Γαλλία: Αντιδρούν 150 οικονομολόγοι για το νέο κεντρικό τραπεζίτη

Θεωρούν ότι το παρελθόν του Ντε Γκαγιό προοιωνίζεται σύγκρουση αρμοδιοτήτωνΑντιδρούν οι Γάλλοι που ένα στέλεχος της BNP PARIBAS θα βρεθεί στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη. Στην Ελλάδα τα έχουμε ξεπεράσει αυτά.


Περίπου 150 Γάλλοι οικονομολόγοι με κοινή επιστολή τους που δημοσίευσε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ζητούν από το γαλλικό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει το διορισμό του Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαγιό στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για λόγους σύγκρουσης αρμοδιοτήτων.
Οι ενστάσεις των οικονομολόγων που υπογράφουν την επιστολή (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο διάσημος συγγραφέας Τομά Πικετί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Φρανσουά Μπουργκινιόν) αφορούν το παρελθόν του Βιλερουά Ντε Γκαγιό και κυρίως η θητεία του στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.
«Συνιστά την απόλυτη αυταπάτη να υποστηρίζει κανείς ότι κάποιος μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τραπεζική βιομηχανία και λίγους μήνες αργότερα να αναλάβει καθήκοντα ελέγχου της βιομηχανίας αυτής και να τα ασκεί αμερόληπτα και με αίσθημα πλήρους ανεξαρτησίας», σημειώνουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι.  
Ο ίδιος ο Βιλερουά Ντε Γκαγιό φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι η προηγούμενη θητεία του στην BNP δεν δημιουργεί προβλήματα στο διορισμό του στην Κεντρική Τράπεζα. Ο διορισμός του Βιλερουά Ντε Γκαγιό δεν έχει εγκριθεί, πάντως, από την κυβέρνηση του Παρισιού. Αλλά και αν εγκριθεί, θα πρέπει στις 29 Σεπτεμβρίου να λάβει και το πράσινο φως από τις Επιτροπές Οικονομικών και των δύο νομοθετικών Σωμάτων, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Η θητεία του σημερινού προέδρου της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο διάδοχός του θα συμμετέχει, όπως συμμετείχε άλλωστε και ο ίδιος ο Νουαγιέ, στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: tovima

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes