Σκόπια: Ακμάζουσα βιομηχανία παγκόσμιων ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο


Στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, έχουν έδρα πάνω από 100 ιστοσελίδες πολιτικού περιεχομένου για τις ΗΠΑ, που κατασκευάζουν ειδήσεις και λαμβάνουν εκατομμύρια ‘κλικ’.

Στη μικρή πόλη των Σκοπίων, Βέλες,  η κάποτε γνωστή ως ‘Τίτο Βέλες’ (Βελεσά ή Βελισσός των Βυζαντινών), έχει δημιουργηθεί μια επιτυχημένη ‘μπίζνα’ που κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Υπάρχουν πάνω από 100 ιστοσελίδες στην αγγλική γλώσσα που ασχολούνται με την αμερικανική πολιτική. Μια χούφτα επιχειρηματιών-εφήβων, που σαφώς δεν σχετίζονται  με εκπροσώπους της αμερικανικής δεξιάς ή υπόπτων ρωσικών μέσων, ασχολούνται με κατασκευασμένα άρθρα  που προσελκύουν εκατομμύρια κλικ στις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με την ‘Financial Times’.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι διαχειριστές των ιστοσελίδων ψευδών ειδήσεων, προσβλέπουν σε έσοδα 100 χιλιάδων ευρώ ετησίως
Σε ένα τέτοιο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου,  αναφερόταν  ότι τρομοκράτες από τη Συρία  είχαν επιτεθεί στη Νέα Υόρκη, αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Η βιομηχανία ψευδών ειδήσεων εμφανίσθηκε σε αυτό το απροσδόκητο μέρος των Βαλκανίων, ως αιχμή, ακόμη, και για την εκλογική ισορροπία των δυνάμεων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάτι, αλλά είναι ωραίο να πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της αμερικανικής ιστορίας», είπε με την ευκαιρία αυτή, ο δήμαρχος του Βέλες, Σλάβτσο Τσαντίεφ. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν  ότι θα πρέπει να φέρουν την ονομασία «Τραμπ –Βέλες», είπε αστειευόμενος.


Οι δημιουργοί ψευδών ειδήσεων, αποφάσισαν να ενταχθούν σε δικτυακούς τόπους ειδήσεων, για να αντλήσουν χρήματα από διαφημίσεις σε άρθρα που ήταν υπέρ του Τραμπ.
Οι «ευφυείς» αυτοί διαχειριστές ιστοσελίδων δεν λένε να σταματήσουν, αφού κατά το επόμενο έτος οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία τους δίνουν νέες ευκαιρίες  για αποκόμιση διαδικτυακών κερδών.
«Νομίζω ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί παντού» είπε ο Μάριο Ντράγκομιρ διευθυντής του κέντρου για τα μέσα ενημέρωσης, πληροφόρησης και κοινωνίας στο «Central European University of Budapest», προσθέτοντας ότι εάν δουν ότι έτσι μπορούν να αποκομίσουν χρήματα θα το προσπαθήσουν.
Ο διαχειριστής μιας ιστοσελίδας στο Βέλες, λέει ότι δεν είναι και δύσκολο να γίνει γνωστή μια ιστοσελίδα.
«Μπορώ να πάρω ένα πολύ γνωστό όνομα όπως για παράδειγμα το ‘ZDF’ (όνομα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης) και να καταχωρήσω έναν νέο διαδικτυακό τόπο με την ονομασία «ZDFpolitik.com». Και από το πουθενά θα αποκτήσω αναγνώστες».
Ήδη οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας, έχουν προειδοποιήσει για την απειλή των πλαστών ειδήσεων.
Τον περασμένο μήνα, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι οι ιστοσελίδες με ψευδείς ειδήσεις μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.
Οι Γερμανοί ανησυχούν γιατί όλα αυτά και δεν τα βλέπουν καθόλου  διασκεδαστικά.  Σύμφωνα με αυτούς, οι κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων, όπως αυτοί από το Βέλες, ενδέχεται να αποκτήσουν και εξαψήφιο αριθμό καθημερινής θέασης.
Έφηβος από το Βέλες που διαχειρίζεται μια τέτοια ιστοσελίδα έδειξε  ότι από το Google AdSense (διαφημίσεις)  έχει λάβει για τον Νοέμβριο  7.500 ευρώ, ένα αξιόλογο ποσό σε μια χώρα που ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ.
Οι έφηβοι χρησιμοποιούν καθηγητές ξένων γλωσσών προκειμένου να έχουν άριστα αποτελέσματα στις δημοσιεύσεις τους, ανάλογα με τη χώρα που απευθύνονται.
Πηγή: echedoros-a.gr

Σχετικό άρθρο στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ:

Πηγή: buzzfeed.com




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes