Ακροδεξιός Σιωνιστής ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ


Για να μην υπάρχουν εκπλήξεις στο Ισραήλ... ο Trump στέλνει ως Πρέσβη των Αμερικανών στο Ισραήλ... έναν Ισραηλίτη που όχι μόνο είναι Σιωνιστής ...αλλά είναι ΥΠΕΡ των εποικισμών τους οποίους καταδίκασε προχθές το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... αλλά είναι και κατά της δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους. 

Αυτός ο ακραίος περιούσιος Σιωνιστής... καλείται να βάλει το συμφέρον των Αμερικανών πάνω από το συμφέρον για το Ισραήλ. 
Και μόνο αυτό δεν έχει στο μυαλό του...


Για έναν νέο Αμερικανό Πρόεδρο να διαλέξει έναν πρέσβη χωρίς εμπειρία στο εμπόριο, τον πολιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διπλωματίας δεν είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Αυτοί οι διορισμοί τείνουν να γίνουν ανταμοιβές για την πίστη, τη φιλία και την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της (προεκλογικής) εκστρατείας. Αυτό που είναι το πιο ασυνήθιστο ωστόσο, είναι να διορίσεις κάποιον που είναι έντονα αντιδιπλωματικός και ενστερνίζεται εξτρεμιστικές απόψεις σχετικά με την πολιτική της χώρας στην οποία θα σταλεί. Ωστόσο αυτό έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Donald Trump στις 16 Δεκεμβρίου επιλέγοντας τον David Friedman, τον δικηγόρο του επί θεμάτων πτώχευσης και σύμβουλο της εκστρατείας, ως τον επόμενο πρέσβη της Αμερικής στο Ισραήλ.
Ο κ. Friedman αμφισβήτησε την ανάγκη μιας λύσης των δύο κρατών, ένας πολυπόθητος στόχος για την επίλυση της διαμάχης, που υποστηρίζεται μέχρι σήμερα από τους αμερικανικούς φορείς χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα. Συνέκρινε τους υποστηρικτές της J Street, μία φιλελεύθερη δικηγορική ομάδα που κριτικάρει το σιωνιστικό λόμπι σε ορισμένες πολιτικές του Ισραήλ, με “Kapos” – Εβραίοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης που αναγκάζονταν να εργάζονται ως υπάλληλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, προσθέτοντας, ότι αυτοί είναι πολύ χειρότεροι, γιατί οι “Kapos”απειλούνταν με εξαιρετική σκληρότητα αν δεν συνεργάζονταν με τους Ναζί. Στη συνέχεια ανέλυσε ότι οι υποστηρικτές της J Street δεν είναι Εβραίοι και ούτε φιλοϊσραηλινοί.
Στις 16 Δεκεμβρίου η J Street δημοσίευσε μια δήλωση η οποία έλεγε ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με την υποψηφιότητα του κ. Friedman: «Ο Friedman ευθυγραμμίστηκε με ορισμένες από τις πιο ανεύθυνες κατηγορίες και θεωρίες συνωμοσίας του ακροδεξιού, ισλαμοφοβικού περιθωρίου αυτής της χώρας». Η δήλωση τόνιζε ότι ο κ. Friedman αποκάλεσε τον Πρόεδρο Barack Obama αντισημίτη και διέδιδε την θεωρία συνωμοσίας ότι η Huma Abedin, συνεργάτιδα της Hillary Clinton, έχει δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο εκλεγμένος πρόεδρος έστειλε αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τα σχέδια του για τη Μέση Ανατολή. Άγχωσε τους συντηρητικούς υποστηρικτές του Ισραήλ με τον υπαινιγμό ότι θα ήταν «ουδέτερος» στις προσπάθειες μεσολάβησης της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και παραποίησε τις απόψεις του για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μια διαιρεμένη πόλη με ιερούς τόπους σεβόμενοι από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Αλλά τον Μάρτιο, σε μία ομιλία στην Επιτροπή Αμερικανοϊσραηλινών Υποθέσεων ο κ. Trump παρουσιάστηκε ως φιλοϊσραηλινός, επικαλούμενος ως απόδειξη του ρόλου του ως Μεγάλος Στρατάρχης στη παρέλαση του «χαιρετισμού προς το Ισραήλ» το 2004 στη Νέα Υόρκη και τον ασπασμό του Ιουδαϊσμού της κόρης του Ivanka μετά τον γάμο της με τον Jared Kushner, τον γιο ενός άλλου μεγιστάνα ακινήτων. Κατήγγειλε τα Ηνωμένα Έθνη ως ανθισραηλινό αντίπαλο της δημοκρατίας και είπε ότι θα «διέλυε την καταστροφική συμφωνία» που υπέγραψε ο κ. Obama για να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα μετακινούσε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αποκαλώντας την «η αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού».
Ο κ. Friedman πραγματοποιεί την υπόσχεση του Trump. Σε δήλωσή του στις 16 Δεκεμβρίου είπε ότι προσβλέπει να κάνει την νέα του δουλειά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Από τη δεκαετία του 1960 η Αμερικανική Πρεσβεία (καθώς και οι πρεσβείες σχεδόν όλων των άλλων χωρών με διπλωματική εκπροσώπηση) βρισκόταν στο Τελ Αβίβ, διότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ιερουσαλήμ δικαιωματική τους πρωτεύουσα. Ο νόμος σχετικά με τη Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1995 και αποφασίζει την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ μέχρι το Δεκέμβριο του 1999 και αναγνωρίζει τη πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Αλλά η πράξη περιέχει μια ρήτρα που επιτρέπει στους προέδρους να καθυστερήσουν την εφαρμογή της επ’ αόριστον «αν η μεταφορά παρουσιάζει λόγους ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια». Ο Bill Clinton, ο George W. Bush και ο κ. Obama πολύ σοφά έκαναν χρήση της ρήτρας. Ο κίνδυνος μιας μεταφοράς προκαλεί αντιαμερικανική βία στην περιοχή και πέραν αυτής θεωρείται πολύ μεγάλος.
Ο κ. Friedman υποστηρίζει επίσης την συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, ακόμη και την προσάρτηση των τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Κάθε αμερικανική κυβέρνηση από το 1967 λάμβανε υπόψη της τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη. Ωστόσο ο μελλοντικός πρέσβης των ΗΠΑ είναι επικεφαλής των Αμερικανών Φίλων των Ιδρυμάτων του Bet El, μια οργάνωση που υποστηρίζει τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, μόλις έξω από τη Ραμάλα, την de facto πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής. Η οικογενειακή φιλανθρωπία του κ. Kushner πραγματοποίησε μια γενναιόδωρη δωρεά στο Bet El.

Ο διορισμός του κ. Friedman εξέπληξε τους περισσότερους ειδικούς σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ. Κάνει τον Benjamin Netanyahu, τον δεξιό πρωθυπουργό του Ισραήλ να φαίνεται σαν «ηττοπαθής αριστερός», σχολίασε ο Chemi Shalev, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. «Απ’ όπου προέρχεται ο Friedman, οι περισσότεροι Ισραηλινοί, κάτι που δεν ενδιαφέρει τους περισσότερους Αμερικανούς Εβραίους, είναι λίγο ή πολύ προδότες». 
Πηγή: economist.com
Μετάφραση: ΑΖ


...Η επιλογή του Donald Trump για πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ.
...Ο πατέρας του ήταν ραβίνος στο ναό Hillel, μια συντηριτική συναγωγή στο North Woodmere της Νέας Υόρκης...


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes