Τα Βελγικά ΜΑΤ ανέπτυξαν κανόνια νερού για να διαλύσουν μια μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας όπου έπαιρναν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο κέντρο των Βρυξελλών. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί.
Ο κύριος Επίτροπος Βρυξελλών Pierre Vandersmissen ήταν μεταξύ των τραυματιών μαζί με έναν άλλο αστυνομικό, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης επικαλούμενα το αστυνομικό τμήμα των Βρυξέλλες.
Αρχικά η ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας συγκέντρωσε περίπου 60.000 ανθρώπους και μετατράπηκε σε βίαιη όταν μια ομάδα περίπου 100 κουκουλοφόρων ακτιβιστών επιτέθηκε μακριά από την κυρίως εκδήλωση και άρχισε να ρίχνει αντικείμενα σε αστυνομικούς και και να κάνει βανδαλισμούς σε υπαίθριες διαφημίσεις κοντά στο Νότιο Σιδηροδρομικό Σταθμό των Βρυξελλών.
Οι Συγκρούσεις ξέσπασαν και η αστυνομία παρενέβη, χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και - σύμφωνα με πληροφορίες - δακρυγόνα. Αναφορές λένε ότι τουλάχιστον 10 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.
Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν πριν από τη διαδήλωση της Τρίτης λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες πριν από δύο μήνες.
Η διαδήλωση που χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα με το σύνθημα «φτάνει πια» ήταν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτό που αποκαλούν 'αντικοινωνικές' τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες διαλύουν τα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. Τα Συνδικάτα καταγγέλλουν περικοπές του προϋπολογισμού στις δημόσιες υπηρεσίες και την εκπαίδευση, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την απουσία του κοινωνικού διαλόγου.
Αντιτίθενται στον λεγόμενο «νόμο Peeters», ο οποίος προβλέπει την annualization του χρόνου εργασίας, καθιστώντας τις πληρωμές πιο ευέλικτες, και την κοπή των υπερωριών. H Annualization σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός των ωρών για ένα εργαζόμενο θα πρέπει να λειτουργεί ανά εβδομάδα και θα υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.
Αυτό μπορεί να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργοδότες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ρυθμίσουν καλύτερα τους πόρους και το φόρτο εργασίας. Αλλά οι άνθρωποι φοβούνται ότι η ιδέα θα μπορούσε επίσης να δώσει δύναμη στους εργοδότες να απαιτούν επιπλέον ώρες εργασίας όταν θέλουν να χωρίς να πληρώνουν για τις υπερωρίες.
Είχαμε περισσότερο από αρκετές επιθέσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών σχετικά με χρήματα των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους,» υποστηρίζει το μανιφέστο των μελών των διαδηλωτών.
Ο Lode Vanoost, ένας πρώην Πρόεδρος του Βελγικού κοινοβουλίου, εξήγησε περαιτέρω στο RT. τις διαμάχες στην προτεινόμενη εργατική νομοθεσία.
'Σύμφωνα με το νέο νόμο, η κυβέρνηση έχει προτείνει να καταργηθεί η εβδομάδα 38 ωρών εργασίας, το οποίο είναι ένα επίτευγμα της κοινωνικής πάλης, όχι μόνο του Βελγίου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Θέλουν να καταργήσουν και να είναι [το δικαίωμα του εργοδότη να αποφασίζει] πόσες ώρες ένας άνθρωπος υποτίθεται ότι θα εργάζεται κάθε εβδομάδα, λέει ο 'Vanoost, χαρακτηρίζοντας το νέο νόμο' ως ένα συμβολικό πράγμα το οποίο προσβάλλει τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων εν γένει. '
Εξηγεί ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες για λιγότερη αμοιβή, και θα είναι «χωρίς τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύμβασης εργασίας, ένα από τα πράγματα που η κυβέρνηση θέλει να κάνει είναι να καταργήσει την μόνιμη σύμβαση εργασίας, έτσι ώστε [οι εργάτες] να μην έχουν καμία βεβαιότητα για το μέλλον τους. '
Τα συνδικάτα λένε ότι οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς του νυν Πρωθυπουργού Charles Michel κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κοστίσει κατά μέσο όρο στην βελγική οικογένεια μερικές εκατοντάδες Ευρώ το μήνα, ενώ η υπόσχεσή του για επιπλέον θέσεις εργασίας δεν έχει εκπληρωθεί. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εκδήλωση είναι αβάσιμη. Ο Pieter Timmermans, ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας των βελγικών επιχειρήσεων (FEB) αναφέρει ότι σύμφωνα με το FEB οι εκτιμήσεις για 'ανάπτυξη και οι προβλέψεις για τις επενδύσεις και την βελτίωση της απασχόλησης συνεχίζονται παρ 'όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 22 Μαρτίου. «Εννέα από τους 10 κλάδους που ρωτήθηκαν από την ομοσπονδία των εργοδοτών πιστεύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας παρέμεινε σταθερό (47 τοις εκατό) ή αυξημένη (41 τοις εκατό) κατά τον τελευταίο μισό χρόνο.
Στα τέλη Απριλίου, τα συνδικάτα απηύθυναν επιστολή προς τον Kris Peeters και τον Πρωθυπουργό Charles Michel, απαιτώντας να ακουστούν.
'Θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον κοινωνικό διάλογο», έγραψαν.
«Δεν θέλουμε να συρθούμε σε μια επίφαση συναίνεσης σύμφωνα με την οποία, όταν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δεν γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, η οποία στο τέλος της ημέρας λαμβάνει αποφάσεις μόνη της.'
Συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/antizitro
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου
Δημοσίευση σχολίου