Από «κόσκινο» θα περάσουν όσοι προσκόμισαν εξώδικο του Σώρρα στις ΔΟΥ

«Από κόσκινο θα περάσουν όσοι προσκόμισαν εξώδικο στις Δ.Ο.Υ.» λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών


Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «Σώρρα». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Αγοράς», τίθενται σε ισχύ όλα τα μέτρα για να περάσουν από κόσκινο όλοι εκείνοι που προσκόμισαν εξώδικα στις εφορίες, με τα οποία ζητούν να αποπληρωθούν οι οφειλές τους από τα δισεκατομμύρια του Αρτέμη Σώρρα.

Του Μάνου Νιφλή

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, που προσπάθησαν να «ξεφύγουν» χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια. 
Η εικόνα που επιχειρήθηκε να δοθεί επικοινωνιακά από την πλευρά Σώρρα, μέσω των συνεντεύξεών του, ήταν ότι τα εξώδικα συντάσσονται για τον μικρό και καταπιεσμένο φορολογούμενο, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό.
Δεν πίστευε στα μάτια του ο υπάλληλος εφορίας της Αττικής, όταν διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος που του προσκόμισε το εξώδικο Σώρρα εκπροσωπούσε μία από τις πιο γνωστές αλυσίδες οπτικών στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρέη περίπου 3 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατάσχεσης και ποινικών διώξεων.
Άλλη εταιρεία που θεώρησε ότι μπορεί να «κρυφτεί» πίσω από ένα τέτοιο εξώδικο είναι μία ναυτιλιακή με οφειλές που ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ. Κι εδώ φαίνεται, όμως, ότι το εξώδικο δεν μπόρεσε να σταματήσει τη διαδικασία των διώξεων και την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού.
Την ίδια τύχη είχε και η περίπτωση μετόχου μεγάλης αλυσίδας ψητοπωλείων με οφειλές της τάξης των 313.000 ευρώ, όπως και εκείνη μεγαλοκατασκευαστή με χρέη 600.000 ευρώ.

Η άλλη πλευρά: φορολογούμενος ζητεί ανάκληση του «εξώδικου Σώρρα» από ΔΟΥ της Κρήτης
Στον αντίποδα βρίσκεται περίπτωση φορολογούμενου, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, εμφανίστηκε σε εφορία της Κρήτης κρατώντας στα χέρια του μία υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί το εξώδικο που είχε καταθέσει. Συγκεκριμένα, ανέφερε στην υπεύθυνη δήλωση: «Παραιτούμαι από την εξώδικη εντολή εξουσιοδότησης του Αρτέμη Σώρρα που κατέθεσα στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου στις 27.05.2016».
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι από την εφορία όσοι εφησύχασαν με τα εξώδικα που προσκόμισαν και ζητούσαν να αποπληρωθούν τα χρέη τους από την περιβόητη περιουσία Σώρρα. Όπως φαίνεται, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών συνεχίζουν στις πράξεις που προβλέπονται, ακόμη και σε πλειστηριασμούς, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα εξώδικα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι συνεχίζουν, έως και σήμερα, να θεωρούν ότι με το «ραβασάκι» Σώρρα μπορούν να σωθούν από τις οφειλές τους και, παρ’ όλες τις αποκαλύψεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος, στέλνουν τα εξώδικά τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», τη Δευτέρα φτάνει οδηγία σε όλες τις εφορίες προκειμένου να καταρτιστεί λίστα με τους συγκεκριμένους φορολογούμενους και να δοθεί προτεραιότητα ελέγχου, δηλαδή να εφαρμοστεί πλήρως ο ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων). Βάσει των τελευταίων στοιχείων, πρόκειται για 5.000 έως 6.000 περιπτώσεις φορολογουμένων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, θα περάσουν από κόσκινο για να υπάρξει ίση μεταχείριση με εκείνους που είναι συνεπείς ή προσπαθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, χωρίς να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαδικασίες πλειστηριασμών και κατασχέσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα από τα εξώδικα Σώρρα.
Στέλεχος του υπουργείου επισημαίνει στην «Α»: «Εδώ φαίνεται ότι έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία με μεγαλοεπιχειρηματίες που προσπαθούν να γλιτώσουν από χρέη που δημιούργησαν σε βάρος μικροοφειλετών που παλεύουν κάθε ημέρα ώστε να είναι συνεπείς. Ας κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο, αλλά και η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα κάνει τη δουλειά της».

Ολόκληρο το θέμα στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ»:


Φωτογραφία της σελίδας 19 της εφημερίδας «ΑΓΟΡΑ» του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2017:

Πηγή: Αγορά


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes