του για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και κρίσης ασφαλείας (λόγω της μαζικής «εισβολής» εκτοπισμένων πληθυσμών από εμπόλεμες περιοχές) με χρησιμοποίηση τροποποιημένων πλοίων Mistral, τα οποία η Γαλλία κατασκεύασε για τη Ρωσία, αλλά λόγω των κυρώσεων ακύρωσε την παράδοσή τους.


Η συγκέντρωση χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ασία σε νησιά και ακτές της Ελλάδας και σε όλη τη νότια Ευρώπη έχει δημιουργήσει το τεράστιο πρόβλημα συντήρησής τους και μεταφοράς τους στον τόπο προορισμού τους, όπως βλέπουμε καθημερινά.
Η χρησιμοποίηση του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έδειξε ότι τα πλοία μπορούν να βοηθήσουν πολύ ακόμη και αν είναι για άλλη βασική χρήση.


Τα δύο πλοία Mistral που δεν θα παραδοθούν στη Ρωσία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο και σε μόνιμη βάση όταν φυσικά τροποποιηθούν διότι δεν θα έχουν αποστολή την προβολή ισχύος, αλλά οι χώροι που θα είχαν τα 16 ελικόπτερα και τα 120 άρματα ή άλλα τεθωρακισμένα όπως και τα άλλα στρατιωτικά ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την στέγαση και υποστήριξη της διαβίωσης των εκτοπισμένων ατόμων που θα μεταφέρονται στον επιλεγμένο τόπο προορισμού-ασύλου.



Το κάθε πλοίο (μήκους 200 μέτρων) είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο με εμβέλεια 11.000 ναυτικών μιλίων (η απόσταση Γιβραλτάρ-Συρίας είναι 2.000 ναυτικά μίλια) με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβων, μέγιστη ταχύτητα 19 κόμβων και μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 άτομα στις στρατιωτικές προδιαγραφές του. Αν αφαιρεθούν τα στρατιωτικής χρήσης συστήματα και αποδοθούν οι χώροι, τότε θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν περισσότεροι και από τους διπλάσιους. Επιπλέον, οι χώροι του μπορούν να διαμορφωθούν και για τις εργασίες επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου ώστε (με την εξαιρετική τηλεπικοινωνιακή υποδομή του πλοίου) να ολοκληρώνεται η επεξεργασία για καθέναν πάνω στο πλοίο και στα επόμενα λιμάνια να αποβιβάζονται έτοιμοι για τον προορισμό τους.


Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Mistral έχουν νοσοκομείο 69 κρεβατιών σύμφωνα με το επίπεδο 3 των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα παραμέλησης της περίθαλψής τους διότι είναι «μαχητικού επιπέδου» για τα δυτικά πρότυπα.


Η πρόταση του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας είναι η Γαλλία να προσφέρει δωρεάν τα δύο πλοία Mistral στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ε.Ε. (με αρμόδιο Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο) να δώσει (α) κονδύλια στη Γαλλία για τη συντήρηση των πλοίων σε ελληνικά και γαλλικά ναυπηγεία και (β) κονδύλια στην Ελλάδα για τη λειτουργία τους από το Π.Ν.


Η Ελλάδα και η Γαλλία είναι ο καλύτερος συνδυασμός διότι η κατασκευάστρια Γαλλία μάλλον δεν θα ήθελε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία να εμπλακούν με τα πλοία διότι έχουν ισχυρή κατασκευαστική βιομηχανία και θα μπορούσε να φοβηθεί ότι θα της αντέγραφαν τα πλοία. Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει τέτοιο κίνδυνο και η Γαλλία θα έβλεπε θετικά να έχει αυτή τη σχέση με την Ελλάδα τώρα που δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε γαλλικά οπλικά συστήματα από μόνοι μας.


Σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η Γαλλία θα γλυτώσει δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα για την αποθήκευση των πλοίων και δεν θα τρέχει μέχρι την Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Μαλαισία κλπ για να βρει αγοραστές τώρα που δεν μπορούν να δοθούν στη Ρωσία. Έλληνες ναυτικοί θα εκπαιδευθούν να λειτουργήσουν τα πλοία αλλά θα μπορούσαν να πλαισιωθούν από Γάλλους και Ρώσους διότι μέχρι τώρα μόνο αυτοί γνωρίζουν τον χειρισμό τους. Η συμμετοχή προσωπικού του Ρωσικού Ναυτικού θα ήταν σημαντικό στοιχείο διότι θα αποτελούσε στοιχείο προσέγγισης της Ρωσίας με την Ε.Ε.


Φυσικά, είναι προφανές ότι και τα ελληνικά ναυπηγεία θα είχαν σημαντικό όφελος από το έργο συντήρησης και επισκευών που θα έκαναν μαζί με τους Γάλλους. Στους Γάλλους δίνουμε έτσι μία διέξοδο να απεμπλακούν από το αδιέξοδο που βρέθηκαν με την ακύρωση της πώλησης στη Ρωσία. Σταδιακά, θα μειώσουν την οικονομική απώλεια του προστίμου προς τη Ρωσία μέσω των κονδυλίων για συντήρηση και επισκευές.


Τα σκάφη Mistral, με τα ταχύπλοα και τα ελικόπτερα που θα διατηρήσουν, θα μπορούν είτε να παραλαμβάνουν ναυαγούς είτε να μεταφέρονται απευθείας σε αυτά οι ναυαγοί και εκτοπισμένοι που φθάνουν στις ακτές, αντί να παραμένουν στην Ελλάδα, Ιταλία κλπ. Το κάθε πλοίο έχει υποδομές μίας μικρής πόλης και σε ένα πενθήμερο φθάνει από τη μία άκρη της Μεσογείου στην άλλη ακόμη και με ενδιάμεσους σταθμούς.


Αυτή η πρόταση που θα προωθήσει τον Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο δίνει λύση στο πρόβλημα και θέτει σε δοκιμασία όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να εξεταστούν αν πραγματικά θέλουν να σταματήσει το δράμα των εκτοπισμένων που τους εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι.

Πηγή: hellasforce.com

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου



Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes