Έτσι καταλήγουν τα ματωμένα χρήματα των Ελλήνων στη Νέα Τάξη...


Έτσι καταλήγουν τα ματωμένα χρήματα των Ελλήνων στις τσέπες των ξένων πρακτόρων που δουλεύουν για τη Νέα Τάξη. Η Δικαιοσύνη ερεύνησε ακόμη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η οποία φέρεται να χρηματοδοτήθηκε παράνομα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ.

Την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την εποπτεία της επικεφαλής του σώματος, Ελένης Ράικου.
Μετά το πέρας της έρευνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη για την απιστία στην υπηρεσία από κοινού, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίσταση της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε σε βάρος του Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος των κατά το χρόνο εκείνο γενικού διευθυντή της ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών), διευθυντή Β5 της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Πολιτικής, αναπληρωτή γενικού διευθυντή ΥΔΑΣ και γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στη Βουλή η δικογραφία
Αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβασθούν στην ελληνική Βουλή μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την παραπάνω αξιόποινη πράξη των κατά τον χρόνο εκείνο υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), τον Σεπτέμβριο του 2015, του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί τους ελέγχους σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.
Αμέσως δόθηκε από την εισγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, παραγγελία για Προκαταρκτική Εξέταση σχετικά με χρηματοδότηση που έλαβε παρανόμως υποκατάστημα στη Σερβία της εδρεύουσας στις Ηνωμένες Πολιτείες ΜΚΟ (think tank) με την επωνυμία «East West Institute» κατά τα έτη 2001 και 2002.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η επίμαχη χρηματοδότηση ανερχόταν σε ποσό ύψους 900 χιλ. δολαρίων ΗΠΑ και προοριζόταν να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις (έτη 2001-2003).
Συνολικά, εκταμιεύθηκαν (σε δύο δόσεις ύψους 109 χιλ. δολαρίων και 500 χιλ. δολαρίων, αντίστοιχα) 609 χιλ. δολάρια, ενώ κατά το έτος 2003 επιχειρήθηκε να δοθεί στη ΜΚΟ και το υπόλοιπο των «υπεσχημένων» 300 χιλ. δολαρίων ΗΠΑ.
Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση τελικώς δεν υπογράφτηκε, παρά τη σχετική εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων. Η παράδοση των χρηματικών ποσών, μετά την έκδοση δύο χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, έγινε σε μετρητά, μέσω της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στη Σερβία, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές, αγνοώντας ουσιαστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση.

Τι λένε τα στοιχεία
Τα στοιχεία που προέκυψαν αναφέρουν αναλυτικά ότι:
α) Στην ανωτέρω ΜΚΟ, που αποτελεί μη κρατική οντότητα δόθηκε παρανόμως χρηματοδότηση από τις πιστώσεις του ΥΠΕΞ που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών βοήθειας προς ξένες χώρες, δηλαδή προς αλλοδαπές κρατικές οντότητες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων, για τη χρηματοδότηση δήθεν δράσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.
β) Η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή εισηγηθούν, ούτε η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αλλά ούτε και οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ.
γ) Η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη δράση και χωρίς να έχει σχηματιστεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί ή οι ευνοϊκές συνέπειες στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής.
δ) Το ποσό της χρηματοδότησης εξυπηρέτησε τις δαπάνες συντήρησης του γραφείου της ΜΚΟ στο Βελιγράδι, τη μισθοδοσία, τη μετακίνηση και τη συμμετοχή του προσωπικού του σε συνέδρια και ομάδες εργασίας. Κατά συνέπεια η διάθεσή του δεν εξυπηρέτησε κανένα εθνικό συμφέρον.
ε) Η χρηματοδότηση έγινε μέσω έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, χωρίς να υπάρχει καμία επείγουσα ή ανυπέρβλητη ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας, η οποία να δικαιολογεί την έκδοσή τους.
στ) Δεν ορίστηκε αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του «προγράμματος», με αποτέλεσμα αυτό να μην παρακολουθηθεί. Και
ζ) Η χρηματοδότηση δόθηκε σε αλλοδαπή ΜΚΟ, την οποία αγνοούσαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, γεγονός που συνάγεται αδιαμφισβήτητα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση.
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι.

Πηγή: efsyn

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρουΚοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes