“Έγκλημα” στη Σαμοθράκη-Κατέστρεψαν αρχαίο μνημείο στην ιερά μονή του Χριστού!


Με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και με αυτεπιστασία της 15ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες στερέωσης και ανάδειξης της ιεράς μονής Χριστού Σαμοθράκης.

Είναι μνημείο της υστεροβυζαντινής περιόδου και βρίσκεται 1800 μέτρα ανατολικά των Θερμών. Λειτούργησε για 5 αιώνες (14ος – 19ος αιώνας).
Ο χώρος από τον παραθαλάσσιο δρόμο μέχρι και το μοναστήρι είναι γεμάτος από ερείπια τείχους που δηλώνει την προαιώνια κατοίκηση του.
Οι εργασίες ανάδειξης του μοναστηριού όμως κατέστρεψαν αρχαία επιγραφή με αρχαιοελληνικά ονόματα που υπήρχαν σε υπέρθυρη ογκωδέστατη πέτρα.


Τα ονόματα Αντίπατρος, Ερμοκράτης, Μοσχίων, Φιλέας κ.λ.π. δεν υπάρχουν πια, γιατί κάποιος με σβουράκι γυάλισε την πέτρα.
Η γραφή είναι των ελληνιστικών χρόνων και τα ονόματα εικάζεται ότι είναι μυστών των Καβειρίων μυστηρίων.
Ότι πάντως και να είναι η επιγραφή το έγκλημα που έγινε, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.




Πηγή: gatzoli.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

axeron53 είπε...

Αυτό το πέτρινο δοκάρι που το βάλανε για πρέκι πάνω από την είσοδο , μοιάζει με πέτρα από ερείπια αρχαίου ελληνικού ναού . Άραγε ποιος είχε συμφέρον να τροχίσει με σβουράκι τα γράμματα της πέτρας ώστε να μην υπάρχει απόδειξη πως αυτή η πέτρα ανήκει στα ερείπια κάποιου αρχαίου ναού ;

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes