Νεκρός στο Μιλάνο, ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο


Ο Τυνήσιος ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο, Άνις Άμρι έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Ο ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο Μιλάνο, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, μετέδωσε το Reuters.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ύποπτος ο οποίος ήταν πεζός κλήθηκε από την αστυνομία να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία I Maggio στην περιοχή Sesto S.Giovanni, γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Ο ύποπτος τραυμάτισε έναν αστυνομικό.



Σε προηγούμενο τηλεγράφημά του το πρακτορείο επικαλούμενο την αστυνομία της Δανίας μετέδωσε ότι ένας άνδρας που μοιάζει με τον Τυνήσιο ύποπτο εθεάθη στην πόλη Άαλμποργκ, στη βόρεια Δανία, κι ότι η αστυνομία έχει καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς διεξάγεται επιχείρηση.

Επικηρυγμένος για 100.000 ευρώ
Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση με φορτηγό, στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στη Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.
Η οικογένεια του είχε ανακριθεί από την ασφάλεια ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ο 24χρονος Τυνήσιος ήταν σε επαφή με ισλαμιστές στη Ρηνανία - Βεστφαλία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Στον ύποπτο καταλογίζονταν σχέσεις με δίκτυα σαλαφιστών (σ.σ. υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι).
Ο άνδρας είχε μπει στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο ύποπτος είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτηση του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Όμως, κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοος τους.
Είχε μετακομίσει από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα. Σημείωσε ακόμη ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.
Η αστυνομία τον αναγνώρισε χάρη σε έγγραφο ταυτότητας που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού, το οποίο σκότωσε 12 ανθρώπους το βράδυ της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Άμρι δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Πηγές του ιταλικού υπουργείου δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν τη σχετική αναφορά.
Ο πατέρας του Άμρι πρόσθεσε παράλληλα ότι ο γιος του μετέβη στην Γερμανία πριν από ένα χρόνο και ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή με τα αδέλφια του.

Πηγή: news247.gr
Η επίθεση στο Βερολίνο θορύβησε ακόμη και τον Γιούνκερ που έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες της Ευρώπης τονίζοντας ότι "Η επίθεση στο Βερολίνο δεν είναι λόγος για να κλείσουν τα σύνορα" της Ευρώπης:



Η πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε με ένα φορτηγό σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν πρέπει να οδηγήσει στο κλείσιμο κάθε οδού που έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρώην ηγέτης του ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι «ελεύθερη κίνηση των καλών ανθρώπων σημαίνει επίσης ελεύθερη κίνηση των κακών ανθρώπων. Να αναμένετε ότι η (συμφωνία) Σένγκεν θα κυριαρχήσει στον διάλογο που θα γίνει στην ΕΕ το επόμενο έτος».
Ο Φάρατζ υποστήριξε ακόμη σε άλλη ανάρτησή του ότι ο Χώρος Σένγκεν πιθανόν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ειδικά εάν ο ύποπτος που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι πράγματι ο δράστης της τρομοκρατικής ενέργειας της Δευτέρας, καθώς αυτό θα σημαίνει πως κατάφερε να ταξιδέψει ανεμπόδιστα μέσω Γαλλίας ως την Ιταλία μετά την επίθεση.
Ο Γιούνκερ δήλωσε στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe ότι οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από την τρομοκρατία πρέπει να μπορούν να βρίσκουν προστασία στην Ευρώπη και τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται πως όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εξ ορισμού ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται καλύτερη «διασυνοριακή συνεργασία» για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit.gr

Αναφορικά με την επίθεση στο Βερολίνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σχολίασε στο Twitter:


Το βίντεο που καταγράφει τον Τυνήσιο Άνις Άμρι, φερόμενο δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, να ορκίζεται «να σφάξει τους άπιστους σαν γουρούνια», σχολίασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter.



«Αυτή είναι μια ξεκάθαρα θρησκευτική απειλή που μετατράπηκε σε πραγματικότητα. Τόσο μίσος! Πότε οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες θα αντεπιτεθούν;», παρατήρησε ο Τραμπ.

Πηγή: newsbeast.gr

Συ
νδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes