Η Ιταλία ΕΑΛΩ! Ενέκρινε νόμο κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi κοιτάζει φωτογραφίες εβραϊκών θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην "Αίθουσα των Ονομάτων" τις 21 Ιουλίου 2015. Φωτό: AFP/ Gali Tibbon. Credit: AFP 
Ρώμη: Όποιος προπαγανδίζει υπέρ της άρνησης του Ολοκαυτώματος στην Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από δύο έως έξι χρόνια, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε το ιταλικό κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία έχει ήδη τιμωρήσει στο παρελθόν περιπτώσεις προπαγάνδας και υποκίνησης σε ρατσιστική βία, για εθνικούς ή θρησκευτικούς λόγους, στοχεύει επίσης όλους εκείνους που αμφισβητούν την γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δικαστήριο.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από την Ιταλική Βουλή με 237 ψήφους υπέρ, 5 κατά και με αποχή 102 βουλευτών.
Ο πρόεδρος των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ιταλίας, Renzo Gattegna, χαιρέτησε την ψηφοφορία ως "ιστορική". Δήλωσε ότι ο νόμος θα είναι "ένα θεμελιώδες νέο εργαλείο ενάντια στους επαγγελματίες ψεύτες, διασφαλίζοντας παράλληλα και ταυτόχρονα αναφαίρετες αρχές όπως η ελευθερία της γνώμης και της έρευνας".
Στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο τιμωρεί ιδέες "που βασίζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει" στην ιδεολογία του αρνητισμού μόνο όταν "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διάδοσής τους".
Καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι να εγκριθεί, ορισμένοι σχολιαστές είχαν επικρίνει το νόμο ως περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Σε κύριο άρθρο του τον περασμένο μήνα στην Corriere della Sera ο αρθρογράφος Pierluigi Battista έγραφε ότι θα ήταν καλύτερα οι απόψεις άρνησης να αντιμετωπίζονται με δημόσια επιχειρήματα, παρά με "καταστροφικούς για την ελευθερία του λόγου" νόμους που τείνουν στην λογοκρισία. "Η λογοκρισία είναι ένα ακόρεστο τέρας: επεκτείνει συνεχώς τα όριά του, καλύπτοντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό απόψεων που χαρακτηρίζονται ως αδικήματα, τα οποία μπορεί να είναι αηδιαστικά, αλλά δεν είναι ποινικά", έγραφε ο Battista.



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes